3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

民房

小朋友今年4歲2個月,係3歲時確診自閉譜系和發展遲緩,現在讀K2,有O位到校服務。上個月再去尤德夫人再做評估,醫生話我仔仔個發展進度很慢,建議他讀S位,或者重讀幼稚園。我屋企人就接受唔到S位,我自己就1516,想了解多些S位?如讀完S位有冇機會出返嚟讀主流小學?請問重讀k2好定S位好?

大宅

ConnieAnders 發表於 24-2-27 11:53
小朋友今年4歲2個月,係3歲時確診自閉譜系和發展遲緩,現在讀K2,有O位到校服務。上個月再去尤德夫人再做評 ...

我識人個小朋友讀左兩年s位再去返普通幼稚園重讀一年,升小前做評估,話佢小朋友個智力係讀主流,不過自閉譜系零社交,寫字認字同講野都慢過同齡小朋友,可以要求讀特殊,不過最後照升主流

大宅

ConnieAnders 發表於 24-2-27 11:53
小朋友今年4歲2個月,係3歲時確診自閉譜系和發展遲緩,現在讀K2,有O位到校服務。上個月再去尤德夫人再做評 ...

我細仔係發展遲緩,依家都係O位,之前都有問過幼教朋友,其實讀S位都可以升翻主流小學,可以揀翻啲happy school

大宅

讀完S位都可以讀返主流。
唔好怕S位之後就係要讀特殊學校。
而家間幼稚園老師有冇咩建議?上堂融唔融入到?
而家進度慢左,無論讀S位定本身幼稚園,父母都要努力配合訓練同勤力啲上一對一訓練。
自己覺得上一對一,治療師train 小朋友,其實家長係隔離都係吸收緊,用返上堂學過既融入係小朋友日常生活當中,會好有幫助

民房

回覆 niccm 的帖子

我每日都有係屋企都有同小朋友做訓練,出面都有報讀專注堂俾佢上。我見仔仔有些進步,O位姑娘都話仔仔有進步,但係尤德夫人評估個醫生話佢進步得太慢,同同年齡小朋友差一年距離,建議佢入S位可以全日都可以做訓練,而且師生比例很好,可以照顧到仔仔需要。其實我同仔仔都好辛苦,每日就係跑來跑去出去做訓練。

民房

回覆 ConnieAnders 的帖子

學校幼稚園老師都話仔仔有進步,認知無問題,但情緒、社交同行為就差,我見佢其實很想同佢班同學玩,但係佢唔識得表達,有時成日攞個頭撞人哋,我都經常收到家長投訴,所以學校無乜同學仔肯同佢玩,我都個心都好難過。

民房

回覆 Carman5 的帖子

屋企老人家接受唔到個小朋友入S位,話驚出唔返主流學校。

大宅

ConnieAnders 發表於 24-2-29 09:12

屋企老人家接受唔到個小朋友入S位,話驚出唔返主流學校。 ...

最緊要媽媽自己點樣諗,其實S位都有好處,最起碼可以針對翻小朋友個別問題,我屋企人個陣都接受唔到,最後真係聽左好多意見,而小朋友自理同社交能力都開始追得翻先無去S位

侯爵府

ConnieAnders 發表於 24-2-29 09:12

屋企老人家接受唔到個小朋友入S位,話驚出唔返主流學校。 ...

如果我係媽媽,我會入S位,趕緊追上進度,醫生都解釋得很清楚,師生比例好,課程配合小朋友,我就會係呢段時間盡量追趕,搏小學上返主流學校。

如果你堅持在傳統K2重讀,佢追唔到本身傳統課程之餘仲影響埋自理能力,社交,咁就肯定落後。

1 讀S位,有50%上返主流學校
2讀傳統k2, 0%上主流小學

子爵府

朋友既親人有一個發展遲緩,讀咗S好快就睇到進步,佢細B,依家俾佢repeat多年先入評估入特殊還是主流

子爵府

回覆樓主:

即係依家未排S位?我朋友個女女情況一樣,佢3歲幾已做評估,即刻排S隊,嗰段時間訓練冇停過,帶去訓練同到校都有做,年半就排到。早前做咗評估今年9月可以讀主流小學 其實智力方面唔係特別低都唔使去特殊小學,所以佢都只係讀咗一年S位。

民房

回覆 pigpiglamlam 的帖子

多謝你回覆,我仔仔已經排緊S位,尤德夫人評估醫生佢話仔仔可以排隊係返原本2022年那年做評估時排起,現在由O位轉去S位,所以唔需要重新再排過隊。我就唔知道通常S位排幾耐到會有?

別墅

有需要先有得讀 有d人想入都無 唔好怕s位
當時認知差 情緒差 發脾氣 過來人 仔讀左2年 依家唔只上主流 成績全級頭5 身邊都好多朋友仔 所有家長及老師都唔相信佢入過s位 甚至睇唔出係asd譜系 所以無後悔過 好彩我自己堅持

男爵府

之前幼稚園有兩個同學插班K3. 有可能係S 位轉過來.

同學A, 佢父母有跟我地其他家長講明, 佢小朋友係ASD 兼重讀.
同學B, 佢父母無講, 但一望行為都知係ASD. 同佢講野無乜反應.

之後兩個都讀主流小學. 我望過B 做既功課, 學術應該完全無問題.

子爵府

ConnieAnders 發表於 24-3-18 14:46
回覆 pigpiglamlam 的帖子

多謝你回覆,我仔仔已經排緊S位,尤德夫人評估醫生佢話仔仔可以排隊係返原本202 ...

通常年半至2年,如果小朋友到5歲都未排到,可以搵社工幫手申請加快

民房

回覆 judy1122 的帖子

多謝你分享,你仔仔好叻👍🏻

珍珠宮

建議讀S位再上主流學校
你宜家咁辛苦上到主流學校,就算搵間happy school可能都因為行為偏差,最終挨唔到幾多年就比學校要求轉讀特殊學校改善行為,情緒。

民房

回覆 mcs74 的帖子

多謝你意見,我決定如果今年有S位派到,就給仔仔讀S位,希望仔仔可以追回同年齡小朋友進度。🙏🏻

複式洋房

依家好多小朋友有依個問題,我小朋友都有依個問題,你係咪全職照顧佢?我末生前一直都以為小朋友唔洗比太多時間教講野,但係原來唔係,每一字一句都要教,k1開始明白,抽多左時間教佢,自己教小朋友最好,因為自己最了解佢,同埋依家讀緊政府提供嘅明愛語言治療放學去返一個月六日唔影響正常上學

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊