自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

uhtcl2006 發表於 24-1-23 21:19
姜爺爺會跟住福寶返中國一段時間,等福寶適應,唔使擔心

但我睇過話之前另一國家的熊貓回國,飼養員只留了一個星期就走了,希望姜爺爺可以留耐d啦

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

emilylam 發表於 24-1-23 21:30
在中國電擊繁殖好難避免 太不人道了,熊貓要承受極大痛苦

係,要繁殖都唔需要咁,真係好慘!

更慘係,原來中國仲有d養開的熊貓,會被迫放返去野外生活來做研究,佢哋好多唔係死就傷,有殖養員因為見到自己照顧的熊貓喺野外傷/病咗,多番要求接佢返來都唔成功,最終隻熊貓都死咗,佢因為太傷心自己救唔到佢,而放棄做飼養員了

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bu-b 發表於 24-1-24 07:11
但我睇過話之前另一國家的熊貓回國,飼養員只留了一個星期就走了,希望姜爺爺可以留耐d啦
...

姜爺爺好似留半年?我唔肯定我有無記錯/睇錯

侯爵府

回覆樓主:

兩位爺爺照顧得福寶咁好、繼續留喺韓國都係好事

侯爵府

ballonbb 發表於 24-1-23 22:09
福寶唔可以去碧峰峽. 佢呀媽愛寶(以前叫華妮)細個時就係果度大. 比人打架.你去小紅書看.D熊貓係碧峰峽好似 ...

內地好多奶爸奶媽都好有愛心, 只係佢哋冇韓國咁識宣傳一直拍視頻做綜藝啫

熊貓係野生動物, 唔需要時時刻刻保持雪白, 碌地沙好開心的, 而且有助防止蟎蟲眼, 呢張相那隻叫佳陽, 係奧氏挖煤企業新晉員工, 日日唔挖到黑媽媽唔肯返內舍

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

知道福寶要回國係改變不了既事實.最近既片都見到兩位爺爺少左好多既笑容兩位爺爺心情一定比我地更不捨但願福寶回國後一定要繼續健康平安幸福快樂.....更希望可以派虞奶媽去照顧福寶.如果真係虞奶媽照顧福寶,相信一定會連姜宋爺爺同大家都放心.

大宅

回覆樓主:

佢係韓國被照顧得咁好,點解唔留佢係個度,返到黎會唔適應,d熊貓好易死

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 24-1-23 21:18
姜爺爺有教福寶中文架,佢有同福寶講國語的

照顧無微不致!細心到令人感動!

男爵府

jt040 發表於 24-1-24 09:36
佢係韓國被照顧得咁好,點解唔留佢係個度,返到黎會唔適應,d熊貓好易死
...
每年一百萬美金租借費, 你俾呀?

公爵府

emilylam 發表於 24-1-23 21:27
有流量的熊貓待遇會好d,沒流量的有啲好慘 小奇跡回四川都麻麻,好似抑鬱了,以前在美國起碼可 ...

小奇跡好慘,由一個地獄,去另一個地獄。真係唔知個動物園點搞?個場衰過坐監

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

ballonbb 發表於 24-1-23 22:05
福寶去北動好D.北動有萌蘭三太子.佢係大暖男. 會識照顧福寶. 令福寶快D習慣新環境.
...

丫丫去北動因為戶藉喺北動, 戶藉係跟佢媽媽既, 亦無謂將熊貓擬人化, 熊貓各有各自己場地接觸唔到又談何萌蘭會照顧...

好似得北動同重慶動物園有屬於自己既熊貓, 其他都係中心/基地借出既, 所以褔寶正常係唔會去北動o架, 北動仲有好多自己既熊貓因為唔夠地方住要中心/基地借住, 希望北動熊貓館擴建後可以接返d 熊貓返去

我唔認為只有北動有好既飼養員, 亦唔覺得中國飼養員會比唔上韓國既飼養員

珍珠宮

BGCOME08 發表於 24-1-24 09:45
小奇跡好慘,由一個地獄,去另一個地獄。真係唔知個動物園點搞?個場衰過坐監 。
...

其實你點睇到佢過得唔好呢?? 場地有乜問題? 同其他熊貓既場地有乜大分別?

有時同一段片, 有播主配上歡快音樂就話隻熊貓開心, 配上悲哀音樂就話隻熊貓唔開心, 乜都係播主主觀講哂, 自己要理性分辨

別墅

爺爺無晒表情,一定係好唔捨得

goldpiglet    發表於 24-1-24 15:32

侯爵府

BGCOME08 發表於 24-1-24 09:45
小奇跡好慘,由一個地獄,去另一個地獄。真係唔知個動物園點搞?個場衰過坐監 。
...

你有無睇過小奇迹出外場視頻?單憑別人講就覺得小奇迹現在過緊地獄生活?先了解下一隻熊貓在國外生活咗3年返到去一個陌生環境係需要適應期,另一隻圓夢7歲由法國返到成都埸都用咗一個時間先適應埸外生活。

公爵府

toffeechoco 發表於 24-1-24 09:52
其實你點睇到佢過得唔好呢?? 場地有乜問題? 同其他熊貓既場地有乜大分別?

有時同一段片, 有播主配上歡快 ...

大家睇到嘅嘢唔同,我睇到係覺得佢唔開心,場地荒廢。你睇到佢開心咪好囉,我都想佢過得好。

男爵府

emilylam 發表於 24-1-23 21:37
未知

之前有報導好似係北京起個館比福寶回國喎,仲話周大福想贊助佢,唔知係咪真?

伯爵府

回覆樓主:

所以爺爺話必須令到福寶夠人氣,才會有好的待遇

子爵府

emilylam 發表於 24-1-23 20:31
福寶是唯一一隻唔想佢回祖國的熊貓 兩位韓國爺爺太有愛了,真怕福寶回國後會抑鬱,姜爺爺話福寶 ...

揍得好其實可以繼續養嘛,之前睇親片見到姜爺爺咁錫福寶,真係唔捨得分開佢地

珍珠宮

自由自在228 發表於 24-1-24 10:45
揍得好其實可以繼續養嘛,之前睇親片見到姜爺爺咁錫福寶,真係唔捨得分開佢地
...

愛寶樂園熊貓場地好細, 而家仲有輝寶同睿寶, 亦唔見有擴建, 根本唔夠地方住, 愛寶生BB 半年都冇出過外場!

如果個個都話飼養員錫熊貓就唔使還住, 咁好多地方都唔使還啦, 好多其他地方既飼養員都好痛錫大熊貓, 但真係無韓國嗰兩個咁高調

珍珠宮

BK Milk勳章

XYZABC 發表於 24-1-24 10:41
所以爺爺話必須令到福寶救人氣,才會有好的待遇

嗯嗯, 多人關注我諗內地嘅飼養員都唔敢亂嚟啩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊