自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

佢同朋友自己搞,我唔會格價比較

水晶宮

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:46
唔係今日check 價有價差,係同日報價,同日check! 知佢買邊隻,有連行李20 kg,到出票時變咗冇行李。
...

講到對方咁信唔過,旅途中使費點處理?我交比自己仔女就唔會再過問。酒店未同意對方就落 order confirmed? 有無免費取消?
叫自己仔女主動 d,一次旅行,錢銀有限,係時候要仔女學同朋友溝通。

水晶宮

趙元嵩 發表於 24-4-22 16:48
其實DSE學生都係用緊家長錢去旅行!

咁你可以唔比,叫佢自己返暑期工/part time 賺錢去旅行。
我會比個 budget 佢,唔夠/使突自己零用錢出,咁使幾慳/幾豪佢要自己衡量。
唔係錢係我出就由我操控,我好唔鍾意出錢就要操控人,正如零用錢比咗佢,我唔會管住佢點用。

mimi199188    發表於 24-4-22 17:00

水晶宮

tszchungmama 發表於 24-4-22 16:53
酒店方面 真係無得講, 而家啲年輕人唔肯住1-2星架啦

一兩星你放心?最緊要安全呀!學生住5星無需要,如果全個行程入面住一兩晚,佢地夠 budget 都無問題。

水晶宮

YuYuMother 發表於 24-4-22 16:54
同意。住得差會叫佢唔好去。

去旅行嘅partner 真係要大家價值觀各樣配合先得,唔好講酒店機票,出去食嘢 ...

係呀!我要求阿仔旅行要住酒店,安全要緊。3 星都無所謂,最緊要係有信譽嘅酒店。

水晶宮

PW530 發表於 24-4-22 16:59
我女讀緊大學,幫人補習有收入都問過我啲錢點用架, 其實有相有量幾好呀!我唔會理人講吔 :happy ...

大數先商量,阿仔投資有問我意見

水晶宮

趙元嵩 發表於 24-4-22 17:01
我有提意過!
但同學仔未有定案時已經急不及待去訂酒店.....

既然有 free cancellation 有咩問題?仔女可以 counter offer 再一齊決定。

水晶宮

PW530 發表於 24-4-22 18:09
呀女都係,佢話做定期都有問我意見,當然買衫食飯就唔駛問啦
...

阿仔問我投資咗 d 咩蝕咁多錢,佢話唔好步我後塵

水晶宮

ChloeBiluku_FB 發表於 24-4-22 21:12
未出嚟做野就可以去旅行, 羨慕又妒忌, 仲要係DSE學生喎

我以前就無咁幸福, 都係自己出嚟做野先儲錢去旅行 ...

我係靠自己賺錢先去旅行,不過中學同學有畢業旅行,坐飛機嗰 d,同學家境大多數普普通通。

水晶宮

fionacat 發表於 24-4-23 01:02
我仔十二個男仔同一時間上網book機票,各自買。

好大陣仗呀 ~ 12 個一齊旅行,好多嘢要夾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊