自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

有無聽過老人家話坐月咩都唔食得?又話唔好食咁多菜、又話主要飲好多雞湯,仲買咗非常多補品嚟我屋企,我未生已經不斷同我講有咩唔食得,搞到我好大壓力成日驚自己食錯嘢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大部份都無跟

伯爵府

回覆樓主:

第一胎大部分都跟足,第一個小朋友皮膚幾好,第二胎有啲懶惰,有啲偷食,第二個小朋友有濕疹,雖然唔知道有冇直接關係,但係都有啲內疚.

複式洋房

老一輩有自己一套學說 我當年坐月嘅時候輪流俾媽媽同奶奶照顧 猛咁煲滋補湯我飲 飲到我肚屙 好在冇塞奶咋

象牙宮

多數無,生完落得床就沖涼洗頭.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 24-4-16 15:26
大部份都無跟

大部份都有跟

大宅

生完洗頭即刻攞風筒吹乾就得㗎啦!以前啲人冇風筒!唔洗頭有菌!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

有呀,全靠亞媽督促我
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

. 一定要跟!我哋呢啲過來人。。。過咗咁多年 身體唔好就知道
珍惜 感恩
You got this!!

複式洋房

回覆 mummylamlam 的帖子

無呀,每個人體質唔一樣,同埋開刀同順產食既嘢都有差別 ,母乳同奶粉b亦兜有唔同 ,如果你順產➕奶粉,基本無乜禁忌。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 24-4-16 15:35
大部份都有跟
勁, 淨係一個月唔沖涼洗頭我已經跟唔到

伯爵府

mummylamlam 發表於 24-4-16 15:10
有無聽過老人家話坐月咩都唔食得?又話唔好食咁多菜、又話主要飲好多雞湯,仲買咗非常多補品嚟我屋企,我未 ...

跟足會好大鑊,首要係吾比洗頭丶冲涼。
我~食方面..都跟足八/九成。其他生活野多數冇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

做基本
瞓醒第二朝已偷偷地去沖涼 (個身臭晒點可能唔沖)
我99想我食五更飯,我話唔駛
薑醋雞酒我唔鍾意食,咩鹿茸大補更加咪攪我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littlefunpig 發表於 24-4-16 15:54

涼唔可以沖咩?我又唔知喎。
我有照沖涼洗頭,用風筒吹返同開暖爐。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想身體好最好跟足,我朋友唔聽話,一生完日日洗頭唔用薑水,又穿短衫褲,當然唔戒口,身體比做女時差好遠,而家經常偏頭痛,白。肩頸關節痛。比之前怕凍好多,易病,最近睇中醫話佢邪風入體,手尾長。

複式洋房

瑪瑙宮

littlefunpig 發表於 24-4-16 15:54

尼個我都跟足, 不過我仔係10月尾出世, 如果夏天我都唔知跟唔跟到.

同埋洗野一定要戴手套.

另外食野無特別, 我坐月 99 黎幫過手, 佢唔識整咩野, 都係家常餸, 佢話最重要食飯. 之後有食過薑醋, 食好少, 唔太鈡意食. 佢煲過党參比我我又唔受得. 佢幫左三星期話要走, 請左一個幫手, 佢都係無咩野識整比我食.

同埋一定唔好受涼, 冷親. 唔好食生冷野, 唔好飲涷野喇當然.

之後到而家托赖身體無乜事, 我有運動習慣, 唔郁蟻咬咁.

子爵府

兩胎都有跟,我平時都注重養生,所以吾難執行

公爵府

2024年龍年勳章

我有陪月煮3餐,另外預備燉品/湯/炒米茶,食嘅都係一般蒸餸菜 屋企人可以一齊食,唔會太過補,夠營養唔斷奶就得,我有沖涼洗頭,陪月幫我煲薑水,有啲人話坐月要瞓,我就無理到成日响屋企行來行去

-

珍珠宮

回覆樓主:

冇。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊