自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

社恐
極普遍,好似直接對話會中毒咁,連啲公司/銀行/公營機構全部都係,明明call一call對個話已經解決,係要寄信,來來往往,搞足一個月

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最煩係有D人同一msg聽幾次,跟住自己又錄一段,又聽幾次先Send出去。如是者一路重覆!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Onlok 發表於 24-3-11 11:06
發覺有類人好鍾意用電話錄信息俾對方,對方又錄返俾你,你又播出嚟聽。於是乎就來來回回,全車就聽晒你哋對 ...

語音係鐘意咪聽,唔鐘意咪唔聽囉。
同埋可以思考下句野先講 電話會有dead air, voice msg無話題時可以繼續自己噤電話
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

發覺有類人好鍾意用電話錄信息俾對方,對方又錄返俾你,你又播出嚟聽。於是乎就來來回回,全車就聽晒你哋對 ...

我會體諒佢地
家慈唔識字,可以語音交流
佢都開心d

唔好講咩可以用語音轉文字
佢本身都唔識咁多字
都唔知轉出黎既文字啱唔啱
我教佢用既時候,轉出黎既字都唔啱既
咁佢就用番語音好過

水晶宮

9157 發表於 24-3-11 11:29
我發現香港人少用錄音,用多數都係大陸澳門,至少我識嘅人係咁。

啲姐姐都好鐘意錄音同用視訊

水晶宮

聽電話咁聽就唔會全車人聽晒,佢唔識用手機啫

水晶宮

無話可說 發表於 24-3-11 11:26
至憎聽錄音,有事直接打電話啦!錄音我係從來唔覆

問一個問題費事打電話啦,對方得閒先回我覺得好好用,而且有記錄冇得話冇講過,口講同文字係兩種唔同方式嘅表達嚟,我唔鐘意打字鬧人,鐘意用語音鬧人

大宅

9157 發表於 24-3-11 11:29
我發現香港人少用錄音,用多數都係大陸澳門,至少我識嘅人係咁。

唔係,我有一個fd佢只用錄音wts我

大宅

ddkaka 發表於 24-3-11 12:58
問一個問題費事打電話啦,對方得閒先回我覺得好好用,而且有記錄冇得話冇講過,口講同文字係兩種唔同方式 ...

唔想口講先打字啫,人地有時上緊堂開緊會點聽你錄音

水晶宮

回覆樓主:

我覺得老人家唔識打字用voice msg都合理,但我有某d朋友係識打字但懶唔想打又唔想語音輸入(嫌慢冇耐性),佢地只想方便自己,所以成日send voice msg, 仲要好多,有d係講一兩句又一個msg,有d講足5min, 一日十幾廿個,多到聽唔哂,過2日得閒先聽完再覆,佢原來又有新 voice msg, 早2日果d情況已經唔update。

有人話voice msg想聽咪聽囉,唔想聽就唔聽。問題係如果我唔及時逐個聽哂佢d msg, 根本唔知佢講乜/有冇urgent嘢,亦follow唔到事態發展,根本唔可以揀來聽。一係唔聽(但對方又會覺得你唔理佢),一係就要及時逐個聽哂,仲要中間只想回應某d msg都好難。

我覺得間中用voice msg可以,但唔好濫用到好似炸爆人地whatsapp咁。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我用speaker通常揸車或要講一大爛餐野唔想打字

平時都係打字

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

jollyma 發表於 24-3-11 12:44
社恐
極普遍,好似直接對話會中毒咁,連啲公司/銀行/公營機構全部都係,明明call一call對個話已經解決,係 ...

寄信係 formal 同留記錄,方便處理法律責任

伯爵府

檸檬檸檬 發表於 24-3-11 11:13
勁憎聽錄音,微信都好d可轉文字,WhatsApp勁煩!

有啲人自己錄完又要聽自己講乜,煩!

有啲人係唔適合用語音
口齒不清
唔知自己其實想講乜
成日er…er….

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

D..D 發表於 24-3-11 12:49
我會體諒佢地
家慈唔識字,可以語音交流
佢都開心d

家慈勁鍾意文字,書蟲嚟,不過係都要比 voice messages 比我。同佢講 n 咁多次都係唔寫字比我。
我開始估到原因,佢勁長氣,寫字應該好長 …

象牙宮

ddkaka 發表於 24-3-11 12:58
問一個問題費事打電話啦,對方得閒先回我覺得好好用,而且有記錄冇得話冇講過,口講同文字係兩種唔同方式 ...

粗口我都唔識打 其實微信可以語音轉文字係最好!

珍珠宮

如果錄比對方得閒先聽都無可厚非,但有d人次次錄幾分鐘,講真,我無心機聽晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

發覺有類人好鍾意用電話錄信息俾對方,對方又錄返俾你,你又播出嚟聽。於是乎就來來回回,全車就聽晒你哋對話。何不直接打俾對方?
用微信尤其多。微信一樣有得打電話格 ...

係, 我都唔明, 點解唔打電話直接通話? 我最憎D人發錄音俾我, 我又要帶耳筒听.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

orezo 發表於 24-3-11 13:00
唔想口講先打字啫,人地有時上緊堂開緊會點聽你錄音

咁咪得閒先聽,呢啲自己可以控制

水晶宮

無話可說 發表於 24-3-11 13:15
粗口我都唔識打 其實微信可以語音轉文字係最好!

WhatsApp應該學微信,整個轉文字功能啦,以前微信只可轉到普通話,宜家廣東話都轉到,好正

伯爵府

2024勳章

我都好憎,一2句就ok

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊