想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上年測試到兩邊輸卵管都塞左加上高齡,醫生叫我即刻開始IVF
上網研究了很多,終於揀泰國,三月份出發去泰國做試管。係月經第二/三日去泰國見醫生所以唔敢買特價機票,到差不多月經感覺會黎先買機票和訂酒店,總之訂兩星期一定cover 成個treatment。另外找中介時亦搵左代孕、借精、借卵、雪卵、單身生育資料,下面有篇幅再講。

我做了很多資料蒐集,首先為什麽選擇泰國
全世界試管三代成功率最高的就是泰國和美國 60-80% ,美國太貴了,所以選擇泰國。馬來西亞也可以、比較便宜,據悉成功率也有70%,不過馬來西亞試管都係近幾年先popular。但馬來西亞有好處唔駛翻譯(中文、英文、國語),另外据聞外國女性可以單身生育(呢個即係借精子庫,不過又有啲話唔得,冇再深入調查),最近台灣推緊單身合法(應該年尾左右可以合法,JM 可以宜家去卵先,台灣D機構已經宣傳緊)
另外,一定要選三代試管,不是為了選儿子還是女兒,主是要基因篩查,俾多幾萬可以選擇篩查左基因無問題的bb。而且植入之後成功率會高d。
今次去泰國99%也是中國人,沒有見其他國藉。主要原因是國內選仔/女係犯法,只可以黑市。另外泰國醫療採取預約制,去到不用等,用的又是外國薬,醫生細心服務,成功率自然高。

泰國IVF 價錢:泰國試管大概11-14 萬港元(可以睇下面圖片及附文有我問中介及資料搜查結果,都唔便宜,好多額外費用),其實每一間醫院診所差唔多,我有比較過,不過例如 bnh 會有套餐便1 萬少少。ibaby 就比較貴。
另外quote 少少價錢係我做個間package以外
翻譯:2000銖(每次見醫生)
宮腔鏡手術(移植前切息肉)35000 銖
護士上門打針(可以自己打):每次2000 銖

台灣比較
我曾經係台灣也做過雪卵,可以比較返個流程、服務、感受台灣:之前做雪卵大概4 萬港幣,另外每年保存費$2000hkd。(唔返台灣因為我決定一定要兒子)
我問埋如果入ivf 價錢比較便宜大概總共6-8 萬hkd (包埋pgrs)、可以帶針返香港,咁就唔駛留2 星期在當地打排卵。我有問過診所,咁諗咪唔知道啲卵泡發展嘅狀態,佢哋同我講話醫生好專業會根據E2 結果大概300為一個卵泡再開藥,但其實去完泰國之後我就覺得呢個方法唔太準。 個過程可以睇番我之前個post。

泰國試管主要分為三類 • 1.)综合醫院(例如BNH,康民都係比較大醫院 2.)專科醫院(例如杰特宁,柏3,都非常出名 3.)生殖診所(例如 ibaby)

綜合醫院不是專門做人工生殖,但成功率很高,bnh 和康民達到70%以上,醫院的好處是如果你有什麼意外,其他部門可以即刻醫治,但我自己覺得IVF不會出事,另外它們也不是專門做試管,所以我信心不足。

專科醫院都好多中國人去尤其是係杰特寧、帕3 。杰特寧超級多中國人去,喺2019年之前係非常有名,但中介同我講疫情之後好似轉咗手,變咗流水式作業,而家唔推介。另外帕三就係而家內地非常流行,基本上你要排三個月先至可以過去,如果要加急就俾多$8000。帕3 重做埋直接對接,你係微信加佢哋帳號,一個價錢由你落機、機場接送、酒店、翻譯全包。另外真係太多人都揀,佢就好似一個旅行團咁係一個小包車同一時間接幾對夫妻,同埋酒店係有得煮食,一房一廳,幾靚,套餐係非常方便,唔駛俾中冇費。
最終我聽中介講揀咗間生殖診所,因為有好多醫院都唔係一對一服務,即係你每次去見醫生個醫生都唔同,流水式作業,一對一係非常之緊要,另外細嘅診所唔需要排隊,基本上都係預約制。雖然診所6:30am已經開始,但係只會接待做手術嘅人,抽血嗰啲就係8:30am之後開始,基本上我去已經係成幢大廈最早嘅人。同埋泰國人好守時和好準時放工,基本上14:00已經係佢哋最後嘅預約17:00就關門,他們不會為你OT。佢哋非常守時,預約時間要15分鐘之前到達,我試過樓下等上去,仲有1分鐘先到預約時間,診所和中介都已經打電話給我非常焦慮,千萬不要遲到。

首先講吓要唔要選中介
喺資料蒐集嘅過程中,我睇到好多人都選擇自己去,香港人去過嘅有杰特宁,個度有中文翻譯,如果自己去嘅話可以選擇。但小診所(我去個間)啲接待其實中文同英文都不太好。我以為自己英文都不錯,原來泰國人的英文只懂單字,他們本身以為我有請翻譯,點知我係自己一個人去,即刻面有難色,抽血或者去廁所都只可以講英文單字或短句(pls go toilet, take off shoes etc)。但翻譯都唔平,無論你係小紅書定係去到醫院自己請都係2000 銖(四小時或每次)我感覺上我唔一定要有翻譯,尤其是香港人國語又唔係特別好,請過中文翻譯翻譯做國語再講返俾我聽,不如我直接用英文同醫生溝通。另外翻譯嘅作用都係幫你叫下外賣同你一齊等抽血,我通常都係抽完血直接返酒店兩個鐘頭之後等結果見醫生。但我見其他夫妻同翻譯就會喺診所度等幾個鐘,翻譯嘅作用就好似一個接待,幫你安排文件、定外賣、陪你一齊等幾個鐘。
我嘅中介服務費(一促一移一個週期28 天酒店)本身係$30000港幣,包酒店、包機場接送、包兩張電話卡、幫我翻譯、包文件對接。
但我話酒店我可以自己訂、機場接送我可以自己做,翻譯我可以用英文跟醫生溝通,所以本身不打算給中介。中介話本身翻譯要$9000、加埋酒店、會比較便宜。佢話可以唔收我錢,因為診所會俾返一萬蚊傭金佢(另外佢話泰國任何一間醫院也可以,她也會收到回傭),因為我自己私人需要,同埋覺得佢較真誠,另外文件對接方面亦都比較方便到最後我決定跟呢間中介簽約,比多一萬蚊佢做服務費(我覺得唔俾錢人哋係唔會為你服務)。咁就簽約了。

過程: 基本上,月經第二、三天要到泰國見醫生,每日自己係酒店自己打針16:00/18:00,Day 2, Day 6, Day 10, Day 12總共四次早上9:00左右返去見醫生、照超B,兩星期都要在泰國
取卵當日:
由月經开始第十四天終於取卵,沒有痛楚,非常感謝医生、診所、中介。
早上6:45 準時一個人到達診所,先量血壓,去個廁所,7:00 跟护士入房換衫(不可以化妝,6 小時前都不可以食和喝包括水),準備好了入手術室,挺多人,一個男痳醉師、四個护士、医院的翻譯(我沒有付錢但也好好的來了)、医生进來,簡單講解過程吸了全身痳醉,醒來已經2 小時後。完全不痛。診所給了粥我食,医院的翻譯/护士講解之後食藥和移植過程,付了費我便一個人走了。至今我都沒有痛。

第一天超B 只有4 粒基礎卵泡,取卵有15 粒。医生每二、三天會調整用藥,呢方面泰國醫生幾好。

另外中介方面,經歷一段日子,我覺得中介是需要。一開始前期諮詢,本身沒有打算選这一诊所,但中介極力推介,花了三小時和我解釋而且她說作為中介她們任何一間也可,但知道這一間是養囊是最好才推介。後逐我堅持不要翻譯,現在都有些後悔,因為最後一些和医生溝通誤會,療程有些錯了也花多了錢。不過小問題

現在結果出來了,全軍覆沒,因為胚胎發展不了, Day 5 只有CB, CC 囊胚2顒, 14 天過三代基因測試有異常,全部不能移植,現在要先養好身體。

attach1_sign/tmp/phpuTfr36
attach2_sign/tmp/phpl2qqKt
attach3_sign/tmp/phpQT1HrQ
attach4_sign/tmp/phpb0va9c
attach5/tmp/phpCxwKQz

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

LM

民房

Bri_che 發表於 24-3-27 16:12
上次測試到兩邊輸卵管都塞左加上高齡,醫生叫我即刻開始IVF
上網研究了很多,終於揀泰國,三月份出發去泰國 ...

先預祝你一次成功!加油啊❤️(emoji)(emoji) 本人高齡,AMH值極低,剛剛已去左尖沙咀仁安睇生殖科,但因為某原因不能在仁安做ivf,姑娘都束手無策,所以依家要努力爬文揾泰國ivf資料,希望樓主可以PM我,想要中介及醫院的詳盡資料,先謝謝(emoji)(emoji)

複式洋房

b980f54599aa52 發表於 24-3-30 01:28
先預祝你一次成功!加油啊❤️(emoji)(emoji) 本人高齡,AMH值極低,剛剛已去左尖沙咀仁安睇生殖科,但因 ...

我pm 你我個間,但我不是中介,只係發覺香港少人寫文章,想以香港人角度幫下其他媽媽

民房

Bri_che 發表於 24-4-1 13:37
我pm 你我個間,但我不是中介,只係發覺香港少人寫文章,想以香港人角度幫下其他媽媽
...

非常感謝你(emoji) 我都期待見到你繼續update進度(emoji)(emoji)

別墅

繼續等樓主分享

複式洋房

養囊七天後失敗了,沒有心情更新。
三代真係很難

男爵府

請問可以選性別嗎?

別墅

Bri_che 發表於 24-4-4 11:26
養囊七天後失敗了,沒有心情更新。
三代真係很難

.

複式洋房

回覆 mofish 的帖子

可以,最後結果時你可以選那個胚胎,但泰國不可以以選性別原因做三代,所以不用跟醫生說明。

民房

Bri_che 發表於 24-4-1 13:37
...

可以也pm 我嗎 🙏🏻🙏🏻祝你早日成功 加油🫰🏻🫰🏻
我超高齡 在台灣做左一round ivf 13 卵泡 只有一個做pgs ... abnormal
會做多一次 但已有心理準備去泰國借卵
現在research 中

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊