自由講場

跳至

首頁
23456...42

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

就算一歲
都唔會縱小朋友打人

男爵府

我有兩個小朋友,佢地細時都從來唔會郁手郁腳,唔得就係唔得

兩三歲打人好正常?定係你唔識教?

男爵府

patekp 發表於 24-2-15 23:23
你父母都有叫你唔好講大話相信亦教導了你無數次,咁你從小到大有冇講過大話先?
教咗就唔會發生,呢個係理 ...

侯爵府

回覆樓主:

對方家長好廢
咁小事都報警

珍珠宮

KILW 發表於 24-2-15 22:49
咁咩事兩個小朋友打交?人哋小朋友喊哂,係因為你小朋友先出手打人嗎?年紀細唔係大哂,雖然未必要去到報警 ...

我都想講,我在公園見打人嘅小朋友全部都係無家教嘅!但都唔常見!
好奇樓主小朋友點解會常出現互相推撞打交情況?

男爵府

姸媽 發表於 24-2-15 23:27
首先,我女從小到大都無郁手郁腳推撞人,不過如果講到報警,咁就真係要睇下有無傷喇,始終而家都係單方面講 ...

對方咁嬲一定有原因嘅

大宅

onion555 發表於 24-2-15 23:08
其實你有冇小朋友? 去到呢個年紀。, 郁手係正常, 佢哋個腦部發育未成熟, 唔識得表達自己,所以會郁手郁腳
...

當你個仔十六十七歲 非禮女士,你會話去到呢個年紀 對女仔有興趣係理所當然

大宅

cara.mak 發表於 24-2-15 23:45
我都想講,我在公園見打人嘅小朋友全部都係無家教嘅!但都唔常見!
好奇樓主小朋友點解會常出現互相推撞打 ...

正解

goldpiglet    發表於 24-2-16 00:40

大宅

tailinlin 發表於 24-2-15 23:26
打人同講大話係咪有分別,有啲善意大話係應該講,你做咗咁多年人無理由唔識分? 打人會有善意嘅咩?你比喻 ...

警察捉賊用適當武力打低咗個賊,又算係惡意定善意?
打人喎,一定唔係善意啦!

其實無論善意與否,講大話都係錯架!就如殺人一樣,無善意殺人架!

goldpiglet    發表於 24-2-16 00:41

大宅

cara.mak 發表於 24-2-15 23:42
你都識講你小朋友同人推來推去,你小朋友一定有推人架啦,咁咁耐以黎咪又係一個報警之麻,又唔駛講到係新 ...

樓上嘅回覆你睇到嗎? 呢位家長嘅做法,好多人認同!

講咗咁多次,我個小朋友平時冇打人

不過咁講,有乜嘢意思呢? 樓上嗰個家長都話自己小朋友唔打人。

嗰日對方家長都係咁講, 我親眼睇住佢個仔打我個仔

大家都有親媽濾鏡

男爵府

patekp 發表於 24-2-15 23:46
警察捉賊用適當武力打低咗個賊,又算係惡意定善意?
打人喎,一定唔係善意啦!

你打橫講,咁無謂再討論啦。而且你用啲比喻好夾硬,警察捉賊係正確使用武力,警察審犯時都唔可以打犯人架,你不如想清楚先講,既然大家價值觀唔同無咩好講。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

laiman1002 發表於 24-2-15 09:36
無論幾多歲,會郁手打人都係唔啱喎,但你居然覺得年紀細就合理化左個惡行,俾你仔打既家長唔嬲就奇,唔為咩 ...

係囉,我覺得兩邊家長都有問題,有可能係樓主呢種「我話咗我個仔啦好小事我仔都被人推過啦」的態度激到對方要升級處理,當然報警係過激,但都唔應該輕視咁細個已經用暴力去解決紛爭。我小朋友都冇在公眾地方同人推撞過,因為你會睇住㗎嘛,3歲咁細個唔通佢玩緊嗰時你玩電話咩?

大宅

pauline_c 發表於 24-2-15 23:34
你係唔係本地人?報警為索償?

我係本地人, 真係唔明報警有乜嘢用, 不如你教育一下我

珍珠宮

onion555 發表於 24-2-15 23:08
其實你有冇小朋友? 去到呢個年紀。, 郁手係正常, 佢哋個腦部發育未成熟, 唔識得表達自己,所以會郁手郁腳
...

根本天生性格係如此野蠻,唔好賴係學校學返黎!又唔見其他幼稚園生係咁! 個個都返過學,但的確打人唔多囉! 最多可能有一個特別霸道無家教果啲就真係打人,但一般都比老師制止或唔敢係學校打人!

樓主請你在家教好小朋友而不是出到去先教!

goldpiglet    發表於 24-2-16 00:45

大宅

onion555 發表於 24-2-15 23:41
驗傷應該要去急症室, 唔係警察做嘅事

其實嗰日我好感慨, 小朋友真係家長嘅一面鏡子

我其實明白你想帶出的道理,去到報警真係誇張吧,唔洗勞氣,去公園玩,我實在見好多幾歲人仔推推撞撞,呀媽除非金晴火眼望住,但事情往往發生幾秒間,最後通常係道歉兩句,互相握手言和,家長會從事件中再說教

大宅

開不了口 發表於 24-2-15 23:43
其實報警真係浪費警力,小朋友咁細個,阿媽又有教返小朋友又有道歉,真係好少事,有時細個間中都俾同學抓損 ...

你唔見上面有好多聖母上身咩?

大宅

rayrayus 發表於 24-2-15 23:49
係囉,我覺得兩邊家長都有問題,有可能係樓主呢種「我話咗我個仔啦好小事我仔都被人推過啦」的態度激到對 ...

成件事detail 我冇講, 嗰日公園好多人, 兩個小朋友喺 瀡滑梯高空一個narrow bridge, 大人上唔到去, 一堆大人喺下邊睇住, 見到佢哋郁手都冇符, 明白嗎?

平時三歲小朋友一定會跟實, 見到有人郁手打我個仔, 我一定會出手制止

今次就係因為制止唔到,所以出事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

onion555 發表於 24-2-15 23:41
驗傷應該要去急症室, 唔係警察做嘅事

其實嗰日我好感慨, 小朋友真係家長嘅一面鏡子

急症室做急救,唔係驗傷,如果唔係要急救,普通科醫生驗傷就可以,報警係要落簿,個驗傷報告先有作用,保留追究權利,追究家長疏忽,唔係追究個細路,主要係刑事責任,同金錢賠償無關。講賠償唔一定要報警。
我唔係喺現場,唔知你點同人溝通,有無透露過你嘅偉論,有嘅話唔算得上道歉。

伯爵府

回覆樓主:

我個係女,冇打交,
但去公園真係幾常見男仔打交,
越細越常見,受傷多數係跌落地果下撞傷囉,3歲出拳應該打唔瘀人既,如果對邊家長過黎捉返住佢個仔加句對唔住都ok啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

onion555 發表於 24-2-15 23:50
我係本地人, 真係唔明報警有乜嘢用, 不如你教育一下我

睇78樓,睇多 d 警方宣傳同教育

首頁
23456...42

尾頁

跳至