自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

科技日新月異嘅神速發展已經潛移默化改變緊人類的生活,部份職業崗位更已被其取替……例如葵涌碼頭某24小時運作的XX倉庫,以前要20個員工同場工作,現在只需要5個就可以了!……在職位減少,失業率增加的情況下,政府竟然引入外勞以解決某些工種人手不足問題!
什麼優才專才計劃已經攪到一鑊泡咁!
把關不嚴引致用假證書也可輕鬆蒙混過關,宜家仲要話精簡勞工計劃嘅審批程序?不如直接放佢哋落嚟,唔駛又申請又審批咁麻煩!何不將相關人力物力,運作經費行政費等資源用其他方法平衡返個勞工問題!包食包住包埋水電煤情況下,好多基層市民收入都冇佢哋咁多!!

大宅

回覆樓主:

又或者,以上只是我自己愚見,政府做法係正確嘅!
勢成騎虎,只希望政府能加強把關,完善計劃,堵塞漏洞!
你哋班高官眉飛色舞咁講到冠冕堂皇都冇用!

事實情況係大把公司以時薪45請XXX,請唔到人就申請外勞,職位XXX不在可引入外勞職位名單,咁就以可申請的職位名義申請,到港後實際係做XXX!(是否已屬違法?)
咁玩法,真係當香港市民係傻仔?

大宅

回覆樓主:

本人表達能力,組織能力差,可能詞不達意,大家睇得明就得,理性討論

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

香港政府統計處昨(20)日公布,去(2023)年11月至今(2024)年1月經季節性調整的失業率才2.9%。

大宅

Fishqqma 發表於 24-2-24 04:37
香港政府統計處昨(20)日公布,去(2023)年11月至今(2024)年1月經季節性調整的失業率才2.9%。
...

嗯!如2樓所講,我自己愚見!

可能我圈子都係容易被淘汰嘅一群!
雖然引入外勞對我冇影響,但對此行徑實在看不過眼!

大宅

回覆樓主:

講咁多廢話,只係想表達有關外勞規例形同虛設

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

外勞嚟自世界各地

象牙宮

大家都係討論事实。

該來訪問基層, 「低收入劏房住戶」

高官減薪。收甘高人工, 成斑擦鞋群。做過咩呀。

23 係 lucky no. 回歸25年│居住問題 有冇解決到?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

回覆樓主:

其實如果包食包住、可能好多香港人都肯做

登陸火星    發表於 24-2-25 00:31

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

事實真係好多工種請唔到人吖嘛

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

用假證書嗰個,你又知入境處批左佢個高才申請?入低申請提供假野,都可以告佢行使假文書,唔一定係批左嘅!

水晶宮

首先優才同外勞計劃係唔同計劃,你想講邊個計劃?

另一個角度睇,請香港人只需出$45,咩手續都唔駛攪,請外勞除左攪一大輪野,又要比入息中位數,重要包食宿,你係僱主會請香港人定外勞?

男爵府

sunnymama2 發表於 24-2-24 08:19
事實真係好多工種請唔到人吖嘛

D香港基層做工好有要求,做兩做就話唔做,政府要求請外勞要僱主提供食宿同等於香港人同工種的平均工資,正正係保障緊香港基層,因為請外勞成本仲高,請到香港人的話僱主跟本唔會請外勞
做基層也要多了解事實,以偏藍全對自己都無好處

伯爵府

baby.kaka 發表於 24-2-24 04:27
科技日新月異嘅神速發展已經潛移默化改變緊人類的生活,部份職業崗位更已被其取替……例如葵涌碼頭某24小時 ...

不過而家好多工種
老人院
飲食業(包括廚房)
都請唔到人
本地人唔想做
就算人哋基層攞縱援都夠邊會做

男爵府

https://youtube.com/shorts/5kvBaVB-2MU?feature=shared

伯爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 24-2-24 07:31
大家都係討論事实。

居住問題覺得真係問題?樓價升成交多,樓下跌點解成交少?已有公屋又想住大,仔女18歲就入紙排隊,條龍點會短?政府起左青年宿舍、中轉屋?真係有好多人入住?需求真實數字有幾大落差?

男爵府

gilgilgilgil 發表於 24-2-24 08:02
其實如果包食包住、可能好多香港人都肯做

你真系認為系 ?
事實系香港人整體質素下降,「辦」工者多,要認真做既工好快會辭職。 香港幾十年來的教育只重視所謂的知識/技能證書,缺乏人格修養,我做了半百碎人,見得太多了。 80年代應該是香港人質素的高峰點,我好年輕就有做暑期工,當年見到個社會跟本唔係而家咁 hea。

象牙宮

mongng 發表於 24-2-24 09:12
居住問題覺得真係問題?樓價升成交多,樓下跌點解成交少?已有公屋又想住大,仔女18歲就入紙排隊,條龍點 ...
上星期入錦田果邊見過渡性房屋,
唔知係未入伙定係點,
唔似有人住,就算有都好小咁,
用咁多錢去起,其實好嘥錢。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

annie133 發表於 24-2-24 08:45
不過而家好多工種
老人院
飲食業(包括廚房)

咪係,有幾多香港人肯做哩啲工,而且政府剛剛公報失業率好低喎

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

mongng 發表於 24-2-24 09:12
居住問題覺得真係問題?樓價升成交多,樓下跌點解成交少?已有公屋又想住大,仔女18歲就入紙排隊,條龍點 ...

係,依家樓價一跌居屋即刻無人買 ,究竟係住屋需求定賺錢需求?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊