自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

老翻太太 發表於 24-2-15 00:04
印度、泰國果d又係乜嘢?人哋拜神仲誇過我哋!外國人信奉天主教基督教每日祈禱就唔迷信?
仲有,外國有靈 ...

哩啲西奴,一講就話中國人基因乜乜乜,總之西人永遠高等啲

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

noodle_noodle 發表於 24-2-14 22:30
信耶穌果d人覺得自己唔迷信好科學架,拜神就係迷信

信處女生子都叫科學,真係笑死人

子爵府

qpalzm 發表於 24-2-15 08:33
講得你好就信, 講得你唔好就唔信, 咁會舒服d?

之前黃大仙支籤都講得我唔好架,不過又真係有發現喎,我都唔想信係真

子爵府

ChloeMa 發表於 24-2-15 07:54
我睇咗“通靈之王2” 最後2集, 都覺得道教好神。 其實宗教有幾多個可以用科學引證? 信者得救, 你有信念咪 ...

仲有香港有兩間黃大仙,有間喺青山道果間(詳細地址我都唔清楚)有得扶乩,又係好準,只要講名等一陣就會有乩文出黎,係一首詩,又係話準到得人驚

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

美味 發表於 24-2-15 09:03
笑咗,西人信耶教就唔係迷信?十戒第一句已經不可有別的神啦,邊個權威強人啲呀?定又係西人永遠是對的?
...
咪就係

珍珠宮

小華子 發表於 24-2-14 20:48
求籤好靈,但祈福就麻麻

同意
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

準喎
阿女上年求左兩支簽,準到佢唔信。
今年又去求,堅掂
8字又係

侯爵府

回覆 sasa615 的帖子

只讀書嘅人係唔明白教育嘅意義,不過絕大部份人都係。

侯爵府

全世界人類面對無知嘅世界,充滿好奇同畏懼,又或者經歷苦難而無法自救,就會想像出各種神靈。東西方古代都大把神話,好多宗教都起源於民族存亡,戰亂。有心人,政治家見到好用,又會大肆宣揚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔問下D人讀咁多書仲信耶蘇?
天朗氣清

侯爵府

孔子敬鬼神而遠之,將之前信嘅全部歸做天,天有命,所以信天命,畏大人。目的係叫世人唔好沉迷係天命之中,而係努力係自己嘅人生。後來嘅人同陰陽家學說溝埋一齊,正正係戰亂嘅春秋戰國時代。漢武帝見到好使好用,米攞咗黎用,之後嘅皇帝繼續,上有好之者,下有更甚者啦。

侯爵府

中國人無科學,呢個係一個好錯嘅概念。中國人一早識耕田,唔似西方或外族靠牛羊放牧,四圍走,居無定所。生產保證咗,就有固定居所嘅概念,就有城。中國人一早已經發展各種工藝,青銅冶鐵,指南車,四大發明,宋朝領導世界航運,遠超阿拉伯。只係中國統治者以科舉固定思想,世人求功名米跟科舉內容去追。今時今日嘅人都係咁啦。發明家無出路,得唔到重視,米少人去研究。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我試過現場同網上求到同一支簽
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

仲有,中國窮人多,知足嘅性格,重視心性嘅培養,亦令中國人夠用就得啦,唔好諗咁多。心靜自然涼,有葵扇已經好奢侈,仲點會諗風扇冷氣機。

別墅

2024年龍年勳章

邊個話讀書同迷信有關?

複式洋房

有個term叫 cold reading, 大意就係講啲“師傅”講嘅嘢都係模棱兩可/ 大路嘢。覺得準係因為人自己會張發生嘅事套翻去“師傅”講嘅嘢。

例如“師傅”話你短期內會有大病
短期內每個人唔同時刻都可能有唔同嘅定義,幾日、幾個禮拜、幾個月、甚至大睇的話幾年都可以係短期內
大病亦同樣,可以是確診cancer/ 糖尿等中年病,亦有人中COVID/ 大感冒都覺得自己係大病
重點係事情發生後,人會自己記翻起聽過嘅"預言",然後就會覺得好準。但其實好多時,無事發生的話人唔會特別記住啲"預言",又或者自己覺得其實還沒到"預言"提及嘅時候。

我自己以前都好信玄學/ 宗教,但碰巧讀到此心理學理論後重此便對玄學/ 宗教有所保留。
只分享自己觀點,不同意都請理性討論 你亦可以講此觀點都係另類迷信

公爵府

回覆樓主:

睇到未來係好差嘅
咁避唔避到?
如果避到咁人人睇完變好運
咁應該人人都去信啦~

子爵府

LovelyBB06 發表於 24-2-15 00:19
去黃大仙求籤都要有個有料到的解籤人解籤先得㗎。如果搵著個解錯籤的,就變了唔準了 ...

你知唔知邊檔解籤解得好?

大宅

noodleball 發表於 24-2-15 23:22
你知唔知邊檔解籤解得好?

唔知呀。呢度有沒有jm可以介紹一下?

男爵府

我同朋友一齊去求,我求到A籤佢求到B籤,啲籤文同我哋各自嘅情況都對應到,但交換就對應唔到,所以覺得好準,唔知有無對號入座成份

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊