自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

見另一帖講
再找見到上年 12月新聞
可能會影響很多現有市民,大家留意一下轉變,通知有關親友,到時要坐番的士,作出調整

uber在香港就來末日,的士團體迫到政府去牆角了,但就冇乜市民出聲護住政府要求的士改善。

香港無線電的士聯誼會主席黃羽庭表示,對今次會談感到滿意,運輸署承諾半年內修例規管網約車平台,警方短期內亦會加強執法打擊白牌車,呼籲行業司機「忍受多陣」,料短期內將有效果。
原文網址: 的士業界:運輸署承諾半年內修例規管網約車 籲行業司機忍受多陣 | 香港01

子爵府

我平時係call的士,未坐過uber,見大家講入去uber apps睇下,個價錢同的士差成倍喎。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我衹坐過1次

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-3-23 11:31
我平時係call的士,未坐過uber,見大家講入去uber apps睇下,個價錢同的士差成倍喎。
...

係啊,所以各有各市場及不同客種
不過估 uber在香港就來末日,冇乜市民反對的士團體的說話去護住政府,但的士團體迫到政府去牆角了

禁了 uber代表香港不能引入內地滴滴

伯爵府

BKFinder 發表於 24-3-23 11:28
見另一帖講
可能會影響很多現有市民,大家留意一下轉變,要坐番的士

你另一個帖話6月取締, 現在被封了,究竟係幾時?

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-3-23 11:37
你另一個帖話6月取締, 現在被封了,究竟係幾時?
無法,那帖大力走入去講風涼話 ,有人話佢,就封左帖

伯爵府

BKFinder 發表於 24-3-23 11:38

版主的解釋?

珍珠宮

這新聞話半年,估五或六月末日

珍珠宮

仲想香港可以引入內地滴滴,若 uber禁那沒可能引入內地的方式了

香港似倒退回七十年代了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BKFinder 發表於 24-3-23 11:28
見另一帖講
可能會影響很多現有市民,大家留意一下轉變,要坐番的士

冇uber對我冇影響
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024勳章

BKFinder 發表於 24-3-23 11:38

唔係封貼,係成個post都被鏟左唔見。如果只係嘈交,唔會咁處理嘅,即使封左都可以睇到。
只有假新聞假消息才會成個post被鏟,以免誤導大眾

珍珠宮

冇搭過,

珍珠宮

zitamamama 發表於 24-3-23 11:31
...
uber嘅價格係浮動嘅,視乎當時多唔多uber車供應. 係咪繁忙時間 …
試過貴的士少少, 同的士差唔多, 貴過的士超過一倍 。
黑暴嘅時候過三百幾蚊返office, 平時搭的士只不過一百零幾 。

子爵府

2024年龍年勳章

其實uber都係多個選擇,有人寧願比貴啲都唔想坐的士
Be Happy

珍珠宮

我會坐uber / taxi,覺得多個選擇 ,都係好事 。
但係平心而論 , uber vs 的士係非公平競爭,
uber 司機唔使畀車租,
costing相對的士真係平好多,
的士行業對uber反感都理解 。
政府收得的士牌費,
但係又唔保障返個行業, 亦都係說不過去 。

象牙宮

回覆樓主:

之前成個post無左!其實好多地方可以call車,香港真落後

珍珠宮

hungng 發表於 24-3-23 12:14
我會坐uber / taxi,覺得多個選擇 ,都係好事 。
但係平心而論 , uber vs 的士係非公平競爭,
uber 司機 ...

但發左牌現多年也規管不到的士改善服務,發牌亦不可能包埋佢獨市。小红書狂轟到港遊玩的士體驗很差,香港的士已經落後過內地太多年了

是時候引入內地方式,但禁 uber代表不可能引入到內地方式了

伯爵府

最慘你要的士嘅時候冇的士,你唔要的士嘅時候成街都係的士

珍珠宮

hungng 發表於 24-3-23 12:09
uber嘅價格係浮動嘅,視乎當時多唔多uber車供應. 係咪繁忙時間 …
試過貴的士少少, 同的士差唔多, 貴過的 ...

係,非繁忙時間 demand大,少吉車個價會高反d,玩法同內地滴滴差不多

珍珠宮

BKFinder 發表於 24-3-23 12:25
但發左牌現多年也規管不到的士改善服務,發牌亦不可能包埋佢獨市。小红書狂轟到港遊玩的士體驗很差,香港 ...
發咗牌 to a certain extent, 係保障只有持牌者, 才可以從事該種行業㗎喎 。
即係你冇醫生牌就唔可以行醫, 你冇社工牌就唔可以自稱係社工一樣 。
我作為一個消費者, 我唔係話uber唔好,
但係我覺得係對的士 從業員唔公平囉 。
有call車服務係好 ,但係政府要諗下點樣發牌同埋規管 ,
uber而家其實係走灰色地帶 。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊