婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說10幾年前我老公個家姐有左第一胎,個個都就晒佢,我覺得無問題,佢個仔不知幾巴閉,每次返外家,佢個仔訓左叫我哋唔好嘈,講野唔可以大聲,唔可以開電視,到左個仔大個,唔教個仔叫人都算啦,仲要縱個仔,咁樣講:佢彩你都傻啦,叫你。ok fine, 我以後唔洗佢叫,就算叫我都唔會應,到時係佢個仔比人話無家教,又唔係我。每次食飯都要就佢,要去佢屋企附近食,有次我話,佢個仔都大個啦,成12歲,佢哋過嚟食都得啦,我奶奶就幫住佢個女,話人地有個細佬,好難嘅。我唔知有幾難,又唔係手抱。
到左今時今日,到我有左,唔見佢地就我,咪又係要去佢家姐屋企附近食。所以我係多數唔出席嘅。最好笑話就我,去我樓下食,最慘係同佢家姐個老爺奶奶住埋附近,係隔離幢樓,所以成日都叫埋佢老爺奶奶食,我做咩野要應酬佢老爺奶奶,佢地約我,唔係叫我阿爸阿媽,係叫佢老爺奶奶,幾咁好笑。個籍口話我阿爸阿媽遠喎,佢地近,但佢地問都無問囉,你問咗佢唔嚟係一回事。仲有仲離譜嘅,就係佢奶奶打嚟叫我幫佢整電話,話上唔到網,佢個仔(即係我老公個姐夫),話佢去左玩,唔方便搵佢,就搵我,幾咁好笑,我個肚已經7個月,你都仲咁好意思打比我,勞煩我,有幾咁大件事,你個仔去玩就唔騷擾得,我就得,又唔見你個仔去幫我阿媽整野。我仲要係街特登返去。到我個bb出左世,佢家姐成家上左嚟我屋企,真係當我無到咁,自己鍾意抱就抱,問都唔洗問下我,因為佢不嬲都無尊重過我,仲要比佢個仔抱,果下勁嬲,我望住我老公打晒眼色,佢都唔出聲幫我。你個仔得12歲咁細個,整親我嗰個你賠唔賠得起先,佢個仔100日果陣,我抱左幾分鐘佢老公已經打晒眼色要攞番啦,之後無比過我掂。佢地上到嚟又嘈又大聲,我都算,我果個我又唔洗特別靜嘅,但問題係你果仔就咁巴閉,到人地果個就唔係。我就係比佢家姐搞到產後抑鬱。我老公仲話冇諗過屋企人抱吓都要問過我。真係唔抑鬱都幾難,當我諗埋一邊都係咁話啦。總之我就覺得佢家姐勁自私,仲話我老公唔搞好D關係,問題係佢自己破壞啲關係。佢個仔到咗今時今日過咗10幾年都唔會叫我。到我嗰個唔叫佢嗰時就唔同講法,我一定學番佢嗰時講嗰啲嘢回比佢。
佢家姐之前仲洗人唔洗本,成日叫我老公幫佢拎野,佢家姐已經係唔洗返工,但成日話唔得閑,要成村人就佢時間,個仔細就話姐,個仔都大啦,成日唔得閑,就得閑日日去行山。真係勁黑人憎。

男爵府

牛年勳章

wsm925 發表於 24-3-13 19:25
話說10幾年前我老公個家姐有左第一胎,個個都就晒佢,我覺得無問題,佢個仔不知幾巴閉,每次返外家,佢個仔 ...

你唔俾佢個仔抱我覺得係人之常情,
我都唔俾我姑仔啲細路抱我bb,
萬一小朋友唔夠力跌到可以唔知怨邊個,大人可以抱。
好彩佢哋都好尊重我。

我覺得你只可以做你老公思想工作。

珍珠宮

話說10幾年前我老公個家姐有左第一胎,個個都就晒佢,我覺得無問題,佢個仔不知幾巴閉,每次返外家,佢個仔 ...

只有說服你老公,否則問題唔會解決到

複式洋房

Lovelovebear 發表於 24-3-17 09:25
只有說服你老公,否則問題唔會解決到

應該唔得,因為我老公會幫左佢屋企人先,我係外人囉,老婆都唔夠屋企人親,都唔知邊個同佢過人世

複式洋房

Chloe199401 發表於 24-3-13 21:36
你唔俾佢個仔抱我覺得係人之常情,
我都唔俾我姑仔啲細路抱我bb,
萬一小朋友唔夠力跌到可以唔知怨邊個,大 ...

所以我真係勁憎佢家姐,問都唔問我就自把自為

男爵府

牛年勳章

比我會直接出聲話,
唔好俾小朋友抱,怕唔夠力跌到呀b.

你同老公打眼色無用架。
如果姑9都係唔願意,
直接搶番個bb.鬧爆佢。

複式洋房

Chloe199401 發表於 24-3-20 09:33
比我會直接出聲話,
唔好俾小朋友抱,怕唔夠力跌到呀b.

我之後直接唔比佢地上嚟我屋企(emoji)

大宅

回覆樓主:

我覺得佢地當你無到,所以鐘意點就點,你平時可能係以和為貴既人,如果唔駛靠佢地,俾我有不滿會當場出聲,唔開心人地唔會知唔會理。

複式洋房

Nevaeh72 發表於 24-3-28 18:56
我覺得佢地當你無到,所以鐘意點就點,你平時可能係以和為貴既人,如果唔駛靠佢地,俾我有不滿會當場出聲, ...

我一出聲就無親戚做,所以唔出聲住

男爵府

對一啲唔尊重自己概人要出聲,姑奶以為你好蝦只會越來越過份,男家概人同事都唔好上心免激壞自己。

複式洋房

其實呢個應該係你老公原生家庭本身一直相處嘅方式都係遷就晒佢家姐,所以對於你嚟講其實係好難理解同接受。但對於你老公嚟講其實佢哋感覺唔到有幾大問題,所以佢先會講…冇諗過抱吓都要問?其實我相信你應該唔介意人哋抱你小朋友,只不過嗰個係同佢家姐有關嘅人,因為佢哋做嘅任何嘢都會令到你好討厭、睇唔順眼、反感。你還好嘅就係唔使同佢哋一齊住,所以可以做嘅只有少接觸少參與男家嘅任何事就最好。

複式洋房

diamond228 發表於 24-4-10 20:50
其實呢個應該係你老公原生家庭本身一直相處嘅方式都係遷就晒佢家姐,所以對於你嚟講其實係好難理解同接受。 ...

你好明白,無錯原生家庭,我老公就係唔記得咗佢已經係有自己一頭家,佢唔覺得自己係原生家庭分裂左出嚟,我唔去佢屋企d聚會我就係罪人,仲要問點解,我老公就話我唔鍾意佢d屋企人,煩到嘔,去我又勉強自己,唔去又係罪人,我老公仲話佢屋企人已經好遷就我,如果唔係佢家姐當初咁對我,而我老公又無出聲幫我,我應該唔會咁憎佢家姐

複式洋房

wsm925 發表於 24-4-16 16:09
你好明白,無錯原生家庭,我老公就係唔記得咗佢已經係有自己一頭家,佢唔覺得自己係原生家庭分裂左出嚟, ...

似乎你最大嘅難處係你老公都唔體諒、支持你,可以嘅話你哋最好認真坐低好好傾吓呢個問題,除非你願意慢慢改變去遷就、接受佢哋,如果唔係呢啲問題只會無間斷咁出現,睇吓幾時大爆發⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊