時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://news.tvb.com/tc/world/65cd9ab436b98b72b0ba68f8/%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E6%9C%89%E7%99%BD%E4%BA%BA%E5%A5%B3%E5%AD%90%E6%8C%87%E7%BD%B5%E7%A4%BA%E5%A8%81%E8%8F%AF%E4%BA%BA-%E6%9C%89%E6%84%8F%E8%A6%8B%E6%8C%87%E8%A8%80%E8%AB%96%E6%B6%89%E7%A8%AE%E6%97%8F%E6%AD%A7%E8%A6%96%E8%A6%81%E6%B1%82%E8%BF%BD%E7%A9%B6%E8%B2%AC%E4%BB%BB

加拿大溫哥華有華人示威,反對在醫院設立毒品注射站,期間被一名白人女子指罵。報道指,不少人譴責白人女子種族歧視,要求追究責任。網上片段見到,這名白人女子不斷指罵一名華裔男子。該名白人女子稱:「你才是加拿大的問題所在,回去你來的地方吧!你才是加拿大的問題所在。這不是加拿大會做的事,加拿大是為公民爭取權益,你不屬於這裡!回香港去吧!」現場是加拿大溫哥華烈治文市政廳內,當地周一有華人示威,反對在當地醫院設立受監管的毒品注射站。片段惹來外界熱議,指這名白人女子的言論是種族歧視,要求追究她的責任。聯邦保守黨黨魁博勵治轉載有關影片,表明反對設立毒品注射站,並譴責種族歧視者的言論,更批評聯邦自由黨及新民主黨的聯合政府向華人社區推銷毒品,指政府對毒品的寬鬆政策,會造成更嚴重的公共安全隱患。議案周二最終以7票支持、2票反對下獲得通過,但議案通過後13小時,溫哥華沿岸衞生局發聲明指,當局認為無逼切需要去執行計劃,亦表明無意在當地興建吸毒隔離設施,希望能平息民憤。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 24-2-16 09:53

子爵府

mickeyeva 發表於 24-2-15 18:09
https://news.tvb.com/tc/world/65cd9ab436b98b72b0ba68f8/%E5%9C%8B%E9%9A%9B-%E5%8A%A0%E6%8B%BF ...

千祈唔好滾返香港呀!

侯爵府

回覆樓主:

惨,做咩唔當班移民係自己人呀

la_source    發表於 24-2-16 09:09

珍珠宮

做人地既2等公民邊有得say,果d眉外人,吾係最嚮往人哋既民主自由咩,人哋民主地通過吸毒既自由又反對,即係想點?

加拿大越來越走向佢契大佬條路,要合法嚮醫院俾埋個地方方便班道友吸毒,令人民走向萬劫不復境地,自由萬歲~~~

珍珠宮

聯邦自由黨及新民主黨的聯合政府向華人社區推銷毒品~~~~點解要向華人推銷?要控制華人為佢哋辦事?華人好多錢吸毒

水晶宮

2024勳章

入鄉隨俗

別墅

最尾個法案因為民意壓力取消左又唔講
俾係香港啲一等公民咁示威法
一早俾國安公署拉鬼左啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

So sad
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

最搞笑,自認越愛自由既人,就成日唱華人,唱港人,出到外自己就中曬回力。。你越唱,地位越低

珍珠宮

loved 發表於 24-2-15 18:30
聯邦自由黨及新民主黨的聯合政府向華人社區推銷毒品~~~~點解要向華人推銷?要控制華人為佢哋辦事?華人 ...

一定係華人有錢,大人推銷唔到,就向後生推,咁易接觸到毒品真係恐怖!

子爵府

回覆樓主:

西謊人唔係好民主咩

珍珠宮

自由嘛

子爵府

2024年龍年勳章

點解要妨礙吸毒自由

大宅

回覆樓主:

阻止大麻國國民吸毒所以被驅逐

子爵府

抵死

大宅

回覆樓主:

可能侵害左個白人道姑的權益

水晶宮

回覆樓主:

親英,親美,親加,親日........嗰班不褸都係一相情願自作多情,已為人哋會當佢哋係自己人

ekbbyl    發表於 24-2-15 20:42

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

千祈唔好come back呀

侯爵府

回覆樓主:

移民去人地地方就係咁,去到死一天,佢地都唔會當你自己人。

伯爵府

回覆樓主:

一廂情願咁認加拿大係自己屋企,仲肉緊到去示威,點知

首頁
12345...8

尾頁

跳至