3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

民房

小朋友今年4歲2個月,係3歲時確診自閉譜系和發展遲緩,現在讀K2,有O位到校服務。上個月再去尤德夫人再做評估,醫生話我仔仔個發展進度很慢,建議他讀S位,或者重讀幼稚園。我屋企人就接受唔到S位,我自己就1516,想了解多些S位?如讀完S位有冇機會出返嚟讀主流小學?請問重讀k2好定S位好?

民房

回覆 niccm 的帖子

我每日都有係屋企都有同小朋友做訓練,出面都有報讀專注堂俾佢上。我見仔仔有些進步,O位姑娘都話仔仔有進步,但係尤德夫人評估個醫生話佢進步得太慢,同同年齡小朋友差一年距離,建議佢入S位可以全日都可以做訓練,而且師生比例很好,可以照顧到仔仔需要。其實我同仔仔都好辛苦,每日就係跑來跑去出去做訓練。

民房

回覆 ConnieAnders 的帖子

學校幼稚園老師都話仔仔有進步,認知無問題,但情緒、社交同行為就差,我見佢其實很想同佢班同學玩,但係佢唔識得表達,有時成日攞個頭撞人哋,我都經常收到家長投訴,所以學校無乜同學仔肯同佢玩,我都個心都好難過。

民房

回覆 Carman5 的帖子

屋企老人家接受唔到個小朋友入S位,話驚出唔返主流學校。

民房

回覆 pigpiglamlam 的帖子

多謝你回覆,我仔仔已經排緊S位,尤德夫人評估醫生佢話仔仔可以排隊係返原本2022年那年做評估時排起,現在由O位轉去S位,所以唔需要重新再排過隊。我就唔知道通常S位排幾耐到會有?

民房

回覆 judy1122 的帖子

多謝你分享,你仔仔好叻👍🏻

民房

回覆 mcs74 的帖子

多謝你意見,我決定如果今年有S位派到,就給仔仔讀S位,希望仔仔可以追回同年齡小朋友進度。🙏🏻

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊