醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人已做了手術, 因為需要打鏢靶及化療, 由於2月頭做完手術, 排政府見腫瘤要5月14, 想知見後要幾耐才開始化療. 如果快 (1-2星期), 就等一等, 如果又要1-2個月, 我就要先開針.

私家開針, 估計要多一倍價錢.

政府打鏢靶及化療 (只收鏢靶錢, 估計2萬1枝)
私家打鏢靶及化療都收錢另加驗血等

THANKS
實在是好消息, 剛剛QE打來有提早時間俾我. 3月26日, 比原先時間早了個半月.
不過我都會再見一見腫瘤科看看有什麼不同, 要4支/6支/8支, 現在應該不用提早開針了.

大宅

發表於 昨天 15:00 |只看該作者
剛剛又有嚇親事件,入入吓藥, 要停15 分鐘入藥,停的原因係呼吸唔到,心口痛,來得真係好快的🫢,我閉上眼睛,護士叫我開眼及叫除口罩因為要見樣(面都紅了,量血壓,量血含氧量, 所以話頭2次治療的第一針,護士會在病人身邊。

大宅

發表於 昨天 13:30 |只看該作者
今日好彩可以如期打第二次療程

剛才真係怕冇得比我打針,要延期
昨晚同今日食少了藥 (食少了類固醇共2粒)

應該是食2類固醇+1胃藥,我只食了各1粒,剛剛補了食一粒,即是補唔到昨天哪粒

打完5點幾

別墅

發表於 7 天前 |只看該作者
回覆 alau2021 的帖子

謝謝

公爵府

ivy826 發表於 24-5-23 17:58

唔係,因為分泌帶些血色,所以才去檢查,但遲了已變癌細胞。做女人,過咗25又有性行 ...

係呀,每年檢查最安全,祝你早日康復

別墅

唔係,因為分泌帶些血色,所以才去檢查,但遲了已變癌細胞。做女人,過咗25又有性行為,真係每年要去檢查子宮頸。

公爵府

ivy826 發表於 24-5-18 00:33
祝樓主早日康復!我都係剛檢測到有子宮頸癌二期a,排期去伊利沙伯醫院腫瘤科。 ...

請問你係咪每年有檢測?

子爵府

回覆 WWW仔女升中 的帖子

樓主加油!
我喺聯合治療, 4月初完成4次化療. 9月覆診腫瘤科.

4月中覆診外科, 下次係5月尾再見醫生.

大宅

5月29 將打第二次化療+鏢靶 (第一次5月2)
唉! 驗血後要等多9 天才打
如果這樣計及我順利沒有延誤,我估9月尾應該可以完成6次化療

alau2021    發表於 7 天前

大宅

這幾天天氣好,我隔天就落街曬太陽,行行買餸,隔天煲湯,暫時身體狀況仍然可以.

17 May 習慣疏頭先睡覺,頭髮大神要沈睡冬眠,一束頭髮落下了 ( -手揸住十幾條),化療針後第15天

這兩天都係甩得多過以前,明天20 May 去抽血,報告出後下午見醫生,到時應該知道下次第二針日期.

別墅

我都係月底見腫瘤科醫生,排期化療

複式洋房

祝早日康復

別墅

祝樓主早日康復!我都係剛檢測到有子宮頸癌二期a,排期去伊利沙伯醫院腫瘤科。

大宅

不經不覺過了成個星期.
反應比我想像中好,以為好似以前看戲,不是抱住廁所就攤在床上, 總算托賴

打完針,冇臭臭,只去了幾粒石仔,我有食嘢的,個肚好漲,個身生了幾粒紅點,面生了幾粒暗瘡,冇嘔,但不太好訓,只要半夜醒咗,就通常個幾鐘才再睡著.
哪天食了成個紫色大隻火龍果,每天有食2隻黃帝蕉.

第四天,頂唔順下街曬太陽 (8點幾少人些,太陽也不強)亦買了草餅(最後食咗),都係醒了就難再睡着,半夜醒2次,初起喉嚨痛. 晚上再半個柴色火龍果
終於半夜正常輸出.
落了2天街,分別買了免治豬肉,牛肉片,雞扒,4個火龍果😬,紅蘿蔔,薯仔,因為去到廁所,就諗住食多啲嘢.

唉!昨天m來,又漲過,而且有骨痛,不過都食到野.
尚算好好,下午就訓-個鐘覺.
每天都自行煮食物,洗碗,開機洗衣服,曬衫. 活動只是差少少. 都倦少少,但每天下午小睡一小時,暫時可以.

當然打掃洗廁所唔做了,找了個鐘點,三天來1次,打掃2小時.

大宅

今早醒來(被貓吵醒)暫時冇乜特別,食了麥皮,看看電視,-陣眼訓先再睡過.
不是太熟睡,可能心理作用,昨晚飲了很多水,諗住排走一些毒素,所以半夜去廁所,去完訓唔着,相信有個幾鐘.

大宅

我估我回到家應該會好快訓,所以現在仍吊鏢靶針中.

今日第一次療程,今日共打三枝針,早上10點開始量血壓,之後再去另一層11點見護士,話10點哪邊要確定資料再配藥,應該12:00先有
12:25分鐘開始以下針
1)TC 60 mins
2) AC 30 mins
3) 鏢靶90 mins
每支針後都要打鹽水,每次約10 mins

剛開始鏢靶90 mins. 啲藥水係會凍,好彩今日穿了薄羽絨,之前護士提醒風褸-定不夠.

現在已經眼瞓💤3:47
我估起碼要4:30才走得😌

大宅

祝樓主早日康復!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主發現得早?政府處理癌症都唔晚㗎,祝福你可以完全康復

大宅

私家打化療, 我哪隻連鏢靶一針要4萬, 之前已經去了私家問我將要做什麼療程及問了價錢
如1-6枝, 跟住鏢靶打即是 4萬 x 6 = 24萬 (費用未包驗血同其他檢測)
我沒有再問如之後只是鏢靶幾多錢了.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊