自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

青春期比較自我,
再加上新年有機會要見啲好耐唔見既親戚,
一般家長好客,年青人都會比較容易接受去見陌生既親友
如果平時家庭活動都唔活躍,
年青人唔想見,都唔出奇
預早啲時間同佢地講新年有咩節目
等佢地有段時間去消化吓

侯爵府

2024年龍年勳章

一杯凍奶茶 發表於 24-2-9 20:03
我之前帶個青少年睇機場櫻花,一路行一路黑我面

點解要帶佢去

男爵府

小ice 發表於 24-2-9 19:48
青春期之少年,遇到自己唔喜歡之事就黑口黑面,n年無返大陸過年,今年返去同親戚食團年飯,個仔由坐車嗰刻 ...

青春期遇上更年期真係好煩

子爵府

竇漪房 發表於 24-2-9 21:08
佢唔想去,你有冇問下咩原因?明知佢咁反感都要迫佢去,其實佢只係黑面但都仲有去已經好好

我都好憎食盤 ...

關於盤菜,完全同意!
仲要成班人「撩」個盤搵d 餸,見到就無開胃….

子爵府

j2j2 發表於 24-2-10 15:01
關於盤菜,完全同意!
仲要成班人「撩」個盤搵d 餸,見到就唔開胃….

珍珠宮

盤菜好污漕同吾衛生,我都吾鍾意食。
至於去大6,你自己去啦,吾好叫佢去,佢響香港長大,點會喜歡返去喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小ice 發表於 24-2-9 20:15
家中有直系長輩住大陸,唔返去又唔係咁好,我都唔想同佢返去見到佢全程黑面
...

向好方便諗佢黑面、都好過完全唔跟妳去~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

anna59 發表於 24-2-10 15:08
盤菜好污漕同吾衛生,我都吾鍾意食。
至於去大6,你自己去啦,吾好叫佢去,佢響香港長大,點會喜歡返去喎 ...

我傳統、父母同長輩拜年、子女一同去、仔女從小年三十至初三、一定一家人外出拜年食飯~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

j2j2 發表於 24-2-10 15:01
關於盤菜,完全同意!
仲要成班人「撩」個盤搵d 餸,見到就無開胃….

老老實實、我都唔鍾意盆菜、但我唔會反抗唔食~

買基金真係好傷

珍珠宮

我又覺得在年三十至初初二會見到面的, 都是好親好親的家人, 難得共聚一堂, 真的要好好珍惜, 尤其是四大長老, 真是見一年少一年

珍珠宮

青春期之少年,遇到自己唔喜歡之事就黑口黑面,n年無返大陸過年,今年返去同親戚食團年飯,個仔由坐車嗰刻 ...

唔好硬碰,佢哋呢個時期好要面,情緒浮晒上面

伯爵府

我仔直頭自己同朋友去日本玩
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

珍珠宮

終極熊貓 發表於 24-2-9 23:49
其實我都想講,我由細到大都唔會做呢啲咁唔大體嘅事
應該就係由細到大父母身教說教,所以基本唔會覺得可以 ...

係呀!身教好緊要,父母都可以咁多年無返去見親人??如果成日返去,仔女慣咗,應該都會跟返去

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

maozit 發表於 24-2-9 23:25
我反而想講,疫情期間,親戚好少見,剛剛食完團年飯,個女青春期,塊面出咗一啲暗瘡,個個捉住我哋講:
冇 ...

真係寧願唔再見呢啲親戚
無聊又無禮貌問埋呢啲問題
俾我都唔中意去見埋呢啲親戚

公爵府

同佢解釋下,佢每年大一歲代表屋企人親戚都會老一歲,一年見幾次其實唔多,要珍惜下,佢唔鍾意食盤菜,但都要試下,世界唔係圍住佢轉,佢同同學出街食飯有時都會互相遷就下啦,就下親戚朋友冇咩問題既
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

大宅

回覆樓主:

經歷過曬,當仔女病左,過幾年會好返,盡量唔好有衝突,保持一家和氣,退一步心境海濶天高,時間會好快過。加油!

珍珠宮

大力大力 發表於 24-2-10 17:45
我傳統、父母同長輩拜年、子女一同去、仔女從小年三十至初三、一定一家人外出拜年食飯~
...
咁你教育得好好。
呢幾年,D長輩已經仙遊,想食都無得食

珍珠宮

試下以退為進。
同佢講:「我今年希望你可以陪我上去同家人團聚一下,路程遠,又可能有啲悶,辛苦你,你能夠一齊去我會好開心,不過如果你有事忙就無法子啦,你睇下日程後日再覆我啦。」
中學生有自己想法又可以獨立,妳無得勉強佢,你可以講點解你想佢咁做,但最後都要俾佢選擇。仲有,佢黑面時妳更要控制好自己情緒,否則輸嘅係自己。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我屋企都有個

大宅

岩岩尖咀睇花車,宜家起銀x茶餐廳,服務態度極差,但又收15%服務費。真係唔好話D人北上消費。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊