自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

一個回國去了北動,另一個小奇跡一家去了四川,明顯的不同,講幸福一定系北動!剛見到小奇跡視頻,感覺佢還沒習慣,抑鬱了,一回到中國就強行分開獨立生活了,場內沒玩具,投喂是丟,小奇跡不怎麼吃,焦慮地走來走去又吃草,同丫丫差很遠,聽說韓國福寶不是去北動,是去四川
attach0/tmp/phpWXLrNl

公爵府

2024年龍年勳章

小奇跡搵唔到媽媽好唔開心,日日都屈响個角唔多郁,飼養員好似話唔適宜俾玩具佢玩住,希望遲啲有啦⋯⋯的確睇過兩邊動物園比較,北動有玩具玩,個個都醒目精靈好多

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

所以姜、宋爺爺提早要福寶獨立不無道理的。但福寶一直被爺爺捧在掌心(emoji)愛錫,我都好擔心佢返中國後,以後再見唔到爺爺而會唔適應

姜爺爺真係為福寶做咗好多準備,噚日喺小紅書見到佢已經開始用簡單普通話叫福寶下來(從樹上),就係怕佢返到中國唔識聽,希望福寶可以留在韓國一個月得一個月啦

公爵府

回覆樓主:

好慘

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都有睇小奇跡既片, 唔覺有乜唔開心喎, 有時同一段影像, 配不同既音樂, 旁白, 就係另一個故事

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

toffeechoco 發表於 24-1-3 07:38
我都有睇小奇跡既片, 唔覺有乜唔開心喎, 有時同一段影像, 配不同既音樂, 旁白, 就係另一個故事
...

係啦,
小奇迹一家有好多影片好多人追蹤,
唔好淨係睇一兩個人講幾句就話佢地被虐啦

【12.27小奇迹跑累了睡了三个多小时,五六个奶妈哄小奇迹吃饭补充体力-哔哩哔哩】 https://b23.tv/ravKqqf

侯爵府

2024年龍年勳章

我以前吾喜歡熊貓, 覺得佢哋又懶又吾繁殖! 自從睇得多你地分享, 其實佢哋都幾cute , 胖啲啲! 而家最最鍾意睇佢哋翻滾, 真係見一次笑一次….

祝福熊貓們快快適應新生活, 回家就好!

珍珠宮

babyhoi 發表於 24-1-3 07:48
係啦,
小奇迹一家有好多影片好多人追蹤,
唔好淨係睇一兩個人講幾句就話佢地被虐啦

其實中國有好多飼養熊貓既地方, 有好多用心對待熊貓既飼養員, 唔使覺得唔去北動隻熊貓就會好慘咁, 好似香香, 佢去左俾某D 人講到係"熊貓地獄"咁既"碧峰峽", 但香香肉眼可見狀態仲好過喺日本時, 仲獨享超大天然場地

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

hellomiki 發表於 24-1-3 03:16
一個回國去了北動,另一個小奇跡一家去了四川,明顯的不同,講幸福一定系北動!剛見到小奇跡視頻,感覺佢還 ...

動物係好有靈性嘅,希望所有飼養員都可以好似韓國姜/宋爺爺一樣用愛心去照顧佢地,佢哋係會感受到

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

已閱

侯爵府

la_source 發表於 24-1-3 09:11
點解要分開佢地..搞到佢好傍偟冇助

因為到咗3歲開始步入成年,熊貓之間會因爭地盤而打交,可能係呢個原因而分開佢哋。其實小奇迹而家係去熟習環境所以有啲唔習惯,可以去睇下另一隻海外回歸嘅圓夢,佢已經六歲一樣好似小奇迹要慢慢摸索周邊環境,由初初唔敢踏出外埸都要成個月適應期。

la_source    發表於 24-1-3 09:30

侯爵府

toffeechoco 發表於 24-1-3 08:34
其實中國有好多飼養熊貓既地方, 有好多用心對待熊貓既飼養員, 唔使覺得唔去北動隻熊貓就會好慘咁, 好似香 ...

網上太多扮專家嘅網民,尤其是內地那批網民成日監控飼養員一舉一動去黑飼養員做法

珍珠宮

bu-b 發表於 24-1-3 07:18
所以姜、宋爺爺提早要福寶獨立不無道理的。但福寶一直被爺爺捧在掌心(emoji)愛錫,我都好擔心佢返中國後, ...

爺爺真係好人,完全當熊貓係自己 人咁愛錫

珍珠宮

la_source 發表於 24-1-3 09:11
點解要分開佢地..搞到佢好傍偟冇助

小奇跡三歲幾分開係好正常, 唔好將動物太擬人化, 我超愛既渝愛渝可兩兄妹一歲幾咋, 冇幾耐前都同媽媽二順分開左, 我雖然都好不捨, 但二順湊兩隻崽真係令到自己好攰又好瘦, 只好理解, 人地養熊貓係專業, 大眾當然可監察但唔係喺認知不多時亂加意見

珍珠宮

Lilyforest 發表於 24-1-3 09:32
網上太多扮專家嘅網民,尤其是內地那批網民成日監控飼養員一舉一動去黑飼養員做法
...

我今朝刷到話有人投訴北動奶爸好幫小白天按摩, 因為男女有別, 唔知係唔係講笑, 如果係真真係令人震驚!! 呢個世界真係咩人都有...

子爵府

回覆樓主:

小奇跡自小喺華動生活搞到好冇安全感,呢排見到佢喺外場都唔太活躍,見到佢食種喺地上嘅草,睇到好心痛,希望佢快啲有玩具玩有樹爬,忘記小時候唔開心嘅經歷
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

BK Milk勳章

okgoodla 發表於 24-1-3 08:29
我以前吾喜歡熊貓, 覺得佢哋又懶又吾繁殖! 自從睇得多你地分享, 其實佢哋都幾cute , 胖啲啲! 而家最最 ...

我都係近來係咁碌D熊貓片嚟睇 睇韓國對國寶, 知道要成功繁殖要做好多功夫, 熊貓BB又要好小心照顧, 真係唔容易

侯爵府

bebepopo 發表於 24-1-3 10:04
小奇跡自小喺華動生活搞到好冇安全感,呢排見到佢喺外場都唔太活躍,見到佢食種喺地上嘅草,睇到好心痛,希 ...

最難忘小奇迹喺華動大約一歲時喺內場見到鬼婆飼養員即刻躲埋一邊,可知有啲嘢令佢有陰影。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

okgoodla 發表於 24-1-3 08:29
我以前吾喜歡熊貓, 覺得佢哋又懶又吾繁殖! 自從睇得多你地分享, 其實佢哋都幾cute , 胖啲啲! 而家最最 ...

我以前都唔特別鍾意熊貓,覺得佢哋只識食痾瞓
因為丫丫,我留意多咗熊貓嘅故事,見到丫丫俾老尾虐待,心都實埋。而家丫丫又肥又白實在太好

原來隻隻熊貓都有唔同性格,我愛上咗萌蘭,好想去北動睇佢

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

toffeechoco 發表於 24-1-3 09:55
我今朝刷到話有人投訴北動奶爸好幫小白天按摩, 因為男女有別, 唔知係唔係講笑, 如果係真真係令人震驚!! 呢 ...

有D咁嘅樹?
覺得投訴熊貓對住窗痾尿尿唔禮貌都好好笑 , 其實內地有好多對飼養員嘅投訴都係莫名其妙

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊