時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

兩個字講哂「利益」

珍珠宮

山吹 發表於 24-3-23 14:34
烏克蘭同俄羅斯其實有咩因因怨怨令到佢地打扙呢?有冇jm 知道佢地因怨情仇吖,可否簡述一吓俾我知,唔該哂 ...

烏入北約,同俄甘近甘導彈就會對準俄

侯爵府

yk8ky 發表於 24-3-23 15:11
不是,錯説

佢同美麗國一樣喜歡轉而視線。

侯爵府

https://youtube.com/watch?v=P0fJ9_Cd52M&feature=shared

睇Ming仔,講解得好清楚

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

成件事
邊個係最大利益者
邊個就係黑手

翡翠宮

鴨鴨比 發表於 24-3-23 15:22
15mins 拿破崙都攻吾入去莫斯科
北約班烏合之眾憑咩?
留意下俄羅斯地勢先

如烏國入了“北約軍事聯盟”
在烏國近俄國的邊境射核彈,
10min到首都.

就算中途被俄國擊落,
跌落下面都死得俄國人多
及有核輻射後遺症

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

RelaxHippo 發表於 24-3-23 14:45
因為烏克蘭要加入北約(一個美國帶頭針對俄羅斯既軍事聯盟組織),危害俄羅斯國家安全
...

照我理解都係因為呢個原因

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

LoveYinYin1215 發表於 24-3-23 17:16
成件事
邊個係最大利益者
邊個就係黑手

難得有條傻仔以為真係人哋幫佢,係咁問人哋攞武器,真係以為唔使還

伯爵府

Anpanmama 發表於 24-3-23 17:22
難得有條傻仔以為真係人哋幫佢,係咁問人哋攞武器,真係以為唔使還
...

烏總
係 尾 國 特 工

侯爵府

特朗普話如果佢當選下屆總統,係可以令俄烏戰爭立即停火,如果係真,我求神拜佛都希望佢贏!

公爵府

ycmami 發表於 24-3-23 18:34
特朗普話如果佢當選下屆總統,係可以令俄烏戰爭立即停火,如果係真,我求神拜佛都希望佢贏! ...

佢係商家佬多過軍人
只要老美唔賣軍火
即停啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

普京訪問,如有時間可以聽下佢嘅講法

https://youtu.be/hnCpm9JgPT4?si=ujePAOj6PacpVqKR
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BKFinder 發表於 24-3-23 15:09
你倒果為因了
因為俄首先強行吞併了烏的克里米亞
烏才明白只要俄一復元就會再被吞併,才去申請希望加入北約 ...

你咪一樣倒果為因,俄羅斯攻打克里米亞之前,烏克蘭係克里米里點樣對待俄裔人民?
天朗氣清

男爵府

Doriki 發表於 24-3-23 16:40
芬蘭現在在關鍵時刻加入了北約,俄羅斯下個要誅滅的目標便是牠

俄國冇本事收拾芬蘭啦,俄烏打左2年仲未搞掂。芬蘭仲唔趁你弱入北約咩

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

美國利用這場烏克蘭戰爭,成功分化俄羅斯和歐洲之間的關係這一點已經達到,讓烏克蘭和俄羅斯成為血仇水火不容這一點也已經達到。 更是在俄烏戰爭之時趁火打劫,實現了讓芬蘭和瑞典加入北約,你想想瑞典可是獨立了200多年的國家,也讓北約在東擴的同時,完成了北擴的步伐,進一步收緊 了對俄羅斯的包圍圈。 可以說,這場俄烏戰爭美國成了當之無愧的贏家之一,而俄羅斯雖然要被迫接受北約持續逼到家門口的現狀,但是畢竟拿下了烏東四州,使得戰略緩衝區成功西擴, 可以說是有失有得。 無論這場戰爭如何結束,輸得最慘的當屬歐洲和烏克蘭了,整個歐洲為了援助烏克蘭鬧了個四分五裂,已經徹底被美國綁定到了戰車之上,等待歐洲的只能是和俄羅斯兩敗俱傷 的命運,而烏克蘭更是慘為大國炮灰,烏克蘭都已經徹底失去未來了!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2018復活節勳章

BKFinder 發表於 24-3-23 15:09
你倒果為因了
因為俄首先強行吞併了烏的克里米亞
烏才明白只要俄一復元就會再被吞併,才去申請希望加入北約 ...

克里米亞在歷史上一直都是俄羅斯的,居住的是俄羅斯人,只是在前蘇聯赫魯曉夫年代,行政上劃歸烏克蘭,當地人比較認同俄而不是烏。

伯爵府

ycmami 發表於 24-3-23 18:34
特朗普話如果佢當選下屆總統,係可以令俄烏戰爭立即停火,如果係真,我求神拜佛都希望佢贏! ...
吾好傻啦,呢個人試過拉北韓,俄羅斯去圍到中國,同埋一個國家,兩代總統嘅處事方式落差咁大,已經再吾係一個有誠信嘅國家,其實最危險嘅國家就係尾角,希望佢地有人材出嚟去修正好佢地咁混亂嘅政治生態

伯爵府

admiral2525 發表於 24-3-26 10:09
克里米亞在歷史上一直都是俄羅斯的,居住的是俄羅斯人,只是在前蘇聯赫魯曉夫年代,行政上劃歸烏克蘭,當 ...
冇錯。。

首頁

尾頁

跳至