親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

經杜拜轉機, 等候時間有8小時。
除左响機場行吓, 食吓同買吓之外,
請問知唔知:
係咪可以申請出去機場以外半日遊?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

juicy媽 發表於 24-2-22 13:43
經杜拜轉機, 等候時間有8小時。
除左响機場行吓, 食吓同買吓之外,
請問知唔知:

妳出境有領行李嗎? 還是航空公司會直接掛妳下一班航班?
出發前先打電話給航空公司確認, 多確認一次比較安心.

出境時間確認周邊商場景點的營業時間.
即使行李直掛下一班航班, 最少提早2小時返回機場.

大宅

樓主係咪應該係一張票過咁買、飛歐洲經杜拜8個鐘轉機?咁樣行李會直掛到最終目的地的,Emirates網頁有寫的。

轉機出機場,你有簽證/免簽入境當地就得。如果你係拎香港特區護照,有免費落地簽證入境阿聯酋的,唔使預先申請。

好奇你係搭Emirates邊班機,夜晚11點到定清晨5點幾到達杜拜個班機。深夜到達我估俾我會留係機場行下/瞓下算了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

CathyLss 發表於 24-2-22 18:57
樓主係咪應該係一張票過咁買、飛歐洲經杜拜8個鐘轉機?咁樣行李會直掛到最終目的地的,Emirates網頁有寫的 ...

請問機場有咩地方可以休息得舒服 d? 有無免費 WiFi? 限時使用嘛?
唔好意思,咁多問題,即將第一次喺杜拜轉機,深夜到,等8個鐘。

大宅

pauline_c 發表於 24-2-22 21:22
請問機場有咩地方可以休息得舒服 d? 有無免費 WiFi? 限時使用嘛?
唔好意思,咁多問題,即將第一次喺杜 ...

機場網頁話有unlimited wifi呢。不過其實我都係黎緊即將搭Emirates飛杜拜,所以都係網上查緊資料,機場實際休息環境唔係太清楚,唔好意思 (係見網上有列部份gates出面rest zones有reclining chairs,聽說好難有位)。
attach0/tmp/phpsybUgk

水晶宮

CathyLss 發表於 24-2-22 22:03
機場網頁話有unlimited wifi呢。不過其實我都係黎緊即將搭Emirates飛杜拜,所以都係網上查緊資料,機場實 ...

唔該晒你先 ~

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

pauline_c 發表於 24-2-22 21:22
唔好意思,咁多問題,即將第一次喺杜 ...

睇下有冇資格預訂杜拜接駁服務
https://www.emirates.com/hk/chin ... port/dubai-connect/
如果你等候轉機的時間較長,可以享用住宿、餐飲等服務。

「杜拜轉機服務」適用於在2022 年10 月11 日當天或之後預訂,且轉機中途停留時間為10 至24 小時或8 至26 小時的乘客。

水晶宮

wiiabcd 發表於 24-2-23 05:06
https://www.emirates.com/hk/chinese/before-you-fly/dubai-internation ...

睇過,搵唔到個預訂可以加 Dubai connect,我改咗航班,縮短等候時間

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

CathyLss 發表於 24-2-22 18:57
樓主係咪應該係一張票過咁買、飛歐洲經杜拜8個鐘轉機?咁樣行李會直掛到最終目的地的,Emirates網頁有寫的 ...

你哋好, 我哋係用特區護照出境,
經杜拜去希臘。

因為夾日子, 又想經濟d, 所以買左呢set 機票。但睇真吓,去到杜拜話係 凌晨4,5;但下一班轉機, 原來要下晝4點先飛

其實我已前後各扣一兩個鐘,但中間仲有8個鐘, 所以先想問有咩辦法 kill time.

原本都諗住留機場算, 話第三機場好大, 但有成8個鐘, 又好似太多時間。

所以只好求助於萬能嘅BK JM 們幫幫忙

大宅

juicy媽 發表於 24-2-24 22:18
你哋好, 我哋係用特區護照出境,
經杜拜去希臘。
如果係早上我估我都會出機場行下。我都係將會用特區護照入境阿聯酋,阿聯酋政府官方網頁都有寫香港特區護照係有免費落地簽證可以停留30日,唔使擔心。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可以入境玩,特區護照唔駛簽證
我女上年夏天經杜拜轉機,一到埗就送data卡,超貼心
你咩時候去?留意齋戒月時間,出到市區未必容易搵嘢食,觀光節目都有點影響,商店應該有開的

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-2-25 00:39
你咩時候去?留意 ...
我諗正確應該係話唔使預辦簽證呢,官方係話入境時會有免費旅客簽證,直接及係個護照上面。我都係揀日子既時候特登避左Ramadan。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-2-25 00:39
你咩時候去?留意 ...

多謝你嘅資料。
我哋6月中去呀, 先就係睇左幾次, 都揣摩唔明, 係咪事前唔駛攪咩簽証, 就咁行出去睇吓。

可能我睇嘅係 台灣人寫嘅 blog 。

好多謝你呀, 無論教育& 旅遊版都幫到我

珍珠宮

CathyLss 發表於 24-2-24 22:37
如果係早上我估我都會出機場行下。我都係將會用特區護照入境阿聯酋,阿聯酋政府官方網頁都有寫香港特區護照 ...

咁就好喇, 其實諗住無咁悶, 周圍隨便行吓, 係驚好熱啫

珍珠宮

wiiabcd 發表於 24-2-22 15:46
妳出境有領行李嗎? 還是航空公司會直接掛妳下一班航班?
出發前先打電話給航空公司確認, 多確認一次比較安 ...

多謝資料。

伯爵府

juicy媽 發表於 24-2-25 09:04
多謝資料。

https://www.emirates.com/hk/chin ... port/dubai-connect/
如果你等候轉機的時間較長,可以享用住宿、餐飲等服務。

包酒店休息+餐飲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

juicy媽 發表於 24-2-25 09:02

咁熱就一定
怕熱可以去商場,上水樂園都唔錯
時間夠嘅亦可去Abu Dhabi

大宅

juicy媽 發表於 24-2-25 09:02
我都好怕熱,不過我就黎出發唔係夏天去,主要想去Abu Dhabi個大清真寺。夏天我驚入大清真寺仲要包住曬會中暑,我諗我都會係室內hea,或者book間靚靚餐廳食飯賞景。

王國長老

CathyLss 發表於 24-2-25 20:38
我都好怕熱,不過我就黎出發唔係夏天去,主要想去Abu Dhabi個大清真寺。夏天我驚入大清真寺仲要包住曬會中 ...

入大清真寺多數時間係室內,唔熱呀

大宅

Charlotte_mom 發表於 24-2-25 20:41
入大清真寺多數時間係室內,唔熱呀
睇相我比較鍾意大清真寺個外觀,尤其中庭(係咪咁叫?),我係個D影相可以影好耐既人,仲諗緊要唔要一早一晚去兩次,不過如果太熱我估我會咩心機都無曬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊