6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

試親糊糊都唔鍾意食肉, 淨係肯食菜糊或者果糊, 一食肉就吐返出黎, 之後都係餵返果糊, 唔知係味道怪定點, 99成日話佢咁樣身體會差, bb一傷風咳又話因為佢營養跟唔到, 好擔心

別墅

會唔會係bb食到啲肉一粒粒唔鍾意個口感?你試吓燉啲肉汁嚟煲粥仔,咁bb應該易入口啲~不過依家啲奶粉都好有營養,就算輔食食得少都唔使咁擔心。我仔飲開金裝美素,有時佢無乜胃口食粥仔,夜晚我都會補返支奶俾佢。

大宅

回覆 Puiyu38 的帖子

啱啱先開始加固,仲有飲奶又吾洗擔心營養吾夠,我B 飲開美素金裝奶粉營養都好夠,消化幾好,可以慢慢再試下其他食物

別墅

加固初期我會用奶粉加糊仔比佢食,味道易接受啲同營養都多啲,肉你可以唔好一次落咁多,等佢慢慢接受咗先再逐少逐少咁加

大宅

回覆樓主:

初初加固要慢慢適應,我bb之前都係比較接受果蓉,菜蓉加落糊仔度,之後都有試過肉蓉,佢都冇咁鍾意,我試過肉蓉味道會濃味好多,所以bb會難接受d,之後慢慢長大,煲下d肉碎粥咁,淋d既細細肉粒飯,好快又適應了

複式洋房

我依家沖奶後用三分一溝米糊,食完就俾bb飲埋剩低奶,可能有熟悉味道,佢接受得幾好,奶粉都提供到營養,我就好放心慢慢俾bb試新鮮食物,我估瘦肉可能口感問題,我會試左淡水魚先,魚肉滑身d,bb容易食,瘦肉可能燉住肉汁先,跟住d渣可以整肉鬆,咁bb都容易食

大宅

偏食可能係關野食係咩顏色事,試下加小小肉落奶糊,一樣係白色,或者加落菜糊度,睇下bb受唔受。唔好俾太大壓力自己

複式洋房

我仔都係咁!佢飲1號仔個陣都無乜病過,開始行BLW就變到成日病,份量又食得唔多,但就好肯飲奶,之後我又照俾返雅培心美力佢飲,有益生菌又有HMO NTS個啲,營養全面啲,都係打好左個免疫力之後先再慢慢再轉

別墅

Sofiebaby 發表於 24-4-25 18:01
初初加固要慢慢適應,我bb之前都係比較接受果蓉,菜蓉加落糊仔度,之後都有試過肉蓉,佢都冇咁鍾意,我試過 ...

別墅

回覆樓主:

剛剛才開始加固一個月要慢慢適應. 最初都係先食米糊, 果蓉或生果蓉.
可以不用急一定要立即食到肉類. 同時要試食物會不會有敏感. 所以要時間的.
這段加固時間可以保持飲配方粉奶粉去補充營養. 不用擔心的.

複式洋房

fyy40 發表於 24-4-25 23:21
我仔都係咁!佢飲1號仔個陣都無乜病過,開始行BLW就變到成日病,份量又食得唔多,但就好肯飲奶,之後我又照 ...
而家d菌好犀利, 真係少d抵抗力都出事, 偏食嘅話就仲難搞

複式洋房

nicnk 發表於 24-4-26 22:56
而家d菌好犀利, 真係少d抵抗力都出事, 偏食嘅話就仲難搞
真!所以就算加固都唔好咁快停佢奶,飲到2-3歲左右先停都仲得,雅培呢個品牌本身係藥廠出都好放心,可以一路飲

別墅

回覆樓主:

可以用奶粉開糊仔,又營養又貼近bb飲開既味道,會容易接受,最重要選有營養價值既奶粉

男爵府

BB仔仲係摸索期,唔好急,也唔好心灰….試下唔同肉類比佢試下….媽媽加油呀….

大宅

可能唔習慣

大宅

早期加固只係感受食物, 享受進食的樂趣, 營養主要來自奶
佢食咩其實冇所謂. 食得高興就得, 病多左同食唔食肉冇關
我BB 係由食蕃茄牛開始鐘意食肉,
其實好多時唔食都係因為口感差/ 冇味

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊