想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今年40歲,已試左一年都未中獎,已睇緊生育科諗住做IVF。我有份好唔錯既工作既,不過壓力都唔少,我個人又比較易緊張。唔知大家對為左生仔而辭工造人有咩諗法呢?

我都左右為難,知道自己好難放鬆工作壓力,但又已咁大年紀,resign 唔做野又唔guarantee 會中獎(emoji)

大宅

其實值唔值得你自己先知,
工可以搵過,生育機率只會越嚟越低,
不過我想講唔做嘢,
全職備孕唔代表你會放鬆好多,
越得閒只會越諗得多,
尤其當你頭幾個月唔見成效,
又無咗份工,對某啲人嚟講可能仲大壓力

複式洋房

回覆樓主:

可以同老公商量下 如果support到 放下假全心做IVF都係好事
我見有媽媽係外地做 中西合璧 食中藥加針灸 咁真係會好忙既
但如果你打算係香港做 其實IVF所需既時間唔會好多 最多只係開針個排要返去打支針 都只係半個鐘一個鐘既事 唔洗同公司請假都可以
始終IVF過程個個唔同 有時醫生可能會建議你雪卵休息一兩個cycle先放 個d空左落黎既時間其實有工返可能仲過得快d唔洗日日計住
有時我會諗 IVF好大壓力 但返工好忙又可以分散下自己注意力 唔洗日日諗住成唔成功 都係好事
祝你早日成功

珍珠宮

Penguiny 發表於 24-4-18 23:50
我今年40歲,已試左一年都未中獎,已睇緊生育科諗住做IVF。我有份好唔錯既工作既,不過壓力都唔少,我個人 ...

如果辭左又未有,仲多時間胡思亂想

水晶宮

搵份part-time或者轉另一份冇咁大壓力嘅工啦
或者兩公婆去吓旅行relax 下
專登為咗備孕而辭職,日日冇嘢做,focus 放晒喺生BB度,壓力仲大,肯定反效果

大宅

我當年34歲就係辭左職先再去做iui,未做之前已經小x左2次。 所以決定辭工,唔想咁辛苦。
當然要同老公商量經濟support 得到。
辭工都可以做下其他野,學下煮飯,興趣咁,無返工壓力,個人會輕鬆啲

複式洋房

我覺得唔好, 而且你又係40, 我同你同齡, IVF你預左年紀大唔係咁易成功, 係一個燒錢PROJECT, 你最多找一份HEA啲既工作

複式洋房

siubobobo 發表於 24-4-20 10:10
可以同老公商量下 如果support到 放下假全心做IVF都係好事
我見有媽媽係外地做 中西合璧 食中藥加針灸 咁真 ...

多謝晒咁多位呀(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

唔會辭職,就算做ivf都唔保證一定成功,萬一真係唔成功,就會努力儲多d錢係晚年用

大宅

唔贊成quit,生活重心冇左,如果IVF又fail會諗好多野

複式洋房

不如轉份輕鬆工

別墅

我今年40歲,已試左一年都未中獎,已睇緊生育科諗住做IVF。我有份好唔錯既工作既,不過壓力都唔少,我個人 ...

我試左半年唔返工,呢半年都有做左一次ivf,我已經38歲,結果係唔成功。抽卵仲差過上一次。可能係一開始無野做,個人心情有啲亂,加成日諗仲有乜方法可以今次成功,壓力變大左。不過我識得有人唔返工做ivf都成功架,只係可能唔返工唔適合我囉。

別墅

我試左半年唔返工,呢半年都有做左一次ivf,我已經38歲,結果係唔成功。抽卵仲差過上一次。可能係一開始無野做,個人心情有啲亂,加成日諗仲有乜方法可以今次成功,壓力變大左。不過我識得有人唔返工做ivf都成功架,只係可能唔返工唔適合我囉。

別墅

我早前都有懷孕壓力,但係放完假,個人諗通咗,所以放鬆D,唔好諗太多。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

如果份工易拎假,我會一路返住工一路IVF。最多放完胎抖兩三日之後就返工。因為放完胎冇野做係會不斷諗。有份工分散下注意力仲好。同埋IVF都要洗好多錢,除非老公搵好多,如果唔係做IVF又增加左經濟負擔,同時大家壓力都大。

複式洋房

回覆 Penguiny 的帖子

其實放鬆有好多方法,例如深呼吸,聽音樂,看書,或者食你鐘意食既野,世事無絕對,辭工可能會有另一種壓力,放棄太多可能也是壓力的源頭,我也是高齡,第一胎差不多24週無耐地引產了,我從想放棄及懷疑人生既谷底來來回回,現振作再備孕,嘗試學會愛和獎勵自己,如果沒有先天難孕因素,放鬆會讓你釋放有助受孕荷爾蒙💪😊

珍珠宮

玩具勳章

Lovelovebear 發表於 24-4-20 11:19
如果辭左又未有,仲多時間胡思亂想

同感,反而忙忙下做野唔記得左就有左

別墅

睇下你覺得邊樣重點d,如果生小朋友重要過份工既就辭職,全心全意去做IVF

複式洋房

小斐斐 發表於 24-4-29 15:32
回覆 Penguiny 的帖子

其實放鬆有好多方法,例如深呼吸,聽音樂,看書,或者食你鐘意食既野,世事無絕對, ...

多謝你,祝你成功(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊