醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人已做了手術, 因為需要打鏢靶及化療, 由於2月頭做完手術, 排政府見腫瘤要5月14, 想知見後要幾耐才開始化療. 如果快 (1-2星期), 就等一等, 如果又要1-2個月, 我就要先開針.

私家開針, 估計要多一倍價錢.

政府打鏢靶及化療 (只收鏢靶錢, 估計2萬1枝)
私家打鏢靶及化療都收錢另加驗血等

THANKS
實在是好消息, 剛剛QE打來有提早時間俾我. 3月26日, 比原先時間早了個半月.
不過我都會再見一見腫瘤科看看有什麼不同, 要4支/6支/8支, 現在應該不用提早開針了.

大宅

回覆 WWW仔女升中 的帖子

我見此topic好多人看但沒有回覆, 我update一下.

今日見完醫生,竟然有如䆁重負的感覺, 因為已經有下一次見醫生的期4月22日. 見之前安排了抽血, 心臟功能核子掃描,及心電圖, 不是同一天分兩天進行.醫生話再見我時就安排化療期. (不用再等好耐,話一星期內就開針)

早於1月知道自己有癌症,真係好唔開心,惶懼不安.
因覺我-直唔煙唔酒唔會太夜訓(1點前)又不會夜夜笙歌.

事件進度
我自己發現(1月4晚上, 第2天自行confirm多次) 1月6日見普通科醫生(當日星期六), 轉去照超聲波(即日星期六下午), 報告結果星期一放工 (7:00pm) (1月8日)
1月9日(星期二)因為港安想見的醫生休息,已經search 定第二個醫生資料
1月10日(星期三)去港安見醫生,預約星期五抽針,我要抽2支. (醫院安排唔到當天抽針,因為抽針是另一個醫生做)1月12日 (星期五)港安抽針及MRI 我再問多啲資料,這個醫生好好詳細回答我
1月16日 (星期二)港安報告出
1月17日 (星期三)見另外-個醫生,想要多一個建議
原本想約多一個醫生,但佢哋建議我先做cancer marker and pet scan
我在1月13日 (星期六)要求港安加做cancer marker, 因為佢哋已經有我組織
1月18日 (星期四) cancer marker 有報告,知道我要打鏢靶1月18日在外面做pet scan
1月19日有pet scan報告
原本1月24做手術, 係我私人因素, 推遲了.

2月3日做手術.
2月9日(年30晚)取了報告去QE排見腫瘤科
2月12日出院
3月26日見第一次腫瘤科醫生

醫生建議打6支化療+18支鏢靶 (另外話要電療, 我考慮中)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

祝福你一切順利

複式洋房

2024年龍年勳章

WWW仔女升中 發表於 24-3-26 19:25

我見此topic好多人看但沒有回覆, 我update一下.

祝您早日完成整個療程。

大宅

剛放完復活節假 (應該閉關前大假) 復活假內亦包含了我生日, 同往年一樣同阿媽去海洋公園, 好早就出來(未夠四點), 當係一個記念日, 下年我都會入去的.

知道有CANCER後, 自行食少了零食, 另外粥粉麵飯及麵包都食少了, 即是食少了好多糖份.
癌症病人戒甜及戒碳水化合物是會餓死佢0地, 當然怎樣也食了一些, 代替品是食多了玉米, 豆及豆腐.

食得健康了, 皮膚好了幼細了, 連以前以為的曬斑都少了9成, 應該排走了些毒素.

未放假前一天去醫院做了抽血, 心臟功能核子掃描. 再去多次K座問護士, 得到確認多次今之鏢靶藥政府已經免了費用 (只是我打的那款鏢靶), 即是我到時只係俾見醫生費同藥費, 在等候時聽到另一個病人排期日子, 聽到護士比3個打化療日期, 是不多於四星期一次.

大宅

多謝 lojo11 nike2017

到時有精神我盡量將打針時間情況告知

大宅

WWW仔女升中 發表於 24-4-2 13:57
多謝 lojo11 nike2017

到時有精神我盡量將打針時間情況告知

冇事嘅,好快過去,最緊要唔好諗咁多。
我已經好返四年,而家行得食得走得瞓得玩得(emoji)(emoji)我當年做咗兩次手術,打咗八支化療,25次電療,半年內全部搞掂晒。
基本上我冇乜點戒口,但有一啲嘢真係冇食,例如雞翼尖,淮山,當歸,雪蛤膏,呢啲一定唔可以食。最緊要每年記得做body check。

大宅

加油呀!祝你早日康復

男爵府

加油!

男爵府

回覆樓主:

樓主祝妳順利渡過,唔好灰心,戰勝病魔

伯爵府

祝早日康復!

大宅

今日下午看了醫生了,現在第一針排期為5月2日

已經俾定藥
止嘔2款,漱口水,止痾,胃藥,仲有-隻化療前12小時食,食2次先開始打針類固醇.

禁大個女都未試過取-堆藥丸.
我會加油努力,完成療程,不想中途被拖慢。

因為真係已經知道不能夠安排三星期一針

禁止訪問

大宅

私家打化療, 我哪隻連鏢靶一針要4萬, 之前已經去了私家問我將要做什麼療程及問了價錢
如1-6枝, 跟住鏢靶打即是 4萬 x 6 = 24萬 (費用未包驗血同其他檢測)
我沒有再問如之後只是鏢靶幾多錢了.

珍珠宮

回覆樓主:

樓主發現得早?政府處理癌症都唔晚㗎,祝福你可以完全康復

大宅

祝樓主早日康復!

大宅

發表於 6 天前 |只看該作者

我估我回到家應該會好快訓,所以現在仍吊鏢靶針中.

今日第一次療程,今日共打三枝針,早上10點開始量血壓,之後再去另一層11點見護士,話10點哪邊要確定資料再配藥,應該12:00先有
12:25分鐘開始以下針
1)TC 60 mins
2) AC 30 mins
3) 鏢靶90 mins
每支針後都要打鹽水,每次約10 mins

剛開始鏢靶90 mins. 啲藥水係會凍,好彩今日穿了薄羽絨,之前護士提醒風褸-定不夠.

現在已經眼瞓💤3:47
我估起碼要4:30才走得😌

大宅

發表於 5 天前 |只看該作者
今早醒來(被貓吵醒)暫時冇乜特別,食了麥皮,看看電視,-陣眼訓先再睡過.
不是太熟睡,可能心理作用,昨晚飲了很多水,諗住排走一些毒素,所以半夜去廁所,去完訓唔着,相信有個幾鐘.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊