0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB成日半夜喊生晒要飲夜奶
我之前都係跟足指示用大概七十度水去沖奶
但奈何有時好似溫度唔夠啲奶粉會結塊起粒粒

有時半夜BB真係喊得太勁 老公會心急貪快會用即熱水機開到九十度滾水一嘢炸溶啲奶粉再撞凍水去幫支奶降溫

雖然佢咁樣沖出嚟真係冇粒粒 啲粉又溶得勻
我自己覺得成件事好似怪怪地⋯⋯其實咁樣沖法有冇問題㗎⋯⋯?

洋房

咩料?沖咁熱真係諗住高溫消毒呀?XD

洋房

就算個奶樽頂到,你BB頂唔頂到呀。。。

複式洋房

所以有時話男人湊小朋友真係好恐怖XDDD!!!
用咁滾既水容乜易殺埋奶粉入面啲營養架 大隻仔奶粉都唔可以用滾水沖啦

複式洋房

嗱 資料上嚟講呢~
過百度滾水就真係會破壞奶粉入面嘅營養素

其實沖奶既溫度係好講究 太高太低都唔好
一般都會建議70度就啱啱好夠殺菌同時保留返奶粉入面嘅營養
如果超過呢個溫度,我都懷疑就算你沖得散啲奶粉開到好滑都好啦
奶粉入面好多珍貴嘅營養都會冇晒

洋房

TiffanyLee530 發表於 24-3-22 14:16
就算個奶樽頂到,你BB頂唔頂到呀。。。

咁⋯⋯嗱又真係仲喺個奶樽嘅可承受範圍嘅
同埋老公真係有浸凍水整返凍佢 我都摸過上手係適合BB飲既溫度
只係我擔心咁樣沖出嚟有冇咩大問題同唔好

洋房

laviniaching 發表於 24-3-22 14:33
嗱 資料上嚟講呢~
過百度滾水就真係會破壞奶粉入面嘅營養素

咁九十度又真係可圈可點 咁我諗我哋都係乖乖地唔好亂嚟

複式洋房

BettyWong0211 發表於 24-3-22 14:47
咁九十度又真係可圈可點 咁我諗我哋都係乖乖地唔好亂嚟

其實一般奶粉用六七十度應該好夠沖散佢
咁當然我唔知會唔會有啲細廠奶粉質數參差啲難沖啲啦
我自己就用開美X臣 尤其是佢隻neuro pro都好易沖散唔怕結塊

講真當奶粉入面既營養素係好易被破壞
一隻奶粉居然要用咁高溫先沖得散都好有問題 換過隻啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊