自由講場

跳至

首頁
34567...42

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔知詳情好難評論
但有D評論用女仔黎同男仔比
不免有D感慨

大宅

pauline_c 發表於 24-2-15 23:54
睇78樓,睇多 d 警方宣傳同教育

唔識喎, 我真係好想知, 三歲小朋友打交, 報警可以achieve 乜野?

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-2-15 23:34
你係唔係本地人?報警為索償?

我都懷疑樓主非本地人! 睇左頭兩三頁,我哋文化係咁細個打人係唔應該有,而樓主係覺得正常? 我都眼見會打人嘅小朋友的確來自新移民! 大家文化上嘅差異,既然選擇在這地方落地生根就應該好好教育小朋友! 我的確好討厭小朋友細個就懂出手,我睇成個小朋友天生心地壞!因為唔係個個都選擇出手,既然有人選擇出手就因為佢本性已係壞底,更加要好好教育!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我仔BB 唔會拍人,細個亦唔會打人,郁手郁腳,有試過俾人蝦,被打一下半下或推,但好少遇到,佢幼稚園小班好少同學,喺出面遇到癲既細路我會走,避開。個仔俾人打我會嬲,但人哋家長及細路有道歉會原諒,三四歲仲細,報警太誇張兼浪費警力

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

估計呢個鋪好快上報/地裂

男爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:56
唔識喎, 我真係好想知, 三歲小朋友打交, 報警可以achieve 乜野?

可能想保留追究嘅權利

大宅

tailinlin 發表於 24-2-15 23:48
你打橫講,咁無謂再討論啦。而且你用啲比喻好夾硬,警察捉賊係正確使用武力,警察審犯時都唔可以打犯人架 ...

好多時用武力制服賊人,係會涉及打鬥的。
但當犯人被制服後,仍施加暴力就是犯錯了。

這是香港一貫的價值觀!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

onion555 發表於 24-2-15 09:52
成件事detail 我冇講, 嗰日公園好多人, 兩個小朋友喺 瀡滑梯高空一個narrow bridge, 大人上唔到去, 一堆大 ...

主要係你小朋友太細個了, 如果人多我係一定會叫佢唔好玩住等人少d先返去玩。對方報警係誇張,但你都可以藉此同佢講道理,如果佢哋本身心平氣和去處理呢件事,take turns, 唔係郁手郁腳,就大家都可以玩,而家大家浪費咁多時間去處理aftermath,大家都冇得玩,何必

大宅

pauline_c 發表於 24-2-15 23:53
急症室做急救,唔係驗傷,如果唔係要急救,普通科醫生驗傷就可以,報警係要落簿,個驗傷報告先有作用,保 ...

如果涉及刑事驗傷,只可以到急症室。所以急症室有警崗方便醫護人員報警。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

onion555 發表於 24-2-15 22:47
我冇講詳細, 因為嗰日好多人, 當日兩個小朋友嘅地方, 大人行唔到過去
平時跟在身邊,有郁手嘅跡象馬上會阻 ...

我2個小朋友從來去公園玩都冇郁手,小朋友細去公園一定係我或c6帶,從來唔會比工人姐姐帶,就係怕遇到D郁手郁腳的小朋友。
乜野地方大方行唔到過去?有冇圖?

珊瑚宮

onion555 發表於 24-2-15 23:01
吓… 閣下有冇小朋友? 我咁講,因為我嘅小朋友 喺幼稚園, 遊樂場, 成日都比其他小朋友郁手郁腳, 睇嚟我都 ...

你去咩公園呀?
D小朋友咁曳?

男爵府

回覆樓主:

2-3歲嘅人仔會郁手郁腳我覺得係正常嘅,不過就睇家長點教!
記得我仔k1時當時2歲9個月,佢返學無耐老師就投訴佢打人,返到屋企我教佢唔好打人,幾日後佢就踢人,我又教佢唔可以打人,踢人,又再隔幾日佢就轉去咬人。老師同我投訴時,我真係嬲到青筋都現埋,返到屋企比我罰佢企門口成個鐘,佢爸爸返來再罰,再講:不準打人,不準踢人,不準咬人。。每人返學再三同佢講,之後就冇再比老師投訴!
老實說,每個小朋友都唔知道邊樣對,邊樣錯。我每日都見到好多小朋友響公園同人有磨擦,好多媽媽唔理。最終引致口戰。所以每當小朋友做錯事時,家長應該乘機教育小朋友對錯。唔係話佢3歲就當無事。
不過出動警察就真係未見過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cara.mak 發表於 24-2-15 23:58
我都懷疑樓主非本地人! 睇左頭兩三頁,我哋文化係咁細個打人係唔應該有,而樓主係覺得正常? 我都眼見會 ...

大 d 嘅小朋友,我都認為會出手等於壞,要有咁嘅家庭教育,先會返學階段仲打人。
當然,有特別教育須要嘅小朋友例外。

珊瑚宮

onion555 發表於 24-2-15 23:14
樓上嗰幾位家長教仔有方!

嗰日對方家長, 都係咁樣講自己個仔, 話佢好乖從來都唔會郁手, 但我親眼睇住佢個 ...

你冇好好保護自己小朋友。

珊瑚宮

onion555 發表於 24-2-15 23:52
成件事detail 我冇講, 嗰日公園好多人, 兩個小朋友喺 瀡滑梯高空一個narrow bridge, 大人上唔到去, 一堆大 ...

大人上唔到高空narrow bridge ?有冇圖?
小朋友咁細玩公園,我一定mark實。

水晶宮

patekp 發表於 24-2-16 00:11
如果涉及刑事驗傷,只可以到急症室。所以急症室有警崗方便醫護人員報警。
...

方向例轉咗,急症室會轉去報警,所以有警察。

珊瑚宮

回覆樓主:

如果唔係有咩傷,報警又係誇張咗。

子爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:14
樓上嗰幾位家長教仔有方!

嗰日對方家長, 都係咁樣講自己個仔, 話佢好乖從來都唔會郁手, 但我親眼睇住佢個 ...
係咪你個仔出手打人在先呀?正所謂先撩者賤,人地打你仔可能出於自衛或反抗喎

你個仔咁野呢D 打人事件,可能真係成日打人先喎,家長有無反省下點解呢?

大宅

回覆樓主:

其實三歲嚟講,郁手郁腳同打人什至打交係兩回事,點解咁多家長混為一談?
其實你哋去到公園有冇留意過唔同年紀小朋友嘅舉動?兩三歲係用身體解決問題,去到五六歲先識用言語。
我小朋友以前去公園都冇同人打架或者被打,但係如果人多起上嚟,佢同其他差唔多年紀嘅都會用手擋下人,或者爭位碰到膊頭嗰啲,完全冇惡意但係有肢體碰撞。但係冇人會爭執,甚至報警。
如果話三歲小朋友點解控制唔到自己,不如問吓點解成年人自己解決問題都唔識,要浪費警力。

水晶宮

onion555 發表於 24-2-15 23:56

唔識就問返警察,警察有公共關係科,好好意教育市民。既然打算做搵本地人,就認識吓本地。

首頁
34567...42

尾頁

跳至