自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

goldpiglet 發表於 24-2-18 14:35
樓主唔輸人
唔輸陣
中英辯論奇才

值得更好的父母

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-2-18 14:39
樓主個仔外國出世,遲啲回歸外國放養好過

外國真唔同,我聽過有外國媽媽教個仔,人地打你你要大力D打番佢,真人真事。
你當文化差異,佢地老師都叫小朋友盡量自己解決conflict。

男爵府

所以樓主小朋友應該到外國讀書。香港學校都講12個價值觀教育。守法係其中一個好重視的。不是次次道歉完就無事的,一定有後果。

子爵府

annie133 發表於 24-2-18 14:45
外國真唔同,我聽過有外國媽媽教個仔,人地打你你要大力D打番佢,真人真事。
你當文化差異,佢地老師都叫 ...

我睇過youtube,有個黑人女人拍既,個仔上到車喊話比人打,個呀媽即刻好悪叫個仔下車打返去,掹佢隻牙嚟見我。

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-2-18 12:17
你而家係咪生勾勾係到話緊我囉,仲係好多段文字,我點吾比你講呀,係真係好有趣,反駁你,我又覺得嘥 ...

我邊樹顯得嬲呢?我覺得覆你好鬼好玩

你以為你打一大段野仲要做到恥笑人嘅衰格行為,我就嬲呀? 你又何必太天真呢?你估你係天真嬌咩

既然你覺得浪費時間,可以快啲選擇斷氣嘅!我都批死你會死唔斷氣啦,我又證明到我嘅眼光係頂流級咁準!

男爵府

yauchuchu 發表於 24-2-18 14:39
樓主個仔外國出世,遲啲回歸外國放養好過

其實就係外國家長最流行呢種不管教既文化

當本地幼稚園一班只有一兩個郁手郁腳的小朋友
你如果去國際幼稚園,就發現個比例係相反,當然不至於得一兩個唔郁手,但你去參觀就會發現,一定有小朋友係打緊交/搶緊人野

而外國老師/家長都主張不干預,認為小朋友要鍛鍊

形成佢地真是好識保護自己/反擊,但亦造成bully

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

「生勾勾」
好鬼 大叔feel
又天真x又頂流咁
做咩拉人落水呢?

樓主同路人甲
似是爸爸

伯爵府

啊,原來有隻跟尾狗,成日出埋啲九吾撘八虛假嘅說話係到挑,係咪見人嘈交好興奮呀,係你咪攞個真版本就嚟研究吓囉,鬼鬼鼠鼠咁,我同另一位傾人地都起碼明刀明槍,正大光明同我辨辯論,雖然大家觀點角度有誤差,但都吾係比呢啲閃閃縮縮鍾意睇人不和嘅人係到挑囉,曱甴先會咁嘅啫。屈人分身,好簡單,係到大家發個毒誓係咪真係囉,我講真話冇蝕底架,最多講發完我咪去另一個話題到囉,不過如果我見到講假話嘅人係新年發個假誓詛咒自已,我自已都幾爽架,有冇興趣呀

首頁

尾頁

跳至