自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

心大心細想裝修 , 住左 1x 年 , 但又怕煩 , 又暫時未有預算

大家不如分享下 , 上一次裝修 , 用左大約幾錢 , 實尺幾多 , 全爆定做部份 , 幾多年前做 , 做得好唔好 , 有 d 咩值得注意

大宅

我 6年前裝修 , 實550 , 費用48萬 , 全爆 , 除左廁所有 d 漏水外 , 整體好好
我係阿哥朋友做的 , 我哥都係做裝修 , 跟裝修好辛苦 , 要成日上去驗收

子爵府

shirley784 發表於 24-4-15 15:47
心大心細想裝修 , 住左 1x 年 , 但又怕煩 , 又暫時未有預算

唔好做自動 閂嘅 門鉸, 裝修冇幾耐已經 唔得!

廁所唔好做有凹凸絞嘅磚 容易積水 發霉,而且吸盤用唔到!

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

7年前算大裝,淨係無換煤氣喉同鋁窗,換電線銅喉,4百幾尺,無換晒電器,30萬樓下

複式洋房

Yeung456 發表於 24-4-16 09:25
我 6年前裝修 , 實550 , 費用48萬 , 全爆 , 除左廁所有 d 漏水外 , 整體好好
我係阿哥朋友做的 , 我哥都係 ...

都唔平

珍珠宮

回覆樓主:

千祈唔好做地台,除非有錢再重搞,掀一髪動全身

男爵府

15週年勳章

shirley784 發表於 24-4-15 15:47

唔好用電動廁板 又貴又易壞 冇乜用
淘寶洗水盤 盤好靚 但龍頭最好另外香港買
用靚少少

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

順帶一問,大家住幾耐裝一次?

子爵府

KTKTKT5 發表於 24-4-16 23:25
你講地台床嗎?
有乜事?

伯爵府

工程進行中 發表於 24-4-16 23:32
用靚少少
電動廁板視乎用家姐,我好享受

男爵府

工程進行中 發表於 24-4-16 23:32
用靚少少

吓,我超級推薦喎,我已經離唔開佢啦睇吓係咩牌子啦大牌子冇咁易壞嘅
豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

回覆樓主:

近幾年,幾個朋友同事同我裝修完都係一殼眼淚,大家用嘅公司都唔同,大家結論都係,下次買樓寧願買新樓都唔會揀裝修
唔好以為朋友用過ok介紹比你就好,有同事就係咁,結果佢間屋爛尾
而且近幾年無論人工,材料都係咁加價,所以裝修費唔平,收得平要好小心。經濟差,最近連有間大型裝修公司都爛尾 ,所以收得貴又未必真係好
最後就係唔好信fb啲人推介邊間邊間好,更唔好信fb賣廣告個啲,有朋友差啲中伏,個間爛尾公司上過東張,就係靠fb賣廣告揾客,好公司跟本唔洗上網揾客。

大宅

KTKTKT5 發表於 24-4-16 23:25

係喎,藏蟲、牆身發霉又睇唔到

珍珠宮

KINGMAX 發表於 24-4-17 00:37
你講地台床嗎?
有乜事?

油壓床用左幾年就壞左,同埋想改變個格局,例如:覺得當初個櫃設計得唔夠大,或者白色的櫃變黃了,根本唔可能逐項去換,要換就必須成個房拆開地台床地台書櫃衣櫃咁一次過花幾萬蚊一次過換晒,又擔心個地板同牆腳咁耐無見天而變黑

男爵府

15週年勳章

ccaa 發表於 24-4-17 01:24
吓,我超級推薦喎,我已經離唔開佢啦睇吓係咩牌子啦大牌子冇咁易壞嘅
...

我用toto
一年就壞了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

地台床我都覺得唔好,如果牆身滲水而又發現唔到,啲木好易霉爛有蟲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

domantai 發表於 24-4-17 01:30
近幾年,幾個朋友同事同我裝修完都係一殼眼淚,大家用嘅公司都唔同,大家結論都係,下次買樓寧願買新樓都唔 ...
新樓都未必一定好,現在好多用料都好差,新樓都會滲水同其他問題
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

過多幾年我都裝修,曾經爆鹹水,好彩地磚頂住,所以再換一定係地磚。盡量唔用油漆牆,點都貼厚身牆紙、整裝飾牆發霉都睇唔到(我屋企睇到有分別),因為再搵人掃油應該好難。總之再裝修一定要容易打理。

複式洋房

嚟緊就嚟搞裝修, 19年樓洗唔洗做水電?

侯爵府

環保接龍勳章

3年裝修. 算全爆,
但無整窗
師傅係朋友既朋友, 熟熟地啦.
肯幫我慳錢,
水電係10年前裝修己重舖過.
佢話check咗得唔得先, OK就唔使整.
大門又話OK.返新就得.
朋友既裝修公司收 - 25萬.
自己買地磚/浴具/廚具-8萬.
話3個月, 都遲咗2個月先完工.

唯一失誤係浴室無整去水位,
以前都無, 但因為我將洗衣機放入廁所.
有整洗衣機去水位,,但地下無去水位.
佢話我無話要整
** 抱歉朋友己移民, 無裝修公司介紹**

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊