自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

如子女話考完DSE同學一起去旅行,JM們放心嗎?始終都係未成年及第一次單獨出外(遊學老師帶隊另計),會比還是不比?
我自己傾向唔太放心,想同佢said no

水晶宮

心入面更係唔想啦.
如果真係要去, 我叫佢跟團..

睇到隔離帖,
我知呢個年代, 畢業都要"坐下飛機"

但我都覺得睇你咩圈子, 身邊有朋友, 仔女又無呢d
應該睇你咩學校.同學仔點諗.

子爵府

blueglass 發表於 24-4-23 09:09
如子女話考完DSE同學一起去旅行,JM們放心嗎?始終都係未成年及第一次單獨出外(遊學老師帶隊另計),會比還 ...

我女下年先考D S E,但已和幾位同學約定考完去台灣遊。她只係提前通知我一聲, 我都明好難唔比佢去,最緊要去邊都要同我講。

水晶宮

而家個trend 係咁架, DSE 完都差不多18歲, 你想下自己18歲時候做緊咩? 約法三章, 去一D 安全地方 (多數都係日本或者台灣), 住唔好太差既酒店 (我唔贊成住旅舍或者賓館, 住3,4星都唔差果D 錢), 唔好去太雜地方玩, 基本上我覺得可以

大宅

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

如子女話考完DSE同學一起去旅行,JM們放心嗎?始終都係未成年及第一次單獨出外(遊學老師帶隊另計),會比還 ...
會俾,但係要佢寫低行程,同埋承諾每日都要聯絡

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

阿仔17歲, 已買好機票跟同學六月初去日本, 事前會了解跟誰一起, 亦同佢傾好有乜唔可以做, 有乜要注意
阿女當年中六畢業,都有跟同學飛去韓國
兩個仔女, 我都有擔心, 不過老公話好難制止, 揀安全的旅遊點, KEEP住聯絡就OK

伯爵府

比。
到1 8那刻和依家差唔多D就18有分別嗎?
要教嘅~平日都教哂,係時候比佢哋應用吓

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我同同學校當年都係20歲一齊去歐洲,當年乜都無都係咁去,所以考完dse,乜都可以上網book定,已經安全好多
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

畢業旅行唔係新鮮事,記得幾十年前已經有,有同學當年去西藏旅行,同參加旅行團時亦有學生哥話剛考完會考。

大宅

李露眉 發表於 24-4-23 09:13
心入面更係唔想啦.
如果真係要去, 我叫佢跟團..

以我所知有大多數父母係比, 但係唔比嗰啲又冇講,所以冇乜參考 唔想佢去嘅理由。
同佢去嘅名單當中, 有一個同學係幾鍾意同人嗌交所以我有啲擔心

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔知邊個發明grade trip呢樣嘢? 剛畢業,未識搵錢先識使錢,另一個post仲要話食好住好冇問題,亞媽埋單,我一早就同D仔講,呢樣嘢唔係必要,旅行從來都係有錢先去,你要去咪一考完DSE即搵part-time囉,做兩個月,一定夠錢去,我就1毫子都唔會出,都大個仔啦,D錢係佢自己嘅佢就識夾價,我最多俾意見,例如點揀酒店/機票,幾時買會平,行程點plan會順暢

我大仔考完DSE後,做咗一輪part-time,就夠錢去,去咗沙巴,使咗4-5千,都好開心,當然有其他同學去日本,萬幾蚊,但限米住限飯嘛,第時再搵到咪再去囉,咁後生,來日方長

kittypo    發表於 24-4-23 17:00

大宅

olkan 發表於 24-4-23 09:26
畢業旅行唔係新鮮事,記得幾十年前已經有,有同學當年去西藏旅行,同參加旅行團時亦有學生哥話剛考完會考。 ...

參加旅行團我會放心好多, 提議咗佢哋 ,佢哋要自由行。

男爵府

咩原因唔放心?
因為無成年人?
學校遊學團仲細都係咁,去外國升學都係咁
都18歲,我又覺得唔怕

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

minniemouse131 發表於 24-4-23 09:27
唔知邊個發明grade trip呢樣嘢? 剛畢業,未識搵錢先識使錢,另一個post仲要話食好住好冇問題,亞媽埋單,我 ...

係,自己賺錢自己去,真係幾滿足
放下自在

大宅

minniemouse131 發表於 24-4-23 09:27
唔知邊個發明grade trip呢樣嘢? 剛畢業,未識搵錢先識使錢,另一個post仲要話食好住好冇問題,亞媽埋單,我 ...

係呀我個年代都唔興 出嚟搵錢先至自己去

珍珠宮

咁幾次先可以有「第一次」?

大宅

liverpool2023 發表於 24-4-23 09:28
咩原因唔放心?
因為無成年人?
學校遊學團仲細都係咁,去外國升學都係咁

未成年啦, 同埋當中有一個 比較 鍾意包拗頸嘅人, 都驚呢個人喺外面同人嗌交 , 到時幾個 未成年 唔知識唔識 得處理

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都唔知幾時開始興
我女2018年考dse,之前幾年佢d師兄師姐都有去grad trip,我女已睇到雙眼放光
佢都有去,平時我哋一家都多自由行,擔心總有,但叫佢做晒計劃同經常報到囉 (佢好多同學初中已自己出國,飛到老遠都係自己攪掂,我又覺得無理由同學攪得掂我個女特別笨)

到上大學有做pt,佢自己去旅行已自己攪掂

大宅

終極熊貓 發表於 24-4-23 09:31
咁幾次先可以有「第一次」?

心智成熟啲或者出嚟做嘢先囉

珍珠宮

我識有媽咪話會偷偷一齊去同一地方
佢話唔放心仔女去,又係未夠18
於是叫埋老公一齊去,全程唔會跟住
大家分開行
只係同一國家旅行
有乜事可衝過去幫手處理