自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

整個環境保護局就係廢,不學無術。沒有建樹,減少用膠袋,但要砍伐更多樹木,咪一樣唔環保,地球真係有咁多地方比人類種植樹木嗎?

子爵府

wingyaumama 發表於 24-4-26 21:00
如果真係分解唔到,其實真係好無面,話環保嗰班負責高層,究竟點解重唔去補救?

點解啲環保團體唔發聲叫 ...

早排我都係bk質疑呢個綠色袋嘅物料, 同呢個袋嘅存在意義, 我亦有質疑環保署同埋啲環團, 畀bk中某D“環保“媽媽們插到我暈, 有啲jm仲話因為整個唔環保嘅袋等你用少啲喎! 本末倒置嘅歪理。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

sharebuy 發表於 24-4-27 05:13
我睇呢度講 https://www.facebook.com/share/v/Zo7mLaYzcbkiP5d1/?mibextid=gtsPdC

你以前唔睇新聞,就會俾人誤導。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MC媽 發表於 24-4-27 12:43
早排我都係bk質疑呢個綠色袋嘅物料, 同呢個袋嘅存在意義, 我亦有質疑環保署同埋啲環團, 畀bk中某D“環保“媽媽們插到我暈, 有啲jm仲話因為整個唔環保嘅袋等你用少啲喎! 本末倒置嘅歪理。..

情況同而家迫大家用嘅紙餐具一樣,切唔到篤唔到筆唔到嘅紙刀叉匙,話係政府想大家自備餐具,如果真係咁,哩個政府都好偽善,又話惠民生,又話要提升香港人幸福感,而家連丟個垃圾,食個外賣飯盒,想喺7仔食魚旦燒賣,咁卑微嘅要求,都咁艱難。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wingyaumama 發表於 24-4-26 16:00
請問係咪真係唔能夠分解嘅呢? 我見冇高官出嚟解答嘅?

有答呀? 仲話可降解塑膠有害喎,以前唔講?

https://www1.hkej.com/dailynews/views/article/3666699/%E7%95%B6%E5%B1%80%EF%BC%9A%E6%8C%87%E5%AE%9A%E5%9E%83%E5%9C%BE%E8%A2%8B%E4%B8%8D%E9%99%8D%E8%A7%A3%E5%8F%8D%E8%80%8C%E7%92%B0%E4%BF%9D

珍珠宮

無記錯的話,政府指定垃圾袋係無得降解,令市民大感不解。

男爵府

發表於 4 天前 |只看該作者

去到8月應該有答案

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊