自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

【麻疹/麻疹爆發/傳染病/疫苗】全球麻疹病例去年增加79%,各地開始出現感染個案,確診數字有上升趨勢。台灣近日亦出現首宗本土麻疹群聚個案,有當地醫生指出3大高風險族群易被傳染,宜盡快接種疫苗。本港衛生防護中心亦表示,今年錄3宗麻疹個案,高度關注事件。

今年已確診3宗 本港爆發風險較低

本港衛生防護中心亦關注麻疹爆發的情況,昨日(2月29日)向全港醫生發信,指本港有輸入麻疹病毒的風險,但因麻疹疫苗接種覆蓋率高,本地爆發大規模疫情的風險較低。中心指出,今年已接獲3宗麻疹病例通報,當中2名患者是沒有外遊史的幼兒,當中包括一名11個月大男嬰和3歲男童。

全球多地現麻疹個案

根據世界衛生組織資料顯示,全球麻疹疫情於2023年明顯上升,去年通報超過30萬宗確診麻疹個案,較2022年同類數字激增接近8成,多數病例發生在也門、印度和埃塞俄比亞,當中以歐洲區的增幅最為嚴峻。世衛表示,由於新冠疫情期間MMR疫苗接種量減少,導致疫後全球麻疹快速傳播,當中以5歲以下的小童感染情況最為嚴重。

台灣重症醫學暨胸腔內科專科醫生黃軒於其Facebook專頁發文,指全球麻疹疫情有上升趨勢,近日台灣亦有確診首宗本土感染個案。加拿大衛生官員及世衛皆作出呼籲,指春假期間或多人外遊,會增加麻疹傳播的風險,建議外遊人士出發前兩星期盡快接種疫苗。

3類人應盡快打疫苗

世界衛生組織亦在2022年發現,全球約有2200萬嬰兒錯過通過常規免疫接種至少一劑麻疹疫苗,列出3類高風險人士容易感染麻疹,建議盡快接種疫苗預防,

• 從沒有接種過麻疹疫苗者
  • 麻疹抗體已經消失無免疫力者
  • 免疫系統低下者

4類人士可考慮補打

黃軒醫生補充,接種疫苗後2周就能獲得保護力,而接種MMR疫苗(麻疹、腮腺炎、德國麻疹混合疫苗)是目前最有效的預防方法。他解釋,只要曾接種麻疹疫苗,就可預防及控制麻疹,並維持約20年的保護力。他續指,20歲以上的成年人,麻疹疫苗抗體濃度會下降,可自行決定就醫檢測體內是否還有抗體,因應情況再自費接種疫苗。

此外,有較高感染風險者亦可考慮補打一劑疫苗,包括

• 計劃前往麻疹、德國麻疹疫區者
  • 工作性質頻繁接觸外國人者
  • 醫療照護工作人員
  • 照顧尚未接種疫苗嬰幼兒之機構工作人員

麻疹屬高傳染性疾病

據本港衞生署資料,麻疹屬高傳染性的疾病,潛伏期一般為7至18天,但可長達21天。麻疹可透過空氣中的飛沫,或直接接觸病人的鼻喉分泌物而傳播。病人從出疹前4天至出疹後4天內可把病傳染給別人。

受感染的人初時會發燒、咳嗽、流鼻水、眼紅及口腔內出現白點。3至7天後皮膚會出現污斑紅疹,通常會由面部擴散到全身,維持4至7天,亦可能長達3個星期,留下褐色斑痕或出現脫皮。病重者的呼吸系統、消化道及腦部會受影響,引致嚴重後果甚至死亡。

在「香港兒童免疫接種計劃」下,兒童接種共兩劑含麻疹的疫苗。當局亦建議所有對麻疹未具備免疫力的外籍家庭傭工都應接種麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹(MMR)混合疫苗,在抵港工作前接種更佳。

如對接種疫苗有任何問題,應諮詢醫生意見。

登陸火星    發表於 24-3-1 17:46

公爵府

回覆樓主:

2018 年日本爆嗰次,我已經補打一支MMR 針了~

侯爵府

回覆 mymarigold 的帖子

原來會有大人去補打mmr!而家日本爆得勁唔勁呀?我妹諗住四月兩公婆去玩喎~使唔使叫佢concern一下呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mymarigold 發表於 24-3-1 13:53
2018 年日本爆嗰次,我已經補打一支MMR 針了~

請問喺私家醫生度打?

侯爵府

回覆 karenlyk 的帖子

唔知係咪要驗下有冇抗體先呢

公爵府

karenlyk 發表於 24-3-1 15:20
請問喺私家醫生度打?

係呀~

公爵府

ohmygosh 發表於 24-3-1 15:10
回覆 mymarigold 的帖子

原來會有大人去補打mmr!而家日本爆得勁唔勁呀?我妹諗住四月兩公婆去玩喎~使唔 ...

2019 年爆麻疹時,香港政府都呼籲過市民,未夠兩針嘅盡早補打~
attach0/tmp/phpIG6mFG

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔確定自己有無打過喎,另外打完又唔一定出抗體

子爵府

bobomia 發表於 24-3-1 16:06
唔確定自己有無打過喎,另外打完又唔一定出抗體

係,我打左都沒有

大宅

回覆樓主:

唔係出世/讀小學時打左咩??

侯爵府

回覆 mrs雨過天晴 的帖子

你近年驗抗體found out完全冇抗體? 但你細個打過兩針?

男爵府

應該讀小學時打左
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

2024年龍年勳章

mrs雨過天晴 發表於 24-3-1 16:25
係,我打左都沒有

你點確認自己有無抗體呀?你係咪去醫生度特登check有冇麻疹抗體呀?之後有無補針?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

世衛:歐洲麻疹個案急增45倍 促展開緊急接種

https://news.mingpao.com/ins/%e5%9c%8b%e9%9a%9b/article/20240124/s00005/1706096596044/%e4%b8%96%e8%a1%9b-%e6%ad%90%e6%b4%b2%e9%ba%bb%e7%96%b9%e5%80%8b%e6%a1%88%e6%80%a5%e5%a2%9e45%e5%80%8d-%e4%bf%83%e5%b1%95%e9%96%8b%e7%b7%8a%e6%80%a5%e6%8e%a5%e7%a8%ae

2024/1/24 的新聞

複式洋房

子爵府

bobomia 發表於 24-3-1 17:16
你點確認自己有無抗體呀?你係咪去醫生度特登check有冇麻疹抗體呀?之後有無補針?
...

有左大囡果陣驗到,跟住懷細囡前一年打,有左後再驗又係無抗體,醫生話有些人係咁。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

elbar 發表於 24-3-1 12:16
【麻疹/麻疹爆發/傳染病/疫苗】全球麻疹病例去年增加79%,各地開始出現感染個案,確診數字有上升趨勢。台 ...

點先知有無抗體?

珍珠宮

2024年龍年勳章

mrs雨過天晴 發表於 24-3-2 17:31
有左大囡果陣驗到,跟住懷細囡前一年打,有左後再驗又係無抗體,醫生話有些人係咁。
...

IC

珍珠宮

近年歐美有好多反疫苗人士拒絕為仔女打針, 有好多麻疹個案都係呢啲無接種疫苗人士發生, 一啲好耐無出現既傳染病都因呢類唔肯打疫苗人士而出現返。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

RelaxHippo 發表於 24-3-2 10:23
近年歐美有好多反疫苗人士拒絕為仔女打針, 有好多麻疹個案都係呢啲無接種疫苗人士發生, 一啲好耐無出現既 ...

呢到前排都有位叫支針做自閉針

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊