自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

Yeung456 發表於 24-4-14 17:39
一般人大約都係 60歲左右退休 , 平均黎講去到呢個時候通常有幾多資產 , 我見我長輩 , 己退休朋友大約有 2-3 ...

我朋友約有700萬,有樓住

子爵府

我父親得一層居屋,冇乜資金,而奶奶得百幾萬資金,住公屋。佢哋慳,就算冇仔女比錢都維持到生活,醫病就另計。

象牙宮

Yeung456 發表於 24-4-14 17:39
一般人大約都係 60歲左右退休 , 平均黎講去到呢個時候通常有幾多資產 , 我見我長輩 , 己退休朋友大約有 2-3 ...

60歲退休 少資產。退休生活點安排?GovHK 香港政府一站通:退休計劃及貼士

60歲左右退休。冇樓可申請公屋。
參加此計劃的申請者除須符合公屋申請的基本申請資格外,亦必須年滿58歲,在配屋時則必須年滿60歲。
65歲或以上 醫療卷
65歲或以上有經濟需要,長者生活津貼,
而入息及資產並沒有超過規定限額的香港居民每月提供特別津貼,以補助他們的生活開支。

退休後「咬長糧 咬過世」不是夢 我得 你得 (hkmca.hk)
香港人退休的每月平均支出大概要 13,000港元。
所以就算在60歲時有300萬港元退休積蓄的人士,如果欠缺退休理財規劃 (例如:自製長糧或被動收入),按該調查的假設,每月只用13,000港元「慢慢搣」的話,你的積蓄可能只可以用到80歲。

【#年金教室】甚麼是長壽風險? (youtube.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

回覆 Yeung456 的帖子

香港退休開支指數出爐!最新數字退休每月要使咁多錢!生活滿意度創新低?2成人想移居外地? - 小薯茶水間 - 職場 - Lifestyle Channel - etnet 經濟通|香港新聞財經資訊和生活平台

退休預算:香港人退休需要幾多錢?附退休儲備計算機 - 友邦保險[p=22, null, left]網頁新界每平方米250港元每平方呎23.23港元簡單而言一個500平方呎的單位在港島九龍及新界區每月平均租金分別是17,380港元15,475港元及11,615港元

[p=22, null, left]

香港財經時報 HKBT
https://www.businesstimes.com.hk/articles/140722/退休生活-退休計劃-匯豐...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我家姐單身,舊年55歲退休紀律部隊,有供滿既自住樓,現金有300萬,每個月有2萬長糧,生活悠閒,享受人生。

大宅

Jandr 發表於 24-4-16 13:50
加多零?2-3千萬?做到65都冇啦!
有同感

珍珠宮

回覆 Kittymummy 的帖子

唔好易思, 你收租樓前輩換銅侯, 一個師傅話,你隔離屋霸左你應有個位
而家只好, 你條侯,係佢條水管下過

另一個師傳話, 咁做好易施工時, 鑿穿人地條侯
建議條侯係天花過, 咁安全好多

1)如果施工期間, 師傅真係鑿穿人哋條侯, 我要唔要負擔維修
2)如果侯吊天花, ,因為侯對正電梯, 一爆水管, 會唔會浸部lift

叫我吊天花個師傅話,唔會頂多滲水啫

珍珠宮

sanjoe 發表於 24-4-16 18:08
我老公都係普通打工仔
佢好慳好慳,靠自己儲首期
最慘呢d 無父幹, 無公屋

公屋=自住樓, 百幾萬, 有舊錢退休咁辛苦做咩喎

單支樓業主, 慘得很, 一時話換lift 一時話公家地方維修
最慘環境仍差, 電線吊吊fing次次要7-8萬

而家裝修又分身家!

翡翠宮

yuyueng 發表於 24-4-17 13:41
我家姐單身,舊年55歲退休紀律部隊,有供滿既自住樓,現金有300萬,每個月有2萬長糧,生活悠閒,享受人生。 ...

好羨慕

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 24-4-16 17:39
我媽百無

me too

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ngwong2 發表於 24-4-17 14:31
好羨慕

我都好羡慕佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

toffeechoco 發表於 24-4-17 11:24
當你5萬一個月, 都要做50年先有3千萬, 有D人真係好大口氣...

系離地

子爵府

我父母都係得幾十萬炸,但有自住樓同仔女有比家用!所以養兒防老有時係work嘅!

子爵府

活出彩虹 發表於 24-4-17 12:37
我朋友約有700萬,有樓住

700萬係夫婦2人定係1人?

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-4-17 13:41
我家姐單身,舊年55歲退休紀律部隊,有供滿既自住樓,現金有300萬,每個月有2萬長糧,生活悠閒,享受人生。 ...

有自主樓同300萬都唔係難,最正係有長糧呀

男爵府

mini122 發表於 24-4-17 14:56
700萬係夫婦2人定係1人?

1個人

子爵府

2024年龍年勳章

我睇親電視,警察報導騙案,次次比人呃個d , 中高齡人士,下下可以損失幾百至幾千萬既….

又或。次次電視見到長者父母一層一層樓咁買比仔女既….

又睇下 YouTube 成日都有長者出外遊山玩水,拍哂片紀錄,豪飲豪食咁….

我就開始認為長者們應大部份都好有錢了

水晶宮

sjnl43 發表於 24-4-17 14:19
回覆 Kittymummy 的帖子

唔好易思, 你收租樓前輩換銅侯, 一個師傅話,你隔離屋霸左你應有個位

咁你應該搵管理局處理左先喎,如果人地霸左你個位。

男爵府

Nancy20090615 發表於 24-4-16 17:39
我媽百無

咁你會否有壓力?
聽啲後生仔話,父母冇積蓄要靠佢,佢好大壓力

大宅

回覆 RT 的帖子

same

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊