自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

20162016 發表於 24-4-13 13:41
飯盒記得,但乜有螢光汁咩

我估係呢種
attach0/tmp/phpCScbvs

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

花生油子 發表於 24-4-13 13:50
真係咩回憶都番晒嚟,好正

汽水蓋掩可以換獎品

珍珠宮

回覆 ilovematthew 的帖子

細個買外買係自己帶壺去,買魚蛋粉,粥都係....呢隻飯盒係咩年份
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

webjen 發表於 24-4-13 15:29

細個買外買係自己帶壺去,買魚蛋粉,粥都係....呢隻飯盒係咩年份 ...

應該係80咁上下?我記得係小學

大宅

回覆樓主:

應該係成本問題,如果好用又平,又點會唔用

伯爵府

牛年勳章

angiehouse 發表於 24-4-13 13:34
記得,重有印象入面d飯汁系橙色好杰既,以前系環保d, 亞媽買餸用餸藍,去買雲吞麵用鐵兜有個手挽,橙就用 ...

我都記得以前過年送橙是用紙袋, 上面加張紅紙, 用繩綁起。

水晶宮

我未見過!可能我細個!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好有回憶, 白汁, 洋葱汁, 黑椒汁, 咖哩汁, 葡汁,etc 配豬扒, 牛扒, 雞亦, 雞比, 牛腩, 魚柳。

飯餸好保温, 一打開好多倒汗水。 但個盒摺位度有汁漏出來。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

webjen 發表於 24-4-13 15:29

細個買外買係自己帶壺去,買魚蛋粉,粥都係....呢隻飯盒係咩年份 ...

都係呢個年代, 個陣有湯嘅食物無外賣, 要自己帶壼去買。 記得帶壼去買粥。

仲記得外賣雲吞麪,魚蛋粉, 粥, 十幾碗,送外賣有個有蓋平嘅有挽手大盤, 一碗碗放落去, 送到。 又好野, 唔點倒瀉。
放底, 第二日來收番D碗。

我地食完幫佢洗乾淨比返佢地。
Ah, 記得, 雲吞麵, 魚蛋粉, 碗無湯架, 用個大水㷛裝湯, 食至倒湯落去。

水晶宮

中學嗰陣食校外餐車,係用紙盒裡面銀色嘅裝,$5、6蚊一盒
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

我估都係我小學,記得升中d飯盒已經係發泡膠。小學我好少食飯盒,粉麵/粥就多,帶埋個壺去買
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

我有用過, 但無幾耐就消失咗。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 24-4-13 16:05
都係呢個年代, 個陣有湯嘅食物無外賣, 要自己帶壼去買。 記得帶壼去買粥。

仲記得外賣雲吞麪,魚蛋粉 ...

我小學時代,學校門口有車仔麵賣,是用紙袋內加張隔油紙咋,仲要有湯架,都唔明白當時點食

珍珠宮

ayako 發表於 24-4-13 13:39
十年前台灣都仲用緊,唔知而家係咪。

台灣一直都係

象牙宮

薯圈 發表於 24-4-13 16:46
我小學時代,學校門口有車仔麵賣,是用紙袋內加張隔油紙咋,仲要有湯架,都唔明白當時點食
...
咁我又未食過, 車仔麵有堆碗在側邊, 一邊乾淨,一邊食過污糟的。 D碗夠賣車仔麵。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我細時去酒樓買外賣雞脾飯就係你講呢啲

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Anpanmama 發表於 24-4-13 13:27
以現代嘅環保角度嗰個入邊錫紙嘅紙飯盒其實不能分類不能分解,所以一定唔係環保!
其實喺我哋講環保嘅定義 ...

咁膠飯盒算可回收喎
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

童年回憶係錫紙飯盒,至愛黑椒雞扒飯加煎蛋多汁

子爵府

2024年龍年勳章

ilovematthew 發表於 24-4-13 11:34
我記得好細過既時候用過,裡面係銀色嘅,果時係咪好環保?咁點解又轉發泡膠盒呢?
...

小學學校派飯盒係呢隻,雞肶加兩條菜

子爵府

ilovematthew 發表於 24-4-13 11:34
我記得好細過既時候用過,裡面係銀色嘅,果時係咪好環保?咁點解又轉發泡膠盒呢?
...

我未夠老咩,點解我未見過嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊