在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友12歲/10歲,12歲果個好獨立,自己返學放學,唔使理功課,10歲比較依賴

屋企有掃地機械人,洗碗碟機,洗衣乾衣機,蒸焗爐,姐姐主要係預備小朋友早餐(多數食麵包),煮晚餐,基本清潔,朝早八點至下午四點屋企都冇人

我返朝九晚六,老公份工就時間比較彈性

想唔要工人有兩個原因,第一本身姐姐唔算特別好,煮飯又唔係特別叻,基本清潔都麻麻哋(洗碗拖地都唔乾淨),有時會令我好勞氣,覺得佢冇乜心做嘢!同埋對咗姐姐咁多年,有時姐姐放假,佢唔喺度我覺得仲自在。

第二個原因係想減省屋企開支

本身每月比姐姐$5000,如果請part time 清潔一個月開支大約$1500-$2000,即係每個月可以慳返$3000-$3500

好唔好唔要姐姐呢?

大宅

回覆 scytsin 的帖子

同你一樣,有時覺得工人喺度仲唔方便,唔自在,都想唔要工人,但係細路仲細喎,都要人接下放學,放學返到屋企有無人幫手睇住下?學校多假期,自己未必攞到假,又邊個照顧?每晚晚餐呢?要放工返嚟自己煮喎。

所以數數下,我又放棄咗

大宅

katielbaby 發表於 24-3-8 23:53

同你一樣,有時覺得工人喺度仲唔方便,唔自在,都想唔要工人,但係細路仲細喎,都要 ...

細果個放學可去屋企附近功課班做埋功課先返黎,一星期一兩日有課外活動,五點幾先放學

大果個放學返黎自己搞得掂,返到黎自動自覺完成功課,好乖好定性,唔需要我擔心仲可幫手做少量家務,平時姐姐除左煮飯比佢食,基本上唔使理佢,無交流

不過你講得岩,係學校放長假比較難安排

好難取捨

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

細嗰個上埋中學先啦,功課班都係一個開支,而且學校假期,紅雨等突然停課又點安排;用多一兩年再諗啦

子爵府

細女讀K3時,我已部署等她上小一炒工人。細女一上小一大仔小六,9月初已沒有工人。工人常黑面,我上班反而不用受氣,回家要忍氣吞聲。我一向自己買餸,連開洗衣機都是自己做,工人只負責掛衫。換牀單從不用工人做,很多人都說請工人做甚麼。抹窗不乾淨,抹了兩三次我自己抹,她放假我最自在,自己做家務,她一回家我反而不爽。

K3時已為兩個仔女報了附近的課託,我放工接他們,回家煮飯。沒請鐘點,一切自己來。

男爵府

CheungKeeKee 發表於 24-3-9 22:50

細女讀K3時,我已部署等她上小一炒工人。細女一上小一大仔小六,9月初已沒有工人。工 ...

我都想咁,但想請教學校假期/小朋友病(有時唔係一日半日, 一發燒/咩流感腺病毒嗰D講緊成個星期), 我冇長老幫手自己又冇咁多年假 可以點?

子爵府

我份工容易請假,仔女托賴身體算健康,未曾因發燒流感入院。家有長老但住得遠。
或許試試找社區保姆幫忙。

別墅

回覆 katielbaby 的帖子

我都好似你甘諗, 成日覺得工人好得閒, 但其實好多野都需要佢, 我小朋友先4歲, 起碼高小先叫做考慮下, 順便train下小朋友做清潔

大宅

你2個小朋友都大, 可以試下唔要工人。我2個小朋友仲係初小, 工人最近辭職, 我決定唔請工人啦, 希望可以訓練下小朋友獨下d, 我自己本身返part time, 在家工作, 佢地放假都仲可以照顧到佢地, 無長老幫手, 希望自己到時搞得掂啦

子爵府

CheungKeeKee 發表於 24-3-9 22:50

細女讀K3時,我已部署等她上小一炒工人。細女一上小一大仔小六,9月初已沒有工人。工 ...

我而家都係,最細果個讀緊長全日n班,都係我地兩個大人放工去接,因為咁我返兼職好多限制,搵少好多錢

民房

12岁果个小朋友已经好独立,可以自己放学回家,无需操心功课;而10岁果个就比较依赖家里的各种机器,例如扫地机器人、洗碗机、洗衣机、烤箱等。姐姐主要负责准备小朋友的早餐,通常会吃面包。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊