自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

Dreamingday 發表於 24-4-15 08:09
如果學校已經知你係sen 學生 , 可以打比學校相關負責老師, 老師會安排小朋友見一次心理學家( 課堂時間 ...

我小朋友升小一前係智力測試中心已評估為有限智能,即我覺得有需要要再要求相關老師再約心理學家評估對嗎,如唔係就唔會再評同有讀卷,或加時?因我小朋友係完全唔愛學習,對讀書零興趣,啲字佢識你,你唔識佢,學校支援比到言語治療同中文能力提升小組

伯爵府

mickeyeva 發表於 24-4-14 19:07
讀寫障礙!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20240413/mobile/bkn-20240413100335922-0413_00952_001.html
如果係自己仔女有adhd
自然好想佢融入主流學校
但相反, 如果係正常小朋友嘅家長
又願唔願意接受班內有這些小朋友呢
係好值得反思嘅問題!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

的確有限智能小朋友嘅支援好少,細個時未評為有限智能時,只係發展遲緩,好努力係6歲前黃金時期帶佢風雨不改疫情嚴峻時都緊繼續帶私人訓練,學校到校服務訓練,自己平時家中訓練,我小朋友理解能力差,說話能力弱,到而家8歲除唔愛學習,唔鐘意讀書,轉數慢,唔識表達,人地問佢野佢唔識轉或唔明人地講咩,經常上堂因聽唔明係到夢遊,仲未發掘到佢愛好,幫佢揀學校搵輕鬆課程淺默書範圍少嘅學校比佢,放學就補習,因自己真係教到吐血 我都好希望可以多啲支援比有限智能小朋友,作為家長的確會擔心佢越大嘅路會點算好

男爵府

回覆樓主:

其實好多都係初小或者仲細D已經評估咗,咁細個做評估會唔會唔準,小朋友評估時嘅表現情緒可以好大影響嗰結果,會唔會大大下會好d?

男爵府

wai0824 發表於 24-4-15 16:01
我小朋友升小一前係智力測試中心已評估為有限智能,即我覺得有需要要再要求相關老師再約心理學家評估對嗎 ...

你小朋友同我女一樣, 完全冇學習動機
你小朋友除咗有限智能, 仲有冇其他sen 問題?

伯爵府

Dreamingday 發表於 24-4-15 16:24
你小朋友同我女一樣, 完全冇學習動機
你小朋友除咗有限智能, 仲有冇其他sen 問題?
...

其實我都懷疑佢係咪有讀寫問題,因佢好快忘記溫過學過嘅野,英文會好少少,數學都奇差,考試係完全唔識睇題目,唔知果條問題問咩,補習因做功課唔識日日都用幾個鐘,1係就比答案佢抄 佢最醒就打機,玩,除情緒比較波動,超級玻璃心易喊,轉數慢,理解差,唔愛學習,其實又真係唔太大問題佢

大宅

社會關心多些、包容多些有特殊需要的學生和家庭,唔好帶有色眼鏡去睇這班小朋友,讓佢地開心學習,健康快樂成長!對佢地一定有好大幫助。

男爵府

mandy952 發表於 24-4-15 09:00
有限智嘅人智商能應該冇110,可能係8,90左右,一般人都around 10x至11x
有限智能係70-79

我係講如果一級有120 個學生, 有限智能學生級名次大概係110. 唔係講IQ. 我講級名次

男爵府

wai0824 發表於 24-4-15 02:59
我想問問係咪1定要搵學校再約心理學家再幫小朋友做評估先會有加時或讀卷呢啲支援比小朋友呀?
...
如果純有限智能, 無其他sen (例如讀寫/雙A), 未必有加時或者讀卷.

伯爵府

fasola 發表於 24-4-15 18:14
如果純有限智能, 無其他sen (例如讀寫/雙A), 未必有加時或者讀卷.

因果時未升小一嘅評估佢報告只寫有限智能,讀寫方便,佢寫讀寫,默寫能力明顯較弱,同言語差,所以我想知係咪要再係小學搵心理學家要再評估讀寫方便先有加時同讀卷支援

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

Fish@yu 發表於 24-4-15 15:46
遲緩係唔係一定有限智能?有冇可能幼兒期正常發展到升小先知(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)
...

我個女就係讀小二先知係有限智能~~~

男爵府

yauchuchu 發表於 24-4-15 08:58
我識一個女仔,有限智能、語障、ADHD,讀band 3主流學校,留咗幾次班先畢業,佢本身好乖,好肯花雙倍時間去 ...
正面諗, 好多學生係智力正常, 但父母疏於理會, 結果會考/DSE 係全部唔合格.

你認識個女仔雖然有限智能, 但努力過, 可以有一半合格喎. 可見努力仍然係有意義

男爵府

Fish@yu 發表於 24-4-15 15:46
遲緩係唔係一定有限智能?有冇可能幼兒期正常發展到升小先知(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)
...
唔係. 我個幼兒時都係發展遲緩. 升小前評係智力正常. 我地當時係間i 位大校, 大抽獎時多數家長都好多野講, 因為大半都係評為智力正常. 得一個家長無出聲.

當中好多都係中其他學障, 兩A, 讀寫, 大小肌肉.

純有限智能, 無其他sen. 有機會到小學先至知. 幼稚園讀happy school 唔會覺. happy school 跟教局, 啲數同中英文咁淺. 到小學一深就發現追唔到.

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

fasola 發表於 24-4-15 18:14

我個女純有限智能~~~小學個時好似加時~~~

大宅

issactmaria 發表於 24-4-15 13:30
有限智能同遺傳基因有無關呢?

應該無關,身邊有個case, 仔係有限智商,爸爸是碩士生,媽咪大家畢業,仲要係熱門科幾好學科畢業

大宅

回覆樓主:

有限智能,我覺得出黎做野先大穫。學校會包容你,但老細同事好難包容。呢個世界好殘酷,汰弱留強。讀書成績差算少事,出黎社會同人溝通唔到,分分鐘真係搵唔到野做,長期隱蔽。建議多d同個細路多d接觸人,學好溝通,比成績更重要。

伯爵府

crt1234 發表於 24-4-15 11:05
IQ 69 同 71 既分別
唔好話讀書

完全認同,小學無任何資源支援,醫生出信比學校證明都無資源支援。衹差2分,71分有限智能,69分輕度智障。
明白到小孩成年••••面對各種不同人及工作都替他憂心。

侯爵府

好媽媽勳章

wai0824 發表於 24-4-15 16:01
我小朋友升小一前係智力測試中心已評估為有限智能,即我覺得有需要要再要求相關老師再約心理學家評估對嗎 ...

只要你有交報告給學校
就可以申請支援
唔一定要再重新評估
[img align=right][/img]

大宅

回覆 afterall 的帖子

3歲8個月做評估去排S位,之前因為疫情醫生都系電話問診。學校老師都睇得出好有問題。冧住5歲追S位會有位,後悔推左i位。評有限智能就5歲2個月。評完都系無支援,小兒主要系理解同言語表達力能底,小肌弱,未識認字閱讀。同評估中心果E生講可否讀多一年幼稚園都系五得,佢話報左小一就要上小一。

侯爵府

2024年龍年勳章

SAMLAU 發表於 24-4-15 22:13
完全認同,小學無任何資源支援,醫生出信比學校證明都無資源支援。衹差2分,71分有限智能,69分輕度智障。 ...

因為現時既融合教育制度下,有限智能並唔列入SEN,所以申請唔到任何funding,無支援無加時無讀卷無訓練班,有啲學校如果多啲budget會有人情味支援埋有限智能,即使有加時,去到DSE時淨係得有限智能份報告係唔會批加時。
我明教育局/考評局有佢地既理據同界線,但有限既細路其實都需要支援,長大咗都需要社會幫助,我覺得呢樣野應該向政府爭取。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊