自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

針對今日上午媒體報導的暴雪前CEO千億美元洽談收購TikTok,OpenAI首席執行官山姆·奧特曼或參與交易一事,位元組跳動在今日頭條官方帳號闢謠:前述信息不實。

近日,因美國一項要求位元組跳動剝離TikTok的法案,TikTok再度站上風口浪尖。

3月5日,美國眾議院議員提出了一項跨黨派法案——《保護美國人免受外國對手控制應用程式法案》,該法案要求位元組跳動在165天剝離其抖音海外版TikTok,否則將被美國全面禁止。

3月7日,美國眾議院能源和商務委員會以50:0的投票結果,一致批准通過該法案。

對於這項法案,TikTok的表現沒有像往常面臨剝離危機時一樣,這一次它發起了反擊。

3月7日,Tiktok號召用戶抗議。它給超過1.7億的美國用戶彈窗,引導他們給國會議員打電話,要求國會撤銷關停Tiktok的議案——“讓國會知道TikTok對你意味著什麼,告訴他們投反對票。現在打電話”。

需要指出的是,上述法案尚需美國國會批准才能形成法律效力。3月11日,美國國會眾議院將對這項法案進行快速投票表決。通過之後,還需再送至參議院審議。如果得到參眾兩院的批准,該法案將提交給美國總統喬·拜登。

值得注意的是,今年正值美國的選舉年。就在上個月,美國總統拜登的連任競選團隊也開始使用TikTok,拜登團隊將此視為提高對年輕選民吸引力的重要途徑。

針對該法案,TikTok公司發言人回應稱:“無論如何試圖掩飾,這項法案都是對TikTok的徹底禁令。這項立法將踐踏1.7億美國人的第一修正案權利,並剝奪500萬小企業賴以發展和創造就業的平臺。”

此前中國外交部針對TikTok被禁問題回應稱,“我們一貫主張資料安全問題不應成為個別國家泛化國家安全概念、濫用國家力量、無理打壓別國企業的工具,美方迄今未能拿出證據證明TikTok威脅美國國家安全。美方應當停止在資料安全問題上散佈虛假資訊,停止無理打壓有關企業,為各國企業在美投資經營提供開放、公平、公正、非歧視的營商環境。”

***Tik Tok今次難逃一劫?

大宅

一刀兩斷咪好囉。你做初一我做十五。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

公爵府

2024年龍年勳章

櫺囹桼 發表於 24-3-11 07:40
針對今日上午媒體報導的暴雪前CEO千億美元洽談收購TikTok,OpenAI首席執行官山姆·奧特曼或參與交易一事 ...

同tiktok玩民意

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

國安法都未立好,就唱我地禁YouTube、FB,佢地直情去到眾議院,要禁TikTok就快啲啦,第幾次啦!年年都攞人地黎講!

瑪瑙宮

我估唔會禁得成, 禁得成下次大選無得攞黎玩, 下次侵侵又玩, loop

侯爵府

回覆樓主:

要禁tiktok但拜伯伯團隊又喺tiktok開a/c做競選宣傳工具,佢哋真係痴得好緊要。

大宅

針對今日上午媒體報導的暴雪前CEO千億美元洽談收購TikTok,OpenAI首席執行官山姆·奧特曼或參與交易一事 ...

TikTok我淨係諗起周受資

翡翠宮

Lilyforest 發表於 24-3-11 10:44
要禁tiktok但拜伯伯團隊又喺tiktok開a/c做競選宣傳工具,佢哋真係痴得好緊要。
...

你嘅强大使我感到恐惧:
用你因我爱你,
因我得不到你,要杀你!

公爵府

牛年勳章

maggie.tang 發表於 24-3-11 11:50
TikTok我淨係諗起周受資

係咁問佢係咪中國人?係咪共產黨員?笑死

子爵府

抖音已經發起叫啲fans打電話去煩啲議員,所以尾國好多議員,都收到民眾電話

珍珠宮

...

今天的我打倒昨天的我

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

尾國佬唔霸佔TikTok誓不摆休.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

...

唔係痴,而係無恥

擺明係有事鍾無豔(知美國年青人鍾意睇有利選情),無事就夏迎春(明搶你資產,Tiktok做大後要收歸美國公司旗下)

男爵府

tsewong 發表於 24-3-11 14:36
唔係痴,而係無恥

擺明係有事鍾無豔(知美國年青人鍾意睇有利選情),無事就夏迎春(明搶你資產,Tiktok ...

老尾不嬲都係最無恥,最鐘意扮大佬賊喊捉賊

珍珠宮

tsewong 發表於 24-3-11 14:36
唔係痴,而係無恥

擺明係有事鍾無豔(知美國年青人鍾意睇有利選情),無事就夏迎春(明搶你資產,Tiktok ...

美國真係最無恥!吃相越來越難看。

好耐之前,已經用美國陷阱將法國商業巨頭阿爾斯通(Alstom)肢解,早幾年為左封殺華為居然揾加拿大捉孟晚舟做人質,又強行將臺積電搬去美國變做「美積電」。

公爵府

2024年龍年勳章

美國政治界嘅弱智無知已經响上次TikTok 聽證會曝露晒~唔知點解佢哋仍然有勇氣一次又一次仆出嚟獻醜

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

咁唔安全拜燈又開戶口競選

大宅

TikTok 唔係新加坡公司咩?CEO好似係上過美國聽證會宣稱獨立自主不受其他國家操控。
新加坡公司的話,應該可以自由出售。

侯爵府

FeiLong 發表於 24-3-19 21:03
TikTok 唔係新加坡公司咩?CEO好似係上過美國聽證會宣稱獨立自主不受其他國家操控。
新加坡公司的話,應該 ...

Tiktok係字節跳動旗下,母公司係中國公司,只係現任CEO係新加坡人

Tiktok已經跟足美國法例,什至比其他meta, google等更嚴嘅規例,將數據留喺美國,由美國嘅oracle保存,所以根本就唔存在美國政府話大陸可以攞哂美國用戶嘅資料

真係咁唔安全,拜登仲喺Tiktok開account自動送中咩

而且而家Tiktok都冇話要賣,係被迫賣喎,咁都叫自由出售?

係咪要多謝埋美國今次肯出錢買,而唔係以前咁喺圓明園强搶?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊