自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

gruntel 發表於 24-4-25 16:53
雖然紙餐具會吽蟲、會致癌、易溶,
木餐具食唔到粥、鋸唔斷扒,
但佢哋環保啊,

對,環保大晒

珍珠宮

bobosweet 發表於 24-4-25 20:21
已經有化學博士出來講呢D紙餐具有可能會有致癌物,但人最終都會死只係遲同早,為左環保無辦法啦! ...

人類早d死咪夠晒環保囉,唔好浪費地球資源嘛!

珍珠宮

小華子 發表於 24-4-25 19:19
出生根本就唔環保,唔應該鼓勵生育。

系囉,政府點解仲要鼓勵生育?生一個仲獎2萬

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁其實香港政府係咪想香港人早啲死,減少香港人口,咁就達至環保目的?

既然想迫香港人自備餐具,咁就唔好偽善,扮咩有代替品呢?索性就禁提供,飭令全香港外賣都自備餐具,而家講話可以自備餐具嘅人,一係就多堂食,一係就有冷氣房食飯,仲可以有地方洗埋自備餐具,佢哋講嘢根本係問人冇飯食點解唔食肉靡?唔知喺戶外工作嘅藍領,係咪真係咁輕鬆食餐飯,兼無時無刻帶埋餐具,仲有地方可清潔用過嘅餐具。清潔餐具都要用多咗水同洗潔精,用多咗嘅洗潔精一樣破壞海洋生態,除非政府飭令全港人用指定嘅環保洗潔精(一係唔做,做就做全套,唔好玩偽善)

至於垃圾袋徵費,連大公網都叫香港唔好盲目崇拜教條主義,應該以人為本行先。

政府政策唔一定百分百適當同適合,社會上有正反聲音係好正常,政府亦應該虛心聆聽巿民意見,而唔係好似環境保護署長徐浩光講「清不清楚好多時候是看你自己想不想弄清楚,如果你想不清楚,幾時都是不清楚」

徐署長講嘅說話,其實可以套返落佢自己嗰度,佢想唔想清楚巿民嘅反應?

反對政策唔代表反政府,唔好下下上綱上線。

yeung_ma    發表於 24-4-26 11:20
gruntel    發表於 24-4-26 00:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jaycee_mami 發表於 24-4-25 17:51
做地盤、清潔、保安的一般打工仔,放lunch的時間唔會好長,食飯一向“三扒兩步”搞掂,你叫他們就住力慢慢 ...

呢班市民平日午餐都唔會叫D要用刀的食物掛,當食豬扒,我諗佢哋都係用筷子。
不過啲單嘢確實好笑。

男爵府

queeniengyy 發表於 24-4-25 18:35
係囉,我暫時諗唔倒有乜嘢工種唔可以自備餐具,就算地盤工人帶份餐具都唔係好麻煩啩,代落褲袋都得啦!
...

地盤工人勞動工,又做到身水身汗,隨身袋住盒餐具去食飯,咩人可以覺得咁係無問題唔麻煩?
或者應該講埋最好工人左袋袋一個環保袋,右袋一盒餐具,攪掂,所有嘢都做到,好方便。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

PUIPUI2000 發表於 24-4-25 20:04
算啦,行返最原始生活,用手食啦

用手好呀!包保唔會唔記得帶出街

侯爵府

docomo 發表於 24-4-25 21:01
用手好呀!包保唔會唔記得帶出街

所以印度真係好環保㗎

公爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 24-4-25 16:53
笑到抽筋

真係無言以對

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

華妹妹 發表於 24-4-25 21:05
所以印度真係好環保㗎

印度人叻d,左右手用齊

已刪除用户

珍珠宮

好媽媽勳章

SOHOT 發表於 24-4-25 19:21
好似周星星的笑片咁!

叫佢示範用餐具,結果一分鐘爛2支叉!

這位哥哥仔除了切牛扒,還示範了用“軟奶奶”的匙羹匹飯,屢敗屢試,也示範了好大力用紙飲管插入珍珠奶茶內,好似空手度咁。。。好有娛樂性!

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gruntel 發表於 24-4-25 16:53
雖然紙餐具會吽蟲、會致癌、易溶,
木餐具食唔到粥、鋸唔斷扒,
但佢哋環保啊,

你講得啱 , 真係乜都要讓, 最多浸爛晒咪用手食

珍珠宮

queeniengyy 發表於 24-4-25 21:27
大把人日日袋住餐具喺手袋呀,帶餐具都要拉,警察叔叔真係好唔得閒呀,用下個腦啦
...

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/860888/%E8%A5%BF%E4%B9%9D%E6%B3%95%E9%99%A2%E5%A4%96%E7%B1%8D%E6%BC%A2%E8%97%8F6%E5%8E%98%E7%B1%B3%E6%91%BA%E5%88%80-%E6%B6%89%E8%97%8F%E6%9C%89%E6%94%BB%E6%93%8A%E6%80%A7%E6%AD%A6%E5%99%A8%E8%A2%AB%E6%8D%95%E6%89%A3%E6%9F%A5

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20220131/s00001/1643620157287/%E7%94%B7%E7%94%9F%E7%AE%A1%E6%9C%89%E6%94%BB%E6%93%8A%E6%80%A7%E6%AD%A6%E5%99%A8%E7%BD%AA%E8%84%AB-%E5%AE%98%E7%A8%B1%E8%A2%AB%E5%91%8A%E8%97%8F%E6%91%BA%E5%88%80%E4%BD%9C%E6%AD%A6%E5%99%A8%E9%9D%9E%E5%94%AF%E4%B8%80%E5%90%88%E7%90%86%E6%8E%A8%E8%AB%96

yeung_ma    發表於 24-4-26 10:33

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

回覆 queeniengyy 的帖子

做地盤好失禮咩?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

queeniengyy 發表於 24-4-25 21:25
你未做過地盤就咪懶醒啦,做地盤同普通人一樣會帶個隨身袋放locker㗎,會袋銀包、電話、尿袋、鎖匙、乾淨 ...

你咪傻啦 個個都有locker架?係d大佬先有,你冇做過就咪出聲啦

同埋一個地盤幾多個工頭呀?

有幾多 判上判呀?

環保大萬歲,

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊