自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

我基本上有跟。

珍珠宮

回覆樓主:

除左頭12日係奶奶度,佢有煲薑水我冲凉,食普通飯餸日日豬肉同菜,完全冇補過,我都好感激佢,佢當時仲有兩個孫要照顧,一家大細,我見佢忙不停,以前啲老人家好捱得。
12日之後我返左自己屋企,咩都自己做,自己湊埋b,點可能唔濕水,瞓都冇得瞓。
touch wood 多年來反而係工作壓力令我失眠,其他都ok ,感恩

別墅

我奶奶都係規矩多多BB未出世, 我已經決定唔俾佢湊, 佢叫我完全唔可以飲普通水, 要齋飲炒米茶, 但講真點可以完全唔飲, 家陣有過濾水又剩都唔使過分擔心, 最後我都係訂月子餐, 再等媽咪嚟幫我打點家務就算

伯爵府

回覆樓主:

如果許可一定跟,你話冇人湊b冇人幫,焗住冇得坐月咁冇計。
有工人,有陪月,一定跟足個一個月。
我當時係冇沖涼只抹身,冇洗頭,冇出街(健康院外),冇食生冷冇凍飲,冇掂生水(洗手用熟水)一個月後先解放。

寧可信其有。
有人唔坐月冇影響,有人話坐好月好大影響。
有得選當然情願坐好佢。

象牙宮

mummylamlam 發表於 24-4-16 15:10
有無聽過老人家話坐月咩都唔食得?又話唔好食咁多菜、又話主要飲好多雞湯,仲買咗非常多補品嚟我屋企,我未 ...

產後減肥的秘密竟然是哺乳?坐月子這樣吃小心瘦不了|越診所 x 陳君琳醫師 (youtube.com)

瘦不回去的真正原因還有解決辦法!

產後肥胖
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 mercurycc 的帖子

me too, 喺醫院已經洗頭

男爵府

牛年勳章

有無聽過老人家話坐月咩都唔食得?又話唔好食咁多菜、又話主要飲好多雞湯,仲買咗非常多補品嚟我屋企,我未 ...

我第二胎一個星期己經忍唔到即刻洗頭,我媽咪話佢果時跟足一個月唔洗頭。
唔知點頂。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

水晶宮

冇乜點跟

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有,用薑水抹身,食足一個月花膠

別墅

wendychiu503 發表於 24-4-16 15:33
老一輩有自己一套學說 我當年坐月嘅時候輪流俾媽媽同奶奶照顧 猛咁煲滋補湯我飲 飲到我肚屙 好在冇塞奶咋

...

我有預感如果我唔拒絕佢地照顧就會變成咁,明白佢地買補品俾我為我好,屋企已經有一大堆藥材同花膠要到時飲,真係擔心個肚受唔到咁補

別墅

littlefunpig 發表於 24-4-16 15:54
勁, 淨係一個月唔沖涼洗頭我已經跟唔到

我諗兩日我都唔知跟唔跟到

水晶宮

mercurycc 發表於 24-4-16 15:35
多數無,生完落得床就沖涼洗頭.

me 2

別墅

nico011296 發表於 24-4-16 16:35
第2胎直頭冇坐月

唔坐月?之後有冇身體變差,恢復好耐?

別墅

柳飄飄 發表於 24-4-16 17:04
完全無,生完第二日自己落街買早餐,餐廳啲人好熟的,鬧我生完重出街買外賣,趕我上樓,話送上去比我
...

好好人,好人好事

別墅

fatcatjai 發表於 24-4-17 12:17
我奶奶都係規矩多多BB未出世, 我已經決定唔俾佢湊, 佢叫我完全唔可以飲普通水, 要齋飲炒米茶, 但講真點可以 ...

我朋友坐月時聽足曬長輩話以茶代水,但飲得始終唔及清水多,雖然夠餵奶,但便便就唔暢順。月子餐會唔會同樣有好多滋補菜式?如果慳返煮飯買餸時間,我就唔使咁屋企人全天候照顧

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

mummylamlam 發表於 24-4-17 12:46
唔坐月?之後有冇身體變差,恢復好耐?

其實我覺得年紀大咗身體差咗係正常 有好多女性冇生BB 年紀大咗身體一樣會變差 所以應該唔關坐月事 反而嚟完M要調埋吓我覺得仲有效

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除左唔食生冷野飲凍飲,其他都冇理過,自己落街買外賣食,日日沖涼洗頭掂生水洗野

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

nico011296 發表於 24-4-17 13:09
其實我覺得年紀大咗身體差咗係正常 有好多女性冇生BB 年紀大咗身體一樣會變差 ...

我妹未生身體好弱成日病,生完同佢坐月,日日食5更飯,飲烏雞湯食足30日,坐完月身體好到不得了,完全變左第二個人咁
有坐同冇坐原來真係有分別
感激遇上你~

侯爵府

回覆樓主:

跟得幾足,所以我好少病痛

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊