時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

戰爭開始前,俄媒大量報導烏係頓巴斯地區屠殺平民,我睇新聞見俄羅斯人話所以支持軍事行動。

珍珠宮

大力大力 發表於 24-3-23 14:52
這不是主要原因、係烏克蘭硬要加入北約、俄羅斯總統普京話、如果烏撤回加入北約、俄便不會對烏克蘭、進行 ...
你倒果為因了
因為俄首先強行吞併了烏的克里米亞
烏才明白只要俄一復元就會再被吞併,才去申請希望加入北約有所依靠

伯爵府

美國安排係烏克蘭扶植既演員總統
係烏東地區派新納粹份子, 叫做阿速營既戰隊, 種族滅絕屠殺大量俄語人民

因為當年蘇聯分裂好多俄語人歸入左烏克蘭東部,
呢D人一直比烏克蘭打壓
後尾201幾年之後, 美國扶植親美政權, 開始屠殺呢度D人民,

俄羅斯為左保護俄語民族既性命, 不得不被美國設計陷入戰事行動泥沼

公爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-23 14:39
北溪二號
因為俄羅斯會天然氣去德國、歐洲其他國家
條喉管咁啱經烏克蘭
不是,錯説

珍珠宮

大力大力 發表於 24-3-23 14:52
這不是主要原因、係烏克蘭硬要加入北約、俄羅斯總統普京話、如果烏撤回加入北約、俄便不會對烏克蘭、進行 ...

15mins 拿破崙都攻吾入去莫斯科
北約班烏合之眾憑咩?
留意下俄羅斯地勢先

伯爵府

總之背後所有都係美國策劃,喺唔同問題上都開火頭,咁樣美國可以收賣軍工用品嘅錢,美國軍工廠先唔會執笠,順便清一清啲舊貨

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

去政治擂台睇, 大把topic

北約是個軍事組織,
它違反二戰後和蘇聯的“明斯克協議”,
向東擴展軍事勢力,
建立盟軍核彈基地,
目的是打敗俄國共產政權

烏國如真的加入北約, 建核基地在俄烏邊境, 普京反對北約“考慮”俾烏國入約,
是向俄國的軍事挑釁

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

因為烏克蘭要加入北約,投靠歐美。

公爵府

最主要係加入北約,如果比佢成功,就會係烏佈軍,佈武器,對俄哩講等同比人控住兩袋一樣。。。所以等同朝鮮,朝係唔會比人打贏,打贏就影響中國同俄

別墅

烏克蘭膽敢投靠丑國,被俄羅斯攻打滅國是自己申請

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 24-3-23 14:39
北溪二號
因為俄羅斯會天然氣去德國、歐洲其他國家
條喉管咁啱經烏克蘭

你都幾片面,唔知可以唔答,唔好知小小,就以偏概全。。。。人家恩怨情仇,不是幾年內的事,你只歸究天然氣管道商業利益?!

伯爵府

開心吸收勳章

BKFinder 發表於 24-3-23 14:59
烏克蘭全境中以烏克蘭語為母語者占67%,至於以俄語為母語者則是近30%。 烏語和俄語不論是發音與語法都有很 ...

同一民族,方言可以好多,而且蘇聯 大國。Anyway 政治歷史都好難只有對與錯來講,只可以講,最後用戰爭來解決,最傷一家是平民

別墅

俄羅斯繼承了蘇聯,歸根究底烏克蘭、捷克、波羅的海三國等蘇聯國家都是俄羅斯自古以來既有領土,只是俄羅斯允許他們自治,但如果反俄羅斯利益,那是要被俄羅斯誅滅的

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

歷史背景,烏克蘭&俄羅斯同於蘇聯,亦同樣屬於東斯拉夫民族,解體後分家,打開地圖睇下就會明白烏克蘭在地理位置對於俄羅斯嚟講,是不能落入敵國手中的地方,亦是俄羅斯糧倉,所以,對於俄羅斯軍事及經濟原因嚟講,烏克蘭可以獨立,但不能加入北約,這是底線

老尾當然是從中作梗者,最鐘意人地國家分裂成細細件,容易食

男爵府

回覆樓主:

補充:可以留意烏嘅民族主義係點樣抬頭、廣場革命發生咩事,烏東俄語人民點樣被敵視和屠殺,蘇聯點解解體,咁你大概會知來龍去脈

珍珠宮

基輔一向本不屬俄,及後被俄吞併

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

遠因唔講,近因就係烏要加入北約,誰想有飛彈放在自家門口處?不是北約(尾國)處處迫人,俄沒想打這場軍事行動,某程度我本人是撐俄的,有人打到上心口誰不還手?而尾國當時亦需要這場仗,但只係打錯了算盤,打了個寂寞罷了

子爵府

wai4919 發表於 24-3-23 14:54
俄羅斯和烏克蘭本來就同一個民族, 蘇聯解體後才正式獨立,咁都叫殖民?
...

佢成日都咁, 又唔查清楚 ,信三成都死

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

gruntel 發表於 24-3-23 14:58
雖然原因超長超多,
最根本原因就係美國佬係度搞事,
冇美國真係可以減少依家世界上一半的戰爭。 ...

總有離別的時候

別墅

414928 發表於 24-3-23 16:35
遠因唔講,近因就係烏要加入北約,誰想有飛彈放在自家門口處?不是北約(尾國)處處迫人,俄沒想打這場軍事行 ...

芬蘭現在在關鍵時刻加入了北約,俄羅斯下個要誅滅的目標便是牠

首頁

尾頁

跳至