自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

美國紐約一間位於布朗克斯區的私立醫學院「愛因斯坦醫學院(Albert Einstein College of Medicine)」,校方因為收到價值10億美元的波克夏股票後,除了宣布要讓學生不用支付學費外,也表示日後不再繼續收學費。而如此大手筆的捐贈者戈特斯曼(Ruth Gottesman),除了是該校董事會主席外,其過世的丈夫也是股神巴菲特(WarrenBuffett)的好友,更是巴菲特旗下控股公司波克夏·海瑟威(Berkshire Hathaway)的早期投資者。

根據《BBC》報導指出,愛因斯坦醫學院校方表示,這筆價值10億美元的波克夏股票,除了足以報銷目前全體學生的學費外,同時也能讓學校日後「永久停收學費」。在捐贈者戈特斯曼向學生宣布這個消息的時候,不少學生當場就喜極而泣。

據了解,愛因斯坦醫學院的一年的學費超過5.9萬美元,不少學生都是仰賴獎學金、助學貸款維生,這也導致不少學生在畢業時,身上就背負著20萬美元的貸款。

報導中也提到,96歲的捐贈者戈特斯曼,其丈夫大衛(David Gottesman)生前是股神巴菲特的好友,同時也是巴菲特旗下控股公司波克夏·海瑟威(Berkshire Hathaway)的早期投資者。而大衛則在2022年離世。

在大衛離世之後,戈特斯曼才注意到,丈夫在她不知情的情況下,竟然留下了價值10億美元的波克夏股票,如此鉅額的財富也讓戈特斯曼十分苦惱,而丈夫大衛留給戈特斯曼的只有一句話「做任何你認為正確的事情」。

幾經思索後,戈特斯曼決定將這筆鉅額的遺產捐贈給紐約最貧困布朗克斯區中的愛因斯坦醫學院,因為這樣就可以把遺產最大化使用,直接免除該校醫學系學生龐大的學費壓力。

***遺產可能不止這個數目,但可以一次性捐出10億美金,問世間有幾人?個人唔太相信嗰啲死後捐90~99%身家嘅人講嘅野,佢哋或許成立一個基金避稅,跟住由自己家屬成員擔任主席,人死了,最後點用冇人知!呢個個案就簡單直接,10億美元繼續持有股票或拎去買美國國債(計一年有4~5%利息=四、五千萬元),足夠支付六、七百個醫學生一年學費(學費每年5.9萬計),使唔晒又可繼續收息,儲夠錢又可以擴建醫學院,增加招生人數…這是一個起碼延續上百年嘅免學費計劃,偉大!

la_source    發表於 24-3-1 09:32

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

櫺囹桼 發表於 24-3-1 07:26
美國紐約一間位於布朗克斯區的私立醫學院「愛因斯坦醫學院(Albert Einstein College of Medicine)」, ...

真係偉大工程
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

好感動

大宅

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

決定唔易
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

回覆樓主:

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

真係講得啱,香港X X 影帝,生活簡樸節儉,又係大隻講口旱旱。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

櫺囹桼 發表於 24-3-1 07:26
美國紐約一間位於布朗克斯區的私立醫學院「愛因斯坦醫學院(Albert Einstein College of Medicine)」, ...

令好多學生受惠,功德無量

大宅

Ritzmary 發表於 24-3-1 08:06
真係講得啱,香港X X 影帝,生活簡樸節儉,又係大隻講口旱旱。

古生捐錢起學校,曾生都幫過唔少藝人
。佢剩係講咗呢句,但又唔覺佢有做咩善事

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

sugarbean 發表於 24-3-1 08:13
古生捐錢起學校,曾生都幫過唔少藝人
。佢剩係講咗呢句,但又唔覺佢有做咩善事
...

唔係講佢喎 你自己想講咪講囉,咪抽水啦唔該

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

偉大

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

happyeasy 發表於 24-3-1 07:54
好感動

我都係。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢D真系功德無量,尤其資助醫學院,個個學生都值得資助。

侯爵府

最難得,身體力行!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

伯爵府

牛年勳章

有錢人好多,但可以咁大愛捐左出去 ,10億可能唔係佢嘅全部,但對呢間學校嘅學生係受用一生嘅禮物,真心敬佩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊