自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

大馬華人佔全國人口 22%,1/4 高級華人不看華語節目(他們講英文),人口最大的馬來人、印度人都唔睇華語節目。

至於大馬華人,呢幾年多數看 Netflix、YouTube、韓劇、美劇、台灣劇,傳統電視台少人睇,多數大馬人用串流服務睇節目。

疫情前後我去吉隆坡 n次,每次停留至少兩三星期,從未見過有電視機播 tvb 劇,再耐d 2015年就見過。原來播放 tvb 節目的華麗台早就摺埋了,tvb 個串流平台 anywhere 我從未見過有人用。問過好多大馬華人。哇!好幾個都話超過5年未接觸過港劇!

既然華麗台執了,大馬華人想看 tvb 就要串流平台,不過最新串流平台市場調查:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

埋堆堆

大宅

from wiki

2018年起,TVB取消以往在大马举行颁奖礼的颁奖形式[1],改由大马观众网上投选最喜爱TVB男、女主角及剧集[2],并于TVB台庆及万千星辉颁奖典礼当天公布赛果[3]。

菲律賓 GMA 電視網好多年前都有搞香港最受歡迎菲星(一年一次?),係中環某商場做活動,有菲星來港參與,GMA 電視有轉播。好多在港菲律賓人參與。

所以呢類 海外頒獎禮我都不信,更何況只是網上投票。

大宅

FeiLong 發表於 24-3-19 22:56
大馬華人佔人口 22%,1/4 高級華人完全不看華語節目(只看歐美節目),其餘馬來人、印度人唔睇。呢幾年大馬 ...

如果連馬來西亞華人都唔睇 tvb,甘 tvb 可能無曬國際市場,只剩下香港同廣東省。(以前大馬華人是 tvb 忠實粉絲架!)

2023年Q4,大馬串流市場:

1)Netflix 27%
2)Viu(黃Viu)21%
3)Disney+ Hotstar 16%
4)iflix(山寨版 Netflix,2014年成立,當年 Netflix 未進入亞洲)15%
5)Amazon Prime Video 8%
6)HBO GO 4%
7)Others:Apple TV+、Sooka (體育節目)、TonTon、iQiyi、電訊商提供的自家串流服務、TVB anywhere 等等等等…… 合共9%

大宅

大馬 tvb anywhere 都係 33蚊港幣(RM 19.9)一個月,只有 Netflix 收費 1/3;好似還有一個 Lite 手機版本,6個月免費睇,然後 8蚊一個月(RM 4.9)。

不過馬來西亞 99% 觀衆都比 Netflix viu disney 搶走曬了,其實 tvb 一離開香港廣東省已經好冷門。

其實我建議,tvb 不如將節目賣比 東南亞區的 netflix 爭取東南亞海外觀衆。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實樓主成日出post都係講Netflix,你喺香港都未必睇TVB,去到馬來西亞人哋睇唔睇TVB點樣睇TV又關你咩事呢?
不如你叫Netflix收購埋V台然後買埋開電視,再收埋Disney+, 咁你以後每一個post都可以講Netflix

大宅

Anpanmama 發表於 24-3-20 01:26
其實樓主成日出post都係講Netflix,你喺香港都未必睇TVB,去到馬來西亞人哋睇唔睇TVB點樣睇TV又關你咩事呢 ...

討論區,大家齊齊傾計姐,BK 姐妹可能不知道 tvb 現存的唯一國際市場:馬來西亞,已經無了無了!應該是幾年前已經無了。甘當然要講原因啦,咪比 Netflix 搶走曬咯。

馬來西亞華人都唔要 tvb,還有邊度人要?台灣人,你問 50歲+ 個d,會話上次睇港劇 “上海灘” 浪奔浪流。tvb 在海外市場,只有免費送,不能賣錢的。你問下大馬華人幾多人聽過 “新聞女郎”??不是睇過,係聽聞過呢個節目名稱。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

FeiLong 發表於 24-3-20 01:32
討論區,大家齊齊傾計姐,BK 姐妹可能不知道 tvb 現存的唯一國際市場:馬來西亞,已經無了無了!應該是幾 ...

川流平台,除咗Netflix都仲有好多其他,可能喺你嘅世界剩係得Netflix!
我自己屋企有now 、有Netflix、有Disney+、有MyTVsuper!
但我唔使話俾人聽每一個有幾好睇,因為我唔係睇死一個!
世界好大嘅,有得揀先至係老闆

凌陵綾    發表於 24-3-20 09:59

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-3-20 01:34
川流平台,除咗Netflix都仲有好多其他,可能喺你嘅世界剩係得Netflix!
我自己屋企有now 、有Netflix、有D ...
好認同你

大宅

Anpanmama 發表於 24-3-20 01:34
我自己屋企有now 、有Netflix、有D ...

呢度 講 tvb 節目海外市場無人要,不是你個人喜好。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Anpanmama 發表於 24-3-20 01:26
其實樓主成日出post都係講Netflix,你喺香港都未必睇TVB,去到馬來西亞人哋睇唔睇TVB點樣睇TV又關你咩事呢 ...

男爵府

FeiLong 發表於 24-3-20 01:39
呢度 講 tvb 節目海外市場無人要,不是你個人喜好。

咁又點?

別墅

唔好講大馬啦
就算喺香港都係得返中老年人市場
更何況大馬呢

珍珠宮

淨係 BK人都一味介紹 美國 的Netflix及Disney 而踩 mytvsuper
亦踩 tvb的鄰住買。好無奈

大宅

coldpanda 發表於 24-3-20 03:07
唔好講大馬啦
就算喺香港都係得返中老年人市場
更何況大馬呢

港劇衰落應該係 2000年之後開始出現,
最先係泰國,因收視率低,個套“黃金歲月” 是最後一套在主流頻道播放港劇,之後告別泰國,
但好幾年後,突然又出現一套 港泰合拍劇但不成功,港劇在泰國氣數已盡。

新加坡,我發現 2005年打後開始無人感興趣,去過一間新加坡 spa,
個日某華文台 6-7 就本土劇,7-8 就港劇,本土劇一做完,個個離開去做按摩。。。
喂!7-8 個套港劇香港好高收視率架。

馬來西亞一直都是港劇最堅挺支持者,直到 2010年打後開始衰落,感覺開始越來越少當地華人討論港劇,一年衰過一年,2018年,代理 tvb 的華麗台一直收視率過低,最終關閉。

我發覺 BK 呢度好多人還以爲港劇在世界各地華人社區好風光,
好似同世界潮流脫節。

港劇死的最快,就是 Netflix 2016年進入東南亞市場,高速搶客,世界級製作、包羅萬有題材、尺度大膽前衛、首次有 4k、環迴音效,我都估計不到幾年間將港劇踢去墳場。
港劇其實仍然係 90年代水平。

tvb 在國際市場失敗就係因他主打港劇。
馬來西亞 只要 8蚊一個月,一杯雪糕價錢已經可以睇 tvb 手機版一個月都無人要,真係可憐。

黃 viu 在大馬排行第二,主打韓劇、韓國綜藝同泰劇,呢d 都打贏港劇。
收費好似係 RM 99 一年(165 港幣一年)。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我都無睇港劇10幾年了。

韓劇、陸劇、美劇,無論創作、拍攝技巧、製作道具等等各方面都優勝過港劇。而我最唔鐘意係港劇來來去去都係個堆藝員演出,主角、配角、路人甲乙丙都係同一堆人,好悶。

珍珠宮

呢幾年都無乜睇港劇,陸劇好好多

大宅

FeiLong 發表於 24-3-20 01:32
討論區,大家齊齊傾計姐,BK 姐妹可能不知道 tvb 現存的唯一國際市場:馬來西亞,已經無了無了!應該是幾 ...

咁香港有邊間電視台國際市場好勁?冇國際市場就要執晒佢?

大宅

回覆樓主:

我自己香港人都冇睇好耐啦,而家睇b站同Netflix多,YouTube 都好少睇,因為唔想比錢買冇廣告版(d廣告好煩)

子爵府

回覆樓主:

免費電視台無得做架喇,TVB 最後只會變成一個地區台,佢哋依家規模都慢慢縮,J2又準備唔要

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊