自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jt040 發表於 24-1-31 12:46
未結婚有壓力,結左婚又有壓力

如果兩者相比之下,我覺得以女朋友既身份去男朋感覺屋企拜年無咁大壓力,試諗下,當結婚後你嘅身份就變成「新抱」而唔係女朋友,啲老人家就會旨意你做好多「份內事」,諗起都頭暈

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Ritzmary 發表於 24-1-31 08:41
話說結婚初時,和娘家同一個屋苑,初一先到娘家拜年,父母開明不迷信百無禁忌。之後拜99年,佢知道勁嬲俾 ...
婆媳間要互相尊重,你要擺99款唔識尊重我我使乜尊重你。你又唔係我父母,又無養育過我,只是生咗我老公出嚟,你都無養過佢教過佢,憑咩擺款受人尊重!

新抱不是家奴!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

chadtanner 發表於 24-1-31 12:52
精彩!以毒攻毒!不夠膽反擊就只有獨自激氣!
你敬我一尺我敬你一丈!
當我家奴你有排受!

記住,新抱不是家奴!

伯爵府

annie133 發表於 24-1-31 08:46
我父母佢哋自己都飛咗
老公個邊從來唔會話我,佢地就哂我(所以女人一定要有本事講野就大聲D),不 ...

我無乜本事,超級依賴老公,但好彩老公都聽我話,所以初一就去曬我娘家長輩屋企拜年,仲book 埋枱請大家食飯。我哋一早去99同姑9度拜年,一齊飲茶。然後就去我娘家,帶埋我99去同我娘家一齊食飯。我年年過年都好開心。一年之始,我信人開心嗰年都順D。

我都明有D99好麻煩,有D長輩又無句好說話,我慶幸自己99非常隨和,長輩都係和善錫我哋。但我自己本身都鍾意熱鬧,好珍惜團聚機會。我覺得有時呢D嘢都雙向嘅,呢D聚會如果有人個態度不情不願,覺得無聊,好自然氣氛都差曬。我屋企無呢D人,嚟得都enjoy, 唔想來的從來亦唔會勉強。

我覺得節日係維繫家人感情的機會,他日小朋友長大,希望佢哋每逢節日都會諗起父母、屋企,返來團聚吓。我都會做好榜樣,但一定唔會勉強。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

結婚頭2年,年三十,大年初一和初二都要上奶奶度,初二食咗開年飯先上外家度
真是好悶
之後我話連續3日咁好悶,跟住我話初一唔上男家, 初二先上
我娘家百無禁忌,所以我初一上

珍珠宮

畀面勳章

20162016 發表於 24-1-31 12:44
咁你咪順吓佢意,話明年盡量唔返嚟啦

龍鳳媽

男爵府

seaheart88 發表於 24-1-31 08:35
唔知係咪人大咗呢?。。。。又結婚多年啦,所以冇咩特別壓力又冇咩特別說話要聽。。。或者功力深厚左隻耳 ...

same here
我而家平常心
自己一家過年行下花市都幾開心
拜年不是必須了

伯爵府

aidan08 發表於 24-1-31 13:00
我無乜本事,超級依賴老公,但好彩老公都聽我話,所以初一就去曬我娘家長輩屋企拜年,仲book 埋枱請大家食 ...

你表現好成熟,難怪你99都咁鍚你
其實人大咗,就會開始覺得見下親戚朋友,也是值得珍惜的事,過幾年,又少一個..
年輕人得閒見下面,將來的事冇人知,世界上多一個朋友永遠係好的,而且都係一個榜樣,我都希望仔女過時過節會理下我

水晶宮

華妹妹 發表於 24-1-31 11:54
比番佢聽,又唔係得佢有個口
我剛嫁左,男女家都有口多人,我係會串番佢的,長輩又點?尊重係雙向冇分年紀 ...

做得好。不好委屈自己。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

完全無喎,每一年都好開心咁準備過年辦年貨佈置屋企

公爵府

回覆樓主:

其實都係家人的問題...

婚後我除左派利是
什麼習俗,避忌也不用跟
只需一日返奶奶屋企
一日返媽咪屋企
其他親戚可見可唔見
過得很輕鬆的~

伯爵府

annie133 發表於 24-1-31 13:14
你表現好成熟,難怪你99都咁鍚你
其實人大咗,就會開始覺得見下親戚朋友,也是值得珍惜的事,過幾年,又少 ...

你講得啱呀,多一個朋友永遠係好,你永遠唔會知將來發生乜嘢事。我有時都會諗,萬一我哋兩公婆有乜事,我哋同D親人關係好D,兩個仔都會有親人愛錫。我喺大家庭長大,睇到我爸爸點重視親情,其實真係會耳濡目染。

我希望會感染到下一代。而且,我享受傳統節日團聚的感覺,我自己都好開心。完全相得益彰。

我覺得嗰D討厭過年,討厭同親人聚會嘅人都幾慘,年年都會過年,何苦年年都要一開始就唔開心?我一定會令自己開開心心咁開始每一年!

我前幾日先有個好友多謝我。原來八、九年前,當時佢正值被老公拋棄的時間,嗰年,我同佢行年宵市場,我無心的說話,同佢講:「好好佈置屋企,好好過年,一切會好的!」原來佢一直記在心上,直至今年,佢走過低谷,痛苦已經成為過去,佢話我當年的話,振作咗佢。佢此後每年一定好好佈置,迎接好好的一年。人真係需要正能量的!

伯爵府

美味 發表於 24-1-31 13:21
完全無喎,每一年都好開心咁準備過年辦年貨佈置屋企

同你一樣!

儀式感令生活更有趣味!
我要D仔都感受到中國人傳統節日的氣氛,呢D係歸屬感嚟。
有親人係幸福的事,所以團聚都係幸福。有D人,想像唔到無親無故的痛苦。我好珍惜有親人一齊慶祝節日。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

aidan08 發表於 24-1-31 13:39
同你一樣!

儀式感令生活更有趣味!

係,我好享受同小朋友一齊準備過年帶佢去花市買年花辦年貨,全家一齊佈置屋企整蘿蔔糕,我覺得哩啲一定會成為佢嘅美好回憶,大個之後每一年過年都會回味,正如我自己都係一樣。

子爵府

milkteabb 發表於 24-1-31 08:30
自己冇得再逗利是, 又要封利是, 又要顧男女家各路長輩拜年日子/時間, 年30晚食飯, 年初1食飯, 年初7食飯。 ...

長老唔俾去旅行?

珍珠宮

annie133 發表於 24-1-31 08:49
我見你的留言發現你都幾憤世,童年過得不好?
希望你遇上多D好人令你改觀,不過負能量又會吸負能量,所以 ...
我唔明點榨壓,一般都係長輩封利是俾後輩居多,尤其未結婚嗰啲,結咗婚,我就有封利是俾父母,但自己小朋友都有收長輩利是

伯爵府

crazypaper 發表於 24-1-31 13:53
我唔明點榨壓,一般都係長輩封利是俾後輩居多,尤其未結婚嗰啲,結咗婚,我就有封利是俾父母,但自己小朋友 ...

真心替嗰位負能量jm 難過⋯⋯

過年明明喜氣洋洋,但原來有人諗到被逼害咁可以想像佢個世界幾灰暗。

伯爵府

我覺得新年好似㩒個reset 掣咁。如果之前嗰年過得麻麻,而家有機會reset

如果之前一年過得唔錯,reset 又可以過得更好!

做人要有希望!所以新年要開開心心,好事自然來!

珍珠宮

aidan08 發表於 24-1-31 13:57

過年明明喜氣洋洋,但原來有人諗到被逼害咁可以想像佢個世界幾灰 ...
你好正能量,係你身邊既親友,必定開開心心

男爵府

aidan08 發表於 24-1-31 13:57

過年明明喜氣洋洋,但原來有人諗到被逼害咁可以想像佢個世界幾灰 ...

一家唔知一家事,我老公果邊啲親戚長輩最鐘意排款,結婚第一年就比說話我地聽話我無小朋友悶唔悶,我果時面身體唔好不育聽到我幾火滾⋯ 所以我好明點解老公咁憎過年團拜。

我自己果邊啲親戚就好和善個個笑笑口,所以我ok一齊同佢地食飯。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊