在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

在職媽媽表示, 有時好想做全職媽媽.....陪住佢長大

珍珠宮

唔夠錢用時, 就會想做返工. 日日出去接返學放學, 見到最多係啲阿伯阿婆、工人, 學校門口等放學嗰啲, 個個都好似無乜讀過書咁. 而家啲細路大咗, 返返工, 自我感覺良好. 買吓嘢都自在啲

伯爵府

2024年龍年勳章

半職最好~

男爵府

owen0101 發表於 24-2-2 12:11

有得選擇嘅話, 我會想做有工人嘅 FTM, 即老公請埋工人服侍我同小朋友, 做少奶奶

或者就算返工, 都係賺錢買花戴, 唔使好似而家咁公一份婆一份咁負擔屋企開支同养小朋友, OT完衝返屋企同小朋友做功課,陪小朋友玩

珍珠宮

回覆 Mini20160607 的帖子

以前見有啲全職媽媽唔駛做之餘, 仲有個阿媽幫手睇細路、自己駕車接細路返學放學, 週身名牌, 住千幾呎大屋, 老公好似做投資生意(唔知做乜), 做到呢啲就真係嘆.我以前做ftm駛幾百蚊都要諗過, 又要睇老爺奶奶面色. 都係返工好.

男爵府

咖央 發表於 24-2-7 10:06
回覆 Mini20160607 的帖子

以前見有啲全職媽媽唔駛做之餘, 仲有個阿媽幫手睇細路、自己駕車接細路返學放學 ...

我以前做ftm駛幾百蚊都要諗過
-> 可能我係在職貧窮, 就算我返工係WKM唔係FTM, 我都唔係買野唔使睇價錢, 都要慳得一蚊得一蚊, 幾十蚊都貨比三家

都係返工好
-> 我唔係賺錢買花戴, 仲要公一份婆一份負擔屋企同小朋友開支, 所以感受唔到返工有幾好..... 可能本身份工唔係好好, 被老細成日鬧

所以最好就係唔使返工又有工人洗就最好,哈哈

伯爵府

owen0101 發表於 24-2-2 12:11

全職媽媽
因為返工好大壓力,做左成十幾年,好想停

大宅

經濟許可情況下,當然做全職媽媽,陪住小朋友成長。我做左全職媽8年,宜家做part time有錢搵,又照顧到小朋友

男爵府

flowerbabe 發表於 24-2-13 11:32
全職媽媽
因為返工好大壓力,做左成十幾年,好想停

Same...
都返咗十幾年, 有老本养自己 (家庭同小朋友洗費就老公出), 會唔會轉做FTM?

大宅

除非長期有人幫手(例如姐姐)
唔係要我每日單對單咁湊聽住佢喊我會精神好緊張

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有工人/幫手的全職媽媽,無幫手/工人的話,我寧願返工

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有得再揀... 我會一樣揀返工...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有得再揀,都係會做全職媽媽

親自照顧起居飲食,兼顧到仔女學業,佢哋現在已升中,成績好,操行好,多年來嘅付出係值得,雖然一路走來係唔容易。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊