自由講場

跳至

首頁
45678...42

尾頁

大宅

Fishqqma 發表於 24-2-16 00:18
你冇好好保護自己小朋友。

This is true, 下次假期唔好去人多嘅地方
嗰日山長水遠,去到呢個公園,見到咁多人, 一場嚟到,就諗住照去玩
咁多人爭公園設施,其實真係好容易會有爭執

瀡滑梯呢啲玩具,太多人嘅時候,大人其實跟唔到上去

今次吸取咗教訓,仲要遇上怪獸家長, 以後真係要小心啲, 我開post都係想講呢啲嘢啫

男爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:47
樓上嘅回覆你睇到嗎? 呢位家長嘅做法,好多人認同!

講咗咁多次,我個小朋友平時冇打人

你才有親媽濾鏡,識生唔識養,仲要講到打下交啫!你比人打下得唔得?又話個仔係學校學打交,學校拳館嗎?除非個小朋友有病(如過度活躍症之類),唔係睇唔到打交係正常交流

翡翠宮

回覆樓主:

報警係誇張咗
但我小朋友從小到大都明白唔可以岀手呢個道理
唔知閣下係點教育你嘅小朋友?
係唔係同佢講幾歲就可以郁手郁腳呢?

大宅

peony_so_hk 發表於 24-2-16 00:27
報警係誇張咗
但我小朋友從小到大都明白唔可以岀手呢個道理
唔知閣下係點教育你嘅小朋友?

你估我有冇教小朋友唔好郁手郁腳? 屋企呢類故仔書,已經講到口乾
所以我好奇怪樓上啲聖母,話因為冇教小朋友
教咗小朋友就會聽咩? 三歲小朋友係乜嘢樣?
尤其我呢啲從來唔會打小朋友嘅人, 只可以靠講完又講

唔好唔記得,對方小朋友都有郁手,對方父母都話佢從來唔郁手㗎!

翡翠宮

onion555 發表於 24-2-16 00:31
你估我有冇教小朋友唔好郁手郁腳? 屋企呢類故仔書,已經講到口乾
所以我好奇怪樓上啲聖母,話因為冇教小朋 ...

有教都教成咁…你覺得你教得好成功???
因為對方都冇教得好就50步笑100步
咁都死撐
真係生仔要攞牌囉
我完全明白點解!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

冇受傷 報警 誇張咗
有受傷 單方或雙方都應該報警
小朋友唔見警察
真係唔知驚

不支持放養

即使是happy school
玩樂也可以好傷
何況打來打去

年初四受傷
如何向長輩親友交代?

侯爵府

onion555 發表於 24-2-15 22:41
前日我嗰三歲仔去遊樂場玩,同另一個小朋友(大約四歲)有啲身體接觸, 互相打咗幾下, 個小朋友喊得好大聲

** ...

幾歲都報警?黐線!樓主做得好,有立即道歉,有教訓自己小朋友,對方都有打人,但係個家長只會怪責人哋小朋友。

男爵府

goldpiglet 發表於 24-2-16 00:35
冇受傷 報警 誇張咗
有受傷 單方或雙方都應該報警
小朋友唔見警察

樓主話對方小朋友額頭瘀咗同埋眼角受傷嘛,不過樓主話佢睇唔到傷勢

goldpiglet    發表於 24-2-16 01:00

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

onion555 發表於 24-2-15 22:51
家長話額頭瘀咗, 眼角有傷,其實我望落去乜都睇唔到, 喊得好大聲喊咗好耐就真嘅
三歲人仔有幾大力?
我阿仔 ...

被打嗰個有幾大先?你個三歲,人地個可能啱啱食行冇耐,出去就比人打,比我都心痛

男爵府

錯重點,我成日俾‘’achieve到啲咩‘’搶咗fo,好odd嘅中英夾雜

stagea    發表於 24-2-16 09:46
Prosperous    發表於 24-2-16 01:52

大宅

onion555 發表於 24-2-15 22:41
前日我嗰三歲仔去遊樂場玩,同另一個小朋友(大約四歲)有啲身體接觸, 互相打咗幾下, 個小朋友喊得好大聲

** ...

三歲小朋友打交都要報警又真係好誇張,而你當時即刻道歉同教返自己小朋友,我覺得亦係好正確嘅做法。
至於其他人講乜,理性分析下,有啲真係得啖笑㗎咋,唔好咁認真。

子爵府

回覆樓主:

你話你個仔畀人推過打過無數次,可能你覺得係閒事,但唔代表其他正常父母見到自己仔女畀人打都當係閒事。

大宅

pomanlife 發表於 24-2-16 01:00
被打嗰個有幾大先?你個三歲,人地個可能啱啱食行冇耐,出去就比人打,比我都心痛
...

4 嵗

大宅

Rabbitbo 發表於 24-2-16 00:56
樓主話對方小朋友額頭瘀咗同埋眼角受傷嘛,不過樓主話佢睇唔到傷勢

對方父母咁講 ,但係我望過去乜都睇唔到,我意思係睇唔到有bruise or cut

男爵府

突然甘多聖母上身,我又想睇吓佢哋D仔女第時會唔會變聖人

3歲打人,被打其實好平常。唔通我活係另一個空間?

聖母唔該打救我

男爵府

三歲小朋友打交係唔岩,係公園周不時見到啲男仔郁手郁腳,但係常見唔等於岩,要即時捉住佢望實佢眼睛嚴肅啲話佢,唔好令佢變成習慣郁手郁腳。
報警係大反應左少少,不過等兩位小朋友都知道打交唔岩,會比警察叔叔捉唔係壞事。

珍珠宮

onion555 發表於 24-2-15 23:47
樓上嘅回覆你睇到嗎? 呢位家長嘅做法,好多人認同!

講咗咁多次,我個小朋友平時冇打人

咁你又話你仔自從返幼稚園後學識打人?咁即係平時都有比你見到佢有打人,你先咁講吧! 總之你管教好自己個仔就得啦

男爵府

Wa, 乜而家d家長甘恐怖,好彩我小朋友大唔會再去公園,小朋友細個玩有碰撞其實真係好正常,個個講到自己小朋友未犯過錯甘神聖,樓主都講左有道歉,又冇話唔教訓自己小朋友,呢個個個用幾十歲思維去審判一個小朋友真係睇到我眼都凸,整多幾個甘既家長香港警察真係好唔得閒

珍珠宮

MYWY 發表於 24-2-16 00:22
其實三歲嚟講,郁手郁腳同打人什至打交係兩回事,點解咁多家長混為一談?
其實你哋去到公園有冇留意過唔同 ...

兩三歲已識控制啦,起碼我小朋友在佢兩三歲時有控制佢自己行為!當然,有問題果啲例外,我唔會歧視!

就好似我女堂姐,佢一歲已搶野,兩/三歲打人恥笑人,好明顯係天生性格底差,佢家長平時又唔教,依家9歲都仲打大人專登令大人痛,佢就好開心!

細時唔教大時家長受返之麻!但同時唔好連累到其他善良嘅小朋友都受罪囉

公爵府

回覆樓主:

報警點講?互相嘔鬥?

Seki1983    發表於 24-2-16 10:17

首頁
45678...42

尾頁

跳至