自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

你訂機票嗰時應該有個罰款資料。

子爵府

arjarnbuddha 發表於 24-4-21 23:00
回覆 elegant 的帖子

正常會要求提供booking no.幫妳確認清楚,或妳主動提供booking no.要求確認清楚,如 ...

我估用樓主會員號碼已查到

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

arjarnbuddha 發表於 24-4-21 23:00

正常會要求提供booking no.幫妳確認清楚,或妳主動提供booking no.要求確認清楚,如 ...

「電話同埋郵件發覺佢哋好似判咗CS俾大陸同埋印度處理。對答嗰啲都唔似係香港人。所以咪導致咁嘅問題囉。」

咁又唔可以單憑口音或者文法嚟亂估嘅

CS 答錯問題 ,如果可以酌情都酌情處理,
supervisor 一定唔會聽完錄音然後代個CS隱瞞

會員 夾硬要聽錄音(可能是IT部門),又真係難委了supervisor

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

好討厭啲人話貪平,又要坐商務
買豪宅都會用屋企人名慳印花稅啦

返正題
其他內容唔講
樓主話CS完全無提過7日cancel 而CX堅稱有講
這點我信樓主
我經驗係亂講係CX客服內部文化
樓主可睇番我之前個post
佢哋手法相類似

珍珠宮

小心 blacklist你

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

不是打交
好難blacklist

伯爵府

elegant 發表於 24-4-21 20:51
我身為國泰嘅銀卡會員,一般就訂機票都有廿四小時免費取消。最近我喺國泰網站買咗一張商務優惠套票、跟住我 ...

報東張 應該有機會幫到你

珍珠宮

回覆樓主:

是商務特惠逍遙遊機票嗎?
呢一套機票因為平所以限制好多,自己喺官網度出票就有廿四小時免費取消,但如果打上熱線由CS出票就沒有呢一個優惠, 出票之前已經清楚知道取消要扣50%,改機票日期好似每程千五定千八(但呢一套機票有限制最少要停留四日三夜),如果第一套no show,後面第二套會即時取消, 我四日前用第一套機票,遇上急事想放棄唔去或者縮短行程,但所有條款動彈不得,真係瀨晒嘢,太多限制好有壓力,CS好好已經好幫忙為我諗解決方法,但平嘢始終好多掣肘,下年唔敢再買啦!

Campenella    發表於 24-4-22 13:38
goldpiglet    發表於 24-4-22 00:32

子爵府

回覆樓主:

不知誰是誰非,但係我前排去數一數二大嘅銀行開新户口 ,職員錯漏百出,我深感而家資歷淺啲嘅人,做嘢品質下降。
至於客服錄音,我以前做嗰間公司,一般錄音都係唔可以隨便access, 更加唔會release畀顧客的。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

elegant 發表於 24-4-21 22:45
回覆 Sammi11 的帖子

我冇講過航班,不過我講呢一個商務優惠係咪都可以廿四小時之內cancel、佢話有,但係 ...

向傳媒投訴睇下點。

TC 同網頁有寫退票條款,你訂飛前後有責任要知要睇。

打電話問冇白紙黑字,不嬲係風險自己承擔。你只係問銀卡商務優惠,冇講你坐咩機,cs 自然根據你俾既資料去答你既問題。你話cs唔引導你講航班詳情,我覺得cs 可以做得好d,講d 額外退票出黎,始終唔係個個客人識答問技巧。 但實際佢地唔會逐一問細節,亦冇可能講晒d條款出黎。你指佢地講大話,呢樣真係要徹查,不過你冇可能聽到果段錄音,相信冇一間公司肯咁做。

你要負既責任大過cx果邊,希望你追討到俾少d....

伯爵府

my005 發表於 24-4-21 21:19
國泰? 咁揾東方吖,應實幫你。
保險啲,加埋東張。雙東齊下。
今時今日,唔駛搵東方,唔駛搵東張。
一紅勝雙東!小紅書一出,即刻有反應。

Skytree1000    發表於 24-4-22 09:51

大宅

回覆 heilok 的帖子

佢哋話係有check過錄音,而且堅持話佢哋喺錄音裏邊有提我呢個50%cancellation個條款,但係事實的確唔係咁,因為我好清楚記得我打電話去個目的,而且我係得到佢哋確認話廿四小時免費取消都可以用喺呢種機票我先至好放心去取消。佢哋最後email回覆話根據條款一定要罰款,錄音只可能用在內部培訓不可公開、已經唔再提電話錄音內容。呢個係問題。
照計如果佢哋CS回答客戶問題,首先要理解機票種類跟住關鍵嘅條款都要提出嚟。當時我問佢哋話呢類機票鈱卡會員有廿四小時免費cancel係咪?佢哋話係,但冇提我七日起飛之內唔識用。

大宅

回覆 www 的帖子

請問乜嘢係小紅書啊?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多數講埋booking no. 黎問清楚係咪可以free cancel

我上年換左套機票, 出發前一晚團友入左院, 我都打上去問係咪可以免費改, 講晒booking no 比佢check(換果陣係疫情可以free改 1次)成功咁改到

珍珠宮

elegant 發表於 24-4-22 05:15
回覆 heilok 的帖子

佢哋話係有check過錄音,而且堅持話佢哋喺錄音裏邊有提我呢個50%cancellation個條款, ...

你不如去報消委會啦,國泰啲錄音唔俾啲客聽可能會俾消委會聽,同埋你唔好開口埋口都講自己係國泰銀卡會員,因為人地會覺得你成日強調銀卡其實係想講到自己成日搭國泰,但係最諷刺係如果成日搭國泰冇理由唔知基本上Asia Mile綠卡會員已經可以24小時免費取消,唔關你係咪銀卡事

子爵府

連booking no 都冇提供, 好難追究。買機票寫明會有$24000 cancellation fee, 應該打電話時再確認一次係咪唔駛俾$24000, 你冇提供booking no, cs 唔會知你張機票有呢個條款。但取消機票時佢應該有列明cancellation fee? 我上星期剛取消完機票印象係有列出嚟。

侯爵府

luckygmail 發表於 24-4-22 00:15

好討厭啲人話貪平,又要坐商務

其實我也俾 CX 屈過

話說去日本,因為周不時去,根本不會狂買嘢,我一家人只有 2 隻大行李喼,但我哋的機票係包咗每人2件 25 kgs 行李的,應該共有 12 件 25kgs

我慬有的2 件行李各超出 0.5kg, 佢要求改 2 件超重行李而不夠時間俾我拎返出嚟,要收 1800 蚊,我當時已經不同意,但日本機場櫃台話已開收款不能改,叫我先付再申請退回,因為趕上飛機了

當然最後電郵不回、電話不覆,我親自去香港機場再追又踢晒波,目的想不了了之!

我當俾乞兒

Skytree1000    發表於 24-4-22 09:54

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果取消張定單,一定會喺電話度講罰則
接受咗OK,佢會即時幫你取消加罰錢
一定唔係取消咗一段時間先罰返

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

eightnine89 發表於 24-4-21 21:21
又會咁怪
個罰款唔係取消個下即刻收?

CX一向做法是退款時即時扣埋取消費用, 餘額退回信用卡戶口, 而vintage package的條款不同一般機票

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有無記低第1次誤導你個職員資料?堅持要罰你2萬3又唔肯翻查錄音嘅職員有無記低佢d資料?

一定要報警同報慌張西望,仲有報埋消委會!

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊