自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

sakura888 發表於 24-3-9 05:45
Hello 大家好!

有一事相求 - 我地下星期會同屋企人去大阪。。上有婆婆嫲嫲下有一對反斗星。。而家 plan 緊 ...

日數太多,又未有太多安排,不如搵一兩天參加一天團。。。起碼車上車落會比較舒服啲,又可以去遠啲。。

因為其實地鐵上上落落好多時都搵唔到電梯或者兜好遠,所以都要諗埋長者嘅腳骨力
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

seaheart88 發表於 24-3-9 08:19
係呀

我兩個人出發都冇佢咁瀟灑。。。

交通我都一早用Google Map 睇定車程,咩站,係邊度轉車,車費幾多等資料。
再Detail d, 我會睇埋邊個出口,有冇升降機及or只有樓梯。
我仲會睇埋Google街景,看看酒店位置,試行一次,以免拿住行李周圍揾。

Google Map 街景可以周圍睇吓酒店附近有咩食or便利店。
所以如果認真計劃行程,真係要兩三個月。我見d同事一家幾口11月去,都話周圍好多人,唔book位有些餐廳連walk in 都冇,冇可能日日去shopping mall food court食。
去大阪最基本要吃鐵板燒,蟹道樂嗰d,壽司魚生定食,燒肉放題等,全部最少一兩個月前book定

侯爵府

katrinamama 發表於 24-3-9 07:56
大部分人去大板也是瘋狂購物及食食食,多數早出晚歸,
如果你又有兩個老人家,又有小朋友,又乜都未plan, ...

請問有冇餐廳推介(尤其食和牛、鐵板燒、拉麵)?

珍珠宮

回覆樓主:

可以去大阪市立自然史博物館,附近亦有公園,而晚上參觀的戶外的team lab亦好值得買票睇。你上網睇下。兩個景點都休星期一。如下雨就不去team lab 。
attach0/tmp/phpxujUdx
attach1/tmp/phpoBy14T
attach2/tmp/phpdH2cWg

大宅

有啲食肆就係因為遊客太多,先會一個月前就 Book 滿 。試下用本地人用嘅網站搵食,都仲有好多可以 Walk in.

有啲食肆可以叫酒店 Concierge Desk 幫手。上年大阪食過一間正宗京懷石,都係酒店打電話去Book 先 Book 到。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

男爵府

2024年龍年勳章

eeyoreb 發表於 24-3-9 07:57
可以近近地 天王寺動物園

如果有老人家既 京都奈良 考慮下包車

天王寺絕不可例入行程之內,慘不忍睹

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 24-3-9 08:48

通常我先在Google search了一些餐廳,之後每間上網search食評及大约價錢,地點,有冇得book位等,
之後上埋youtube 睇片,狂睇介紹大阪youtube 食同玩既片先再揀。

上youtube 睇介紹幾好,比較真實
attach0/tmp/phpWOj4yd
attach1/tmp/phppY7MHa
attach2/tmp/phpsxSDQ7

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sakura888 發表於 24-3-9 07:40
有搵緊呀,不過想睇下大家有咩意見,因為我對大阪唔熟。謝謝!

下星期去, 而家先問, 仲要帶住兩個老人家兩個細, 真係要好好安排下行程.

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 24-3-9 08:48

呢間我幾個朋友去過ok
attach0/tmp/php37Talq

子爵府

回覆樓主:

一日一景點,慢慢行。
京都鐵路博物館,小朋友岩行,又有蒸氣火車表演,大人都岩睇。

大阪兒童樂園,小朋友平平放電,老人家可以坐下。

不過你啲餐廳book左未?要一家大細排好耐隊食飯就唔係幾好。

水晶宮

amywon 發表於 24-3-9 08:55
天王寺絕不可例入行程之內,慘不忍睹

I agree with you...
上次去,天氣熱到我老公件tshirt 心口濕晒
隻北極熊被鎖喺戶外石屎地,無冰無水,熱到不停撞到鐵閘門(?想返入室內),任何人都睇得出佢好distressed...

大宅

katrinamama 發表於 24-3-9 08:59
呢間我幾個朋友去過ok

呢間Ishida Umeda 我去年十二月食過。

啲神戶牛得呀,真係入口就溶。

不過要一早 Book + Prepay; Walkin 冇位

侯爵府

katrinamama 發表於 24-3-9 08:59
呢間我幾個朋友去過ok

多謝推介!可惜呢間預約時要訂埋套餐畀埋錢

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sakura888 發表於 24-3-9 05:45
Hello 大家好!

有一事相求 - 我地下星期會同屋企人去大阪。。上有婆婆嫲嫲下有一對反斗星。。而家 plan 緊 ...

新年前帶我老爺去7日 , 一日奈良,一日京都, 5日大阪,京都奈良我買一日車票, 大阪就買2日周遊卡, 有40個景點同坐地鐵唔洗錢

大宅

用中文 Google Search 日本當地餐廳,比你睇個啲 十大必食必買,太多太多香港同台灣遊客睇到。多數日本餐廳都唔係咁大間,預咗一早比人 Book 哂。

用 Tablelog 去搵,會多好多選擇。可以睇啱叫酒店幫你 Make Reservation

瑪瑙宮

大廚勳章

Dauntlessff 發表於 24-3-9 08:54
有啲食肆就係因為遊客太多,先會一個月前就 Book 滿 。試下用本地人用嘅網站搵食,都仲有好多可以 Walk in. ...

京都懷石仲難book。。。我早兩個月搵人打電話去才book到。。。在上一年去我一個月前book佢話已經full晒。。山玄茶
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Dauntlessff 發表於 24-3-9 09:16
用中文 Google Search 日本當地餐廳,比你睇個啲 十大必食必買,太多太多香港同台灣遊客睇到。多數日本餐廳 ...

酒店makereservation應該要住啲比較高級嘅先會幫你book。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

gilgilgilgil 發表於 24-3-9 09:14
多謝推介!可惜呢間預約時要訂埋套餐畀埋錢

係呀,而家好多嗰啲必定爆嘅餐廳要用信用卡俾定錢或者擔保個額。。。因為實在太多飛機客。。。

我今次三月底去東京都有兩間餐廳我係非常想去,所以一早就book定並且已經俾咗錢。。。佢寫明嘅如果你早一日前取消係會退。。。我覺得幾好呀,令到想去嘅人真係食。。。唔好補俾啲無謂客霸住啲位最後放飛機
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

2024年龍年勳章

Nbs 發表於 24-3-9 09:05
I agree with you...
上次去,天氣熱到我老公件tshirt 心口濕晒
隻北極熊被鎖喺戶外石屎地,無冰無水,熱 ...

我已經好多年前去,長頸鹿還好嗎?又瘦生活地方又不正常,來回在幾碰牆之間穿插,身上應有的色彩都退晒色,覺得每隻動物都身心交瘁千祈唔好去

子爵府

大阪好多適合小朋友既地方

首頁
12345...6

尾頁

跳至