時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

baby668 發表於 24-1-25 15:01
支持大力打擊小紅書,班人曬命點樣攞盡香港著數,強烈支持嚴厲打擊公屋富戶,強烈要求全香港所有公屋居民,要 ...

前途光明啊3

大宅

Pa123 發表於 24-1-25 22:28
唔好傻,公務員做野有流程,換特首就推倒重來?
唔一定,事在人為,以前強調程序公義而家重點是目標為本:例如歷經3屆政府、規劃逾10年,並已斥資近20億元進行前期工程的「沙嶺殯葬城」,原擬興建20萬個龕位、..今屆政府改咗做創科用途,數據中心。
但唔易做,相當數量的高級公務員/局長充斥以程序為本的文化。對於新挑戰,住往落後於形勢,更談不上前曕性。政策的推廣/執行更末到位,不能有效回感市民的期望,更不知不覺間站在市民對立面。

公爵府

Kittymummy 發表於 24-1-25 12:29
收皮啦,謝生講得冇錯喎,唔好下下避答問題,只識用腳安法轉移視線,但從冇正視問題同去解決。
...

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

wwtsy 發表於 24-1-26 05:34
前途光明啊3

其實淨係抗疫香港政府都浪費咗好多錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobo05 發表於 24-1-25 22:24
純粹覺得垃圾膠袋個炸彈係好打得放嘅,她應該會識拆掛。 阿邊個身邊班人冇人識拆彈唔識就應該不恥下問,唔 ...

好打得佢會解釋比人聽
果個人淨係識講軟對抗 黑暴 xx法 最恐怖佢講:好危險……,我真係驚架
其實 好普通既野 佢講到咁,唔驚就假

禁止訪問

男爵府

ffdsf 發表於 24-1-26 06:32
唔一定,事在人為,以前強調程序公義而家重點是目標為本:例如歷經3屆政府、規劃逾10年,並已斥資近20億元 ...
拒環保是大不韙,做不好會成千古罪人,亦有違金山銀山,黑暴好多已潛入環保組織

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-26 11:18
好打得佢會解釋比人聽
果個人淨係識講軟對抗 黑暴 xx法 最恐怖佢講:好危險……,我真係驚架
其實 好普通 ...

好打得有解釋比人聽?話明捉逃犯咁點解仲有黑暴發生?

閣置咗條例啲人都仲燒、打、砸?

南亞呢?政府有做嘢點解仲咩多jm唔知逃犯可以遺反南亞犯?

焚化爐呢?點解無人知興建中?

政府點樣解釋都無人關注,傳媒一報導就大肆宣揚

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moto1357 發表於 24-1-27 15:32
好打得有解釋比人聽?話明捉逃犯咁點解仲有黑暴發生?

閣置咗條例啲人都仲燒、打、砸?

唔係呀!你當好打得係幕後主腦? 佢話收手 d 人就收手?
肥佬黎 同 黃痴叫收手,信徒門咪收下手囉,不過跟住又有一批出黎搞事啫

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-27 18:23
唔係呀!你當好打得係幕後主腦? 佢話收手 d 人就收手?
肥佬黎 同 黃痴叫收手,信徒門咪收下手囉,不過跟 ...

你話好打得有解釋 ,有解釋又如何!咪一樣有黑暴!依家jm政府點解釋都無用㗎!傳媒(左cut右cut, 斷章取義)一句好過政府講十句

翡翠宮

moto1357 發表於 24-1-27 18:43
你話好打得有解釋 ,有解釋又如何!咪一樣有黑暴!依家jm政府點解釋都無用㗎!傳媒(左cut右cut, ...

點都好過唔清唔楚,或者你習慣一言堂既生活模式
我由細到大父母都係有商有量,清清楚楚
我宜家都係咁對仔女 唔啱咪講出黎囉

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-27 19:07
我宜家都係咁對仔 ...

港英年代一直都係一言堂,要起咩就起有反抗過咩?

https://fb.watch/pQIOkiyUT8/?mibextid=Nif5oz

https://m.youtube.com/watch?v=wMUA3GeScUI&feature=share&fbclid=IwAR1aGE9FwIdy8_l0bB7wpuEM8AnH_kjJv-nVkCinxjPUeBspGzDdqEcfnyg

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-27 19:07
我宜家都係咁對仔 ...

香港有示威(反高鐵反一地兩檢) 、有基金資助(NED)、有靜坐(倒董大遊行)、有黑金(泛民) ,有一言堂咩?

以香港(Hong Kong) 作為關鍵字,搜尋美國國家民主基金會 (National Endowment for Democracy)金援資料庫,就能發現12筆紀錄,總金額為1,804,153 美元。

連結:https://www.ned.org/wp-content/themes/ned/search/grant-search.php?organizationName=&region=Asia&projectCountry=Hong+Kong&amount=&fromDate=&toDate=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&projectFocus%5B%5D=&search=&maxCount=100&orderBy=HighAwardAmount&start=1&sbmt=1

如果我們將地區切換成緬甸(Burma),從2016年開始有299筆紀錄,總金額達到23,126,786 美元。

這還未計算其他「基金」。

https://fb.watch/pQK_1eg8Lg/?mibextid=Nif5oz

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0oiabq8CnYdNMMrnX6pC2QrWiWaJ38ypF81GLUY4EDcrW4qYvDJGzYZNpx2wthGBgl&id=708946213&mibextid=Nif5oz

https://m.facebook.com/notes/%E6%B0%91%E4%B8%BB%E7%9C%9F%E5%85%84%E5%BC%9F/%E6%9C%B1%E8%80%80%E6%98%8E%E6%8D%90%E7%B5%A6%E4%BD%94%E4%B8%AD%E7%9A%84%E9%8C%A2%E4%BE%86%E5%8F%88%E4%BF%82%E4%BE%86%E8%87%AA%E9%BB%8E%E6%99%BA%E8%8B%B1%E6%9C%89%E5%BD%B1%E5%8D%B0%E6%9C%AC/814608255228634/?mibextid=Nif5oz

翡翠宮

moto1357 發表於 24-1-27 21:42
香港有示威(反高鐵反一地兩檢) 、有基金資助(NED)、有靜坐(倒董大遊行)、有黑金(泛民) ,有一言堂咩? ...

唔使咁激動,摷晒d 舊新聞出黎
你冇經歷過,好難比較 再講我講緊我屋企同你屋企
睇言論 就知生活模式係點,正如一開始垃圾徵費 我提議會鼓勵+獎勵,唔係用 懲罰方式,支持既 懲罰既應該屋係呢個模式成長

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-27 23:33
唔使咁激動,摷晒d 舊新聞出黎
你冇經歷過,好難比較 再講我講緊我屋企同你屋企
睇言論 就知生活模式係點 ...

又係你提林鄭?所以我攞林鄭嚟講,依家又話我激動?逃犯條例當時林鄭有做公眾諮詢(無一言堂吖),大比數都支持,咁咪推行囉!無一言堂都發生黑暴喎!

其實有無一言堂都行唔到㗎喇!自由出面都依家講緊垃圾回收,6在區區都獎勵咗年幾兩年,政府都推廣告講咗咩色箱放咩回收,依家都仲有人無垃圾分類,泛民由2014年三堆一爐拉布、否決到2017年都未興建,2024喇!堆填區都就嚟爆滿,焚化爐要2025年先起好!

依家咩年代,仲未曉垃圾分類!上海起焚化爐都要分類先可焚化發電!(香港未知是否同一情況),比自由你哋分類都幾年,都仲未學曉!高質素香港人喎!

首頁

尾頁

跳至