家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 好有問題 的帖子

即係有外幣間銀行匯出收$200, 價錢算中價,normally sc 收$180,hs 收$6x if e banking , 南商匯出匯入都收錢,滙出收好似$250, 大新都係,所以要考慮埋成本。通常尼個cost 都無走雞,徐未伱攞cash , 不過我就唔會la.

大宅

oasismcmug 發表於 24-5-7 14:44
回覆 好有問題 的帖子

即係有外幣間銀行匯出收$200, 價錢算中價,normally sc 收$180,hs 收$6x if e bank ...

匯出收$200係中信
而家匯入左恆生定期半年,完左睇下咩rate,盡量都唔想再匯走因為要收手續費

大宅

oasismcmug 發表於 24-5-7 14:38
回覆 好有問題 的帖子

但我問過sc 的結構性存款,唔須要接其他貨幣,輸咗埋單都係in 澳幣,之前個eg 是澳 ...

你咁諗都啱
可能我今轉定期完左,會玩下恆生果隻試下

大宅

想問外幣如加元和澳元除了恒生, 那間銀行可做定期?
因為恒生舊資金係無利息

大宅

回覆 好有問題 的帖子

好,大家一齊硏究下,話唔會埋單時轉去其他貨幣 的是sc,恆生就要再問清楚,恆生有講話個risks 係本身銀行倒閉(即恆生in this case)plus 英國佢地用間銀行倒閉(唔記得佢個名因為hs 將個英國銀行名講中文,好難記), 我對英國和美國銀行就無物信心了。但sc 無提過risks 涉及外國銀行,所以sc and hs 的結構性存款好唔同。大家研究下,無必要我都唔想𣾀走,但$6x 絕對可以接受。

大宅

回覆 wong4 的帖子

我都係web 上check, 邊間高就去嗰度問,做嘅時候一定要check清楚滙出同滙入幾多錢coz that would be the cost. 再唔係𣾀出再滙返入hs if aus and can 超高compared with other bank , 我入hs 個段時間aus and can 超高,計埋洭出錢個cost 都有着數. 但而家高唔高就唔知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊