自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

無野搵野來講

象牙宮

milkteabb 發表於 24-1-31 08:30
自己冇得再逗利是, 又要封利是, 又要顧男女家各路長輩拜年日子/時間, 年30晚食飯, 年初1食飯, 年初7食飯。 ...

有時在家, 有時去旅行。沒有必要固定過年係香港。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

arale1668 發表於 24-1-31 09:02
朝早10點返奶奶度
入門就晏鬧

咁你在99角度稔下,一個又移咗民,另一個又話晏d先來,早上冷清清,佢覺得失望有情緒都好正常
佢話「唔嚟都得㗎」都係晦氣話啫,唔知幾想你地嚟
你咁樣稔,就唔會唔開心㗎啦,培養咗同理心,其實自己都會開心D

珍珠宮

畀面勳章

annie133 發表於 24-1-31 14:25
咁你在99角度稔下,一個又移咗民,另一個又話晏d先來,早上冷清清,佢覺得失望有情緒都好正常
佢 ...

就係點解細果個走左
要我地受
我地做乜都唔夠架
都係呻下

龍鳳媽

伯爵府

ayako 發表於 24-1-31 14:25
一家唔知一家事,我老公果邊啲親戚長輩最鐘意排款,結婚第一年就比說話我地聽話我無小朋友悶唔悶,我果時 ...

你唔好睇我好似咁樂觀開心,就以為我無D把口唔收,唔啱channel 的親戚。我姑9正是同我唔太啱channel 嘅一個親人,仲要我老公好尊重佢。但我唔會覺得要同佢拜年食飯團聚好辛苦,我仍然會好開心咁參與。其實佢性格係有好多嘢好難頂,但我都會發掘到佢好嘅一面。人點都有優點缺點,好少衰到無樣好。我內心覺得佢D缺點幾難頂,但我都欣賞佢某D優點,可以同佢正常交往,仲會同佢慶祝生日。佢覺得我都有make effort 維繫,都會尊重返我。我老公都知我唔鍾意佢家姐㗎,但佢會睇到我為咗佢去維繫同佢家姐和諧的關係,都會感激。

可能,你生唔到BB真係你嘅痛處,自己都難釋懷,所以,對相關話題說話比較敏感。其實,如果看得開,你直頭可以直認自己都好想有,但呢D都係緣份,希望有呢個機會。不過,無小朋友你亦過得好好,最重要夫妻和順,有冇小朋友都開心。只有你真心滿意自己的生活,嗰D口沒遮攔的人就無機會打擊你,乜嘢社交場合你都可以應付自如。

伯爵府

aidan08 發表於 24-1-31 13:00
我無乜本事,超級依賴老公,但好彩老公都聽我話,所以初一就去曬我娘家長輩屋企拜年,仲book 埋枱請大家食 ...

和諧,熱鬧,呢啲係福氣

伯爵府

arale1668 發表於 24-1-31 14:37
就係點解細果個走左
要我地受
我地做乜都唔夠架

可能你年紀仲好細?

我人到中年,開始愈來愈感受到老人家的心態。

其實人老咗真係幾慘㗎。後生時曾經付出過無限心機去養育嘅子女,一個個離開自己,性格內向D,無咁多朋友嘅老人家,真係會好寂寞。而且人老咗,身體機能衰退,亦都感覺好多嘢力不從心,脾氣都會怪D。

樓上jm講得啱㗎,用D同理心試吓理解一下老人家。佢哋呢D晦氣說話,未必係要你受,而係心情鬱悶,好難控制自己情緒。

其實無論細嘅有冇走,照顧同關心自己阿媽同99, 都係責任嚟㗎啦,點解會覺得要你受呢?盡咗本份就可以,對佢D說話,唔好太上心,佢都係可憐人,喺人生低處。

侯爵府

2024年龍年勳章

劫褲濟朋 發表於 24-1-31 08:45
當你知道親戚一個接一個移民
無論係移民外國定天國
你就知拜年探親戚係幾咁可貴

完全理解,有些親戚很少見,可以趁過年見下面, 又有些親戚年事已高,難得拜年見面,最後知道親戚一個接一個上天堂,就知拜年是十分可貴

侯爵府

我奶奶在生時,年年都係咁過:
年尾一定要去酒樓食團年飯,
初一去奶奶屋企成日,佢哋開兩枱麻雀+一枱大細/魚蝦蟹,我負責湊班細路
初二去完奶奶度開年先可以返娘家
初三又要陪奶奶去親戚度拜年
成個農曆年假期就係咁冇咗!

象牙宮

回覆樓主:

我都唔鍾意過年,唔鍾意派血汗錢比人!仲要對住d衰格親戚!不過今年舒服晒,奶奶走左唔使再拜年了

男爵府

aidan08 發表於 24-1-31 14:39
你唔好睇我好似咁樂觀開心,就以為我無D把口唔收,唔啱channel 的親戚。我姑9正是同我唔太啱channel 嘅一 ...

多謝你打咁大段說話鼓勵我,件事其實己經過左好多年,我而家生活好美滿,做人要适達就會活得開心

珍珠宮

畀面勳章

MKma 發表於 24-1-31 16:15
我奶奶在生時,年年都係咁過:
年尾一定要去酒樓食團年飯,
初一去奶奶屋企成日,佢哋開兩枱麻雀+一枱大細/ ...

我自己屋企就係爺爺走埋,先終於唔使年三十,初一,初二日日咁走法,果陣我細個成日諗點解剩係返我呀爺果邊,呀婆唔使理 就呀爺走左之後,我呀婆果邊每年年初一就飲茶團拜
龍鳳媽

大宅

回覆樓主:

上黎呻下都好,好過擺係心度屈住

珍珠宮

畀面勳章

英珉 發表於 24-1-31 17:17
上黎呻下都好,好過擺係心度屈住

龍鳳媽

子爵府

annie133 發表於 24-1-31 14:25
佢 ...
我會諗我連自己親媽都吾睇過來睇你,你仲要有情緒,咁我下次會去返我阿媽度仲好

男爵府

6299好難頂,住幾大都好,佢哋都好似住劏房甘,成個屋都係雜物,有一年年初一仲要掛哂底衫褲响個廳到,佢地永遠只活响自己世界,仔女叫佢地吾好煮甘多野,叫左10年都吾聽,年年都煮已經冇人食既野,年年年初一都係夾硬捱幾個鐘....

禁止訪問

伯爵府

arale1668 發表於 24-1-31 14:37
就係點解細果個走左
要我地受
我地做乜都唔夠架

唉,係咁啦,我哋屋企都有件
到時仲要返來分身家

伯爵府

GreenMaDad 發表於 24-1-31 17:44
6299好難頂,住幾大都好,佢哋都好似住劏房甘,成個屋都係雜物,有一年年初一仲要掛哂底衫褲响個廳到,佢地 ...

笑死,你形容得好傳神,我哋老咗千祈唔好咁

男爵府

老爺、奶奶都走了'我同啲女都好懷念過去同佢哋拜年的日子

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊