婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

wholemilk 發表於 24-2-23 00:12
佢只是過來人身份俾啲忠告你啫。
同埋希望你唔係有嚴重潔癖,以及容許家人對膳食表達意見,咁你會比較快樂 ...

潔癖?邊度有潔癖?膳食?邊度呀?唔見喎!要去驗眼先!

子爵府

anna59 發表於 24-2-23 14:01
不如試吓續多一張合約, 睇吓先, 可能你會想出番黎做野, 或者做PT
到你45歲之後, 你會發現, 自己搵錢好重要 ...

我有耐都未到45都覺得搵錢重要過一切

子爵府

aliceC0922 發表於 24-2-23 13:25
唔會啦!我99一向都冇湊開孫!

你99做咩生意,好強勁,不過我果個仲勁,做一份時薪唔記得係60定65蚊,搵埋13000蚊都唔夠,返足26日嘅傳菜,講到成間酒樓得佢一個做野咁,請假已經天荒夜談,叫佢唔做講到間酒樓會執笠咁,我成日覺得佢係咪做老闆,禾稈冚珍珠

琥珀宮

aliceC0922 發表於 24-2-22 22:41
我本身唔係同奶奶住,有兩個仔,細仔出世開始請姐姐,之前我一直都有返工,平日由媽咪同姐姐湊小朋友。上年 ...

佢比意見,你應左佢未算囉,繼續做你想做嘅野就得啦

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-11 14:53
我有耐都未到45都覺得搵錢重要過一切

題外話,你選擇工作以薪酬為優先考慮嗎?

子爵府

myfaye 發表於 24-4-8 23:11
題外話,你選擇工作以薪酬為優先考慮嗎?

太少緊係唔做喇,60蚊個鐘咁鬼少,浪費我嘅時間同精力,最少都75喇

複式洋房

99意見可以接受嘅,但係最終當然係自己決定邊一個方式最適合。
其實你都可以叫工人放下長假,咁你可以用呢段時間好好試吓自己係咪可以適應到冇工人嘅時候。因為依家其實小學都多功課亦都好多活動,你如果一個人湊兩個仲要買餸煮飯清潔,間中要帶佢哋去補習其他課外活動,你有可能會吃不消,到時就會影響自己情緒,自己情緒唔好就會影響成家人嘅和諧。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊