自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

Doriki 發表於 24-3-8 17:03
你應該注意那小孩的校服,或拍下來問別人,找出是哪家學校的,再向教育局投訴學校教出了毒觀念
...
咁又誇張咗,咁小朋友只係一個問題嚟,不過要小心提防吓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Adiezz 發表於 24-3-8 16:43
通常係填表格時
國籍 係 「Chinese」
國家/地區 係 「HK SAR」

如果要手寫,我而家全部寫 「HKSAR, CHINESE」

公爵府

親子王國15週年勳章

小朋友問ja! 又关老師乜事?如老師教係国家,小朋就唔会问la. 直接话係国家咪得lo!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

loveclementine 發表於 24-3-8 17:01
以前 Nationality 填 British,
Place of birtb 填HK,
當時如果填Chinese會以為係內地出世

我70後,香港出世(原居民),阿爸都係同我哋填中國藉
嗰時係自由選擇,鍾意填咩就填咩

反而我由細問到大,究竟寶安喺邊,點解我唔似同學咁有得返鄉下

別墅

ilovehuman 發表於 24-3-8 17:09
咁又誇張咗,咁小朋友只係一個問題嚟,不過要小心提防吓

負責任的話應該要這樣做,才是對孩子好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-3-8 17:06
藉貫唔同國籍,好多人都唔知自己咩籍貫,留空都無問題

會唔知嘅咩?咁百年歸老個碑點寫(認真問)

男爵府

如果話有老師專登教學生香港係國家,咁樓主應該要聽到「爸爸,老師話香港係國家!」,而唔洗問阿爸。
對小朋友黎講,咩係國家、城市、省、地區都係一舊雲,仲會問政府係咪一個人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Charlotte_mom 發表於 24-3-8 17:11
會唔知嘅咩?咁百年歸老個碑點寫(認真問)

老公係原居民,我見原居民嗰 d 墓無碑(佢地條村)。
佢真係唔知自己藉貫,寶安係我喺 bk 學返嚟,我都無幫個仔填藉貫。99 好似唔係好清楚藉貫,老爺無提過。

公爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-3-8 21:10
我70後,香港出世(原居民),阿爸都係同我哋填中國藉
嗰時係自由選擇,鍾意填咩就填咩

我都係差不多年紀香港出世, 印象中小學手冊籍貫就係廣東xx, 但係其他文件嘅Nationality 父母都幫我哋寫British, 唔會填中國, 回歸時我都2x歲了,之後我就寫Chinese

子爵府

ilovehuman 發表於 24-3-8 15:33
好彩小朋友嘅阿爸下句講清楚,香港吾係一個國家。。。我聽到心諗啲教師真係好毒喎,我覺得各位網友有時留意 ...

小朋友問係一件好事,同埋唔一定關老師事,而家網上資訊發達,睇到聽到資訊唔一定正確。我仔都成日睇完網上既野問我真定假,我會答番佢邊d真邊d假,亦會灌輸佢唔好盡信網上世界。

珍珠宮

好細個小朋友,會咁問好正常,唔洗諗成係老師教,我小朋友細時都有問過

侯爵府

牛年勳章

小朋友幾大先,樓主看圖作文?小朋友如果仲係初小或以下,真係未必識分國家,省,城市,區,等等,唔明所以問,有咩問題?定有人政治上腦?

珍珠宮

Doriki 發表於 24-3-8 17:03
你應該注意那小孩的校服,或拍下來問別人,找出是哪家學校的,再向教育局投訴學校教出了毒觀念
...
你呢啲人,未搞清楚就拍低人去投訴?

別墅

crazypaper 發表於 24-3-8 17:31
你呢啲人,未搞清楚就拍低人去投訴?

如果沒有毒教師,也不怕查

教育一定要抓好,現在香港的教育系統裡還潛伏著大量黃毒教師,不可不慎不嚴

伯爵府

Doriki 發表於 24-3-8 17:34
如果沒有毒教師,也不怕查

教育一定要抓好,現在香港的教育系統裡還潛伏著大量黃毒教師,不可不慎不嚴

我明白你心情,吾好咁勞氣,當年嘅班毒人真係害人不淺,為達目的,不擇手段,明知係假嘅事係要散播,又知自已作假,鬼鬼鼠鼠吾敢堂堂正正搵個人出嚟講清楚,我都受過影響我生活,不過今次我都係懷疑啫,可能個小朋友隨便問吓啫

侯爵府

2024年龍年勳章

小朋友咁問其實好正常
點解咁小事就觸動神經
又黃師又盛
咁驚自己申請home schooling

別墅

ilovehuman 發表於 24-3-8 17:46
我明白你心情,吾好咁勞氣,當年嘅班毒人真係害人不淺,為達目的,不擇手段,明知係假嘅事係要散播,又知 ...

歷歷在目!

伯爵府

回覆 Doriki 的帖子

。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

平平無奇2 發表於 24-3-8 15:40
以前啲同學填國籍多數寫香港、我當時都唔明、今日終於明白晒
...

我仔幼稚園時候,填手冊已經寫HKSAR,而我細細個時,當年我媽的而且確幫我填香港…
其實我都唔係好清楚,總之到我仔嘅年代,我都冇填中國,只係填HKSAR !

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-3-8 17:46
小朋友咁問其實好正常
點解咁小事就觸動神經
又黃師又盛
你想挑我?

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊