自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問,我仔買咗如由深圳機場飛去台北的來回機票,買旅遊保險要點買?目的地是台灣,但係出發地不是香港喎!
請指教

男爵府

你仔如果是香港出發到深圳已經可以了!起保日要計香港離境果日,目的地是台灣。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

你仔本身係住喺深圳/香港?如果佢本身係住喺香港,喺離開香港之前,已買咗保險,咁就由佢離開香港住所出發去深圳呢一程旅程都已經開始受保了,唔一定要搭飛機的。
不過我只係根據中銀旅保既T&C定義嚟講:
https://www.bochk.com/dam/document/pdf/utip0409t.pdf
唔知其他旅保公司係咪都係咁。

伯爵府

咁你咪買由香港出發嗰日生效直至返到香港
當玩兩個地方之嘛

子爵府

hfl2000 發表於 24-3-25 00:27
你仔本身係住喺深圳/香港?如果佢本身係住喺香港,喺離開香港之前,已買咗保險,咁就由佢離開香港住所出發 ...

我仔係住香港,因為復活節假期由深圳出發嘅機票平D就買咗深圳來回台北呀,如果保險由包括香港往返深圳就安心,我擔心萬一有delay 或者行李喼在深圳爛咗就可能會難索償,因為目的地係台北。
另外,萬一在深圳有什麼事故亦不知道保險有冇包?

侯爵府

LumLumMami 發表於 24-3-25 00:46
我仔係住香港,因為復活節假期由深圳出發嘅機票平D就買咗深圳來回台北呀,如果保險由包括香港往返深圳就安 ...
其實你應該問返保險公司, 你網上問完, 都唔代表保險公司個答案係一樣!

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

由香港出發到深圳,已經離境,個旅保已生效,直至從外地返港。

子爵府

唔該晒各位(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊