自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E ... 1%E9%A1%8C/1006215/

大時大節,不少人或會到燒味舖買餸「加料」,最近1名網民在社交平台發文,表示早前到大埔墟一店家買了4隻滷水雞髀,本想店員幫忙將雞腿斬件,但對方要求多收2元,樓主一怒之下拒買並離開。事後樓主非常氣憤,發帖直斥「香港真係愈搞愈衰,唔怪之啲人去晒外地消費」。

所以話根本唔需要同情香港商鋪,好多鋪頭無生意做根本係自己攞來,要人支持就唔該先好好反省一下自己嘅服務態度

大宅

回覆樓主:

我在街市買手掌咁長既鯇魚腩叫他切一刀, 他一路切一路話 呀姐返屋企自己切一刀都得架. 是否我要求多多 ?

水晶宮

ben-dan 發表於 24-4-8 14:22
我在街市買手掌咁長既鯇魚腩叫他切一刀, 他一路切一路話 呀姐返屋企自己切一刀都得架. 是否我要求多多 ?
...

廣州菜市場,可以買1粒蕃茄,1條粟米,1條瓜,粟米可以幫手搣粒,瓜可以批皮仲可以切粒

333s    發表於 24-4-8 14:43

複式洋房

咁都要收2蚊,都幾怪

公爵府

我買魚,有時仲叫佢起片。都無加收。。當然要無咩人時先得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

bdrom 發表於 24-4-8 14:14
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E ... 1%E9%A1%8C/1006215/

大時大節,不少人或會到燒味舖買餸「加料」, ...
二元.........自己發火,無無謂

子爵府

回覆樓主:

大時大節,畀$2斬4隻雞脾都唔算貴,我會畀的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

通常燒臘檔買雞亦, 佢地順手斬2吓, 雞鎚,雞亦尖斬開,又會比D汁。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

通常燒臘檔買雞亦, 佢地順手斬2吓, 雞鎚,雞亦尖斬開,又會比D汁。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

坐地起價

象牙宮

4隻滷水雞髀,將雞腿斬件,收2元

香港欠勞動力。
不买吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

spikenard 發表於 24-4-8 14:28
廣州菜市場,可以買1粒蕃茄,1條粟米,1條瓜,粟米可以幫手搣粒,瓜可以批皮仲可以切粒
...

睇到有d 視頻,在街市買新鮮豬肚,檔主會即時幫你完全處理好先交俾你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

香港飲食業,又要生意又無服務。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

ben-dan 發表於 24-4-8 14:22
...

呢間唔洗再幫襯

象牙宮

回覆樓主:

疫情前街市買白鱔要切片,又係話加幾蚊

男爵府

稻香$1燒雞堂食,都係免切就收$1,要切就$38~

男爵府

買1隻都會斬,何況4隻

要收2蚊,值頭唔賣

男爵府

有d里埋鉆板檔住,偷你幾件、或換緊d下欄野

大宅

兩蚊話多唔多,係條氣唔順

子爵府

回覆樓主:

我唔識斬雞,如果要2蚊幫我斬4隻雞脾,會俾因為自問無能為力。又或者,佢我會轉買一隻或半隻雞,咁...應該包斬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊